ŠOKANTAN POTEZ FAKULTETA

Brucoši potpisuju klauzulu: Ako Vlada nema novca, studij plaćamo sami!

Dok odlikaši koji su besprijekorno položili državnu maturu polako ostvaruju snove i upisuju se, Sveučilište u Zagrebu pretvara ih u jamce da će država održati obećanje o besplatnom školovanju
 Biljana Gaurina/CROPIX

ZAGREB - Za osamnaestogodišnju Martinu Šarić, maturanticu zagrebačke VII. gimnazije, danas je bio jedan od najvažnijih dana u životu. Probudila se ranije nego obično, potom se tiho, pazeći da ne probudi mlađeg brata i sestre, spustila u kuhinju, pristavila omiljenu “nesicu” i brzo sjela za računalo.

Poseban osjećaj

Iako je već nekoliko dana znala da je prikupila dovoljno bodova za upis na oba željena studija - anglistiku i germanistiku na Filozofskom fakultetu i politologiju na Fakultetu političkih znanosti - danas ujutro, kada je u pogon pušten cijeli sustav prijava, ni njoj samoj, priznaje, nije bilo lako.

- Poseban je osjećaj vidjeti svoje ime na listi za upis. Iskreno, nisam očekivala da ću upasti na anglistiku jer je test bio težak i dvije trećine kandidata nije ga uspjelo položiti - priča Martina. Otkriva kako je politologija bila njezina želja, dok su za studij jezika navijali njezini roditelji iz razloga što se politolozi teško zapošljavaju.

- Ne mogu vam reći koliki mi je kamen pao sa srca sada kada je sve gotovo. Matura je dobra stvar, no bila je loše pripremljena. Vladao je totalni kaos i pomutnja, svako malo dobivali smo neke nove informacije.

Najteži test

- Koliko su samo šuma posjekli za te knjižice - rekla je simpatična Martina koja je sve ispite državne mature položila s peticom, a vrlo je uspješna bila i na testu inteligencije koji je za svoje kandidate organizirao Filozofski fakultet. Taj je test, priča Martina, bio jedan od najtežih, a nije joj jasno ni zašto je on nosio čak 30 posto bodova za upis.

Usrećila druge kandidate

Pod budnim okom osmogodišnje sestre Mirne, Martina je danas za ekipu Jutarnjeg lista demonstrirala kako radi sustav prijava. Na stranici www.postani-student.hr svojim je tajnim brojem (TAN-om) potvrdila upis na studij anglistike i germanistike, a ubrzo potom dobila je obavijest o tome da se njezino ime skida sa svih ostalih lista.

- Sada sam usrećila nekoga tko želi studirati politologiju - rekla je u šali.

Sljedeći je korak upis na fakultet, no datum upisa na Filozofski fakultet još joj nije poznat. (Na FER-u, primjerice, upisi počinju danas, a na Pravu u ponedjeljak).

Inače, velika su novost ovogodišnjih upisa i individualni ugovori koje će potpisivati svi studenti. Iako je Vlada obećala da će za sve studente koji upišu prvu godinu studija platiti trošak studiranja, na zagrebačkom su se sveučilištu dodatno osigurali, pa su u ugovor uveli i klauzulu prema kojoj će “u slučaju da Vlada u cijelosti ili djelomično ne podmiri troškove studija u ugovorenom roku” studenti do kraja zimskog semestra sami morati platiti trošak studija.

Strepnja i nevjerica

Žrtva toga mogla bi postati i odlikašica Martina. Njezini su roditelji, otac Pavo i mama Dragana, koji uz Martinu imaju još troje djece, sve školarce, u nevjerici. Nije im, kažu, jasno zašto se sada djeci prijeti nekom školarinom kada je Vlada obećala da će platiti troškove studija.

- Ne znam hoće li ono što slijedi biti bolje ili gore, no drago mi je da sam završila srednju školu i da je to razdoblje života iza mene - rekla je iskreno Martina.





Država Sveučilištu duguje oko 100 milijuna kuna

- Klauzula je samo osigurač u slučaju da Ministarstvo znanosti ne podmiri svoje obveze. Na žalost, s tim imamo loše iskustvo jer nam u ovom času država duguje oko 100 milijuna kuna - rekao je zagrebački rektor, prof. dr. Aleksa Bjeliš. Dodao je kako se nada da fakulteti neće morati aktivirati tu klauzulu i školarinu nakraju naplatiti od studenata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 18:22