PLENKOVIĆ NA VLADI

‘Broj oboljelih raste, ali sporije. Zdravstveni sustav je u stanju izdržati ove pritiske‘

U uvodnoj riječi premijer se osim situacije s koronavirusom dotaknuo i petog kruga porezne reforme
Andrej Plenković
 Davor Pongracic/Cropix

Na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković komentirao je aktualno stanje s epidemijom koronavirusa, povećanje broja zaraženih i umrlih, a obiteljima koji su izgubili svoje najmilije zbog koronavirusa izrazio je sućut.

Rekao je kako je zdravstveni sustav u stanju izdržati pritiske, poručivši da će Vlada i resorno ministarstvo i dalje činiti maksimalne napore za osiguranje svih preduvjeta da u organizacijskom smislu borba s epidemijom i dalje bude snažna i učinkovita.

"Ono što je važno da shvatimo da se i dalje broj oboljelih povećava i diljem Europe, koja je jedno od žarišta. Brojevi su veliki u Hrvatskoj, nastavljaju rasti, ali taj rast je sporiji. Testiramo sve one za koje imamo indicije da imaju simptome ili da bi trebali biti kasnije hospitalizirani. Nažalost zbog povećanog broja rasta zaraženih, povećava se i broj umrlih. U ime svih nas izražavamo sućut obiteljima koji su izgubili svoje najmilije, isto tako i hospitaliziranih", kazao je Plenković.

Poručio je da je zdravstveni sustav u stanju izdržati ove pritiske.

"Siguran sam da će i Ministarstvo zdravstva i svi ravnatelji bolničkih ustanova, zdravstveni djelatnici, liječnici i medicinske sestre i dalje činiti maksimalne napore da pomognu pacijentima. Mi ćemo kao Vlada, naročito resorno ministarstvo osigurati sve preduvjete da u organizacijskom smislu borba s epidemijom i dalje bude snažna i učinkovita na dobrobit pacijenata i građana", istaknuo je premijer.

Za upute za rad tijelima državne uprave koje je izdao ministar pravosuđa, ocijenio je da su cjelovite i napravljene u suglasju s HZJZ-om.

"Ukoliko se svi koji su dobili ova uputstva pridržavaju tih pravila, vjerujem da ćemo i na temelju njih izbjeći mogućnost daljnje zaraze", dodao je.

Premijer se osvrnuo na potpore kulturnom sektoru u kojem su morale biti otkazane razne manifestacije, uključujući i Interliber. Plenković je izazio žaljenje zbog toga, istaknuvši da se u ovim okolnostima radi o mjerama koje će biti na korist svih djelatnika i zaposlenika u kulturi.

Podsjetio je oporbene zastupnike da ovakva izvješća na otvorenoj sjednici vlade imaju od 6. veljače.

Na sjednici Vlade govorio je i ministar zdravstva Vili Beroš, opširnije pročitajte OVDJE



Vlada će danas Hrvatskome saboru poslati prijedloge zakonskih izmjena kojima definira peti krug porezne reforme, kojima uz ostalo predlaže snižavanje stopa poreza na dohodak s 24 na 20 posto te s 36 na 30 posto, kao i snižavanje stope poreza na dobit s 12 na 10 posto za poduzetnike koji godišnje ostvaruju prihode do 7,5 milijuna kuna.

Na današnjoj sjednici pred Vladom će se, naime, naći prijedlozi izmjenama i dopuna zakona o porezu na dohodak te o porezu na dobit, kao i o izmjenama Zakona o PDV-u, kojima bi se ukinulo oslobođenja od plaćanja PDV-a za uvoz pošiljaka male vrijednosti (do 22 eura odnosno 1.125 kuna) iz trećih zemalja.

Vlada će raspravljati i o prijedlogu izmjena zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom, a na dnevnom su redu i prijedlozi zakona o sustavu osiguranja depozita i o prisilnoj likvidaciji kreditnih institucija, koja se nastavlja usklađivanje hrvatskog sa zakonodavstvom EU-a. Saboru će Vlada uputiti i očitovanje na interpelaciju o svome radu u svezi projekta vjetroelektrane Krš-Pađene.

Interpelaciju je uputio saborski Klub zastupnika Domovinskog pokreta koji, zbog sumnji u nezakonitosti, traži od Vlade da Saboru dostavi sve ugovore i odluke vezane uz vjetropark Krš-Pađene, kao i sve odluke Ministarstava energetike i zaštite okoliša i HERA-e vezane uz taj projekt te odluke nadzornog odbora HBOR-a i HROTE-a. Ministri će na sjednici dobiti i informaciju o aktualnom stanju vezanom uz koronavirus.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 19:39