NA JESEN NOVI VAL

Broj nezaposlenih popeo se iznad 300 tisuća: Očekuje se pad BDP-a veći od 2 posto

Dnevni barometar broja nezaposlenih u petak je pokazao da se brojka popela iznad 300 tisuća. Vojska ljudi u potrazi za poslom narasla je na 300.430, a brojka se svakim satom povećava. To znači da je i u kolovozu nastavljen rast broja nezaposlenih, piše Tportal .

Trend rasta nezaposlenosti u jeku turističke sezone, koja je uvijek popravljala negativnu statistiku, analitičarima je znak da Hrvatska upada u depresiju iz koje se nećemo izvući do kraja godine. Objava podataka o kretanju BDP-a u drugom tromjesečju očekuje se idućih dana, ali već je sada jasno da će se pokazati da je gospodarstvo ponovno palo.

Da se niti ne nada umjerenom padu, priznao je i prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić, koji je s druženja s poduzetnicima okupljenima u Hrvatsku udrugu poslodavaca poslao poruku da će drugi kvartal biti tromjesečje najdublje krize, nakon koje će slijediti lagani oporavak.

Neslužbeno se najavljuje da će Državni zavod za statistiku u drugom tromjesečju obznaniti negativni rast BDP-a veći od dva posto.

'Gospodarstvo se vratilo na 2005.', poručuju analitičari, koji bez reformi prvenstveno u javnom sektoru ne vide prostor za rast ekonomije. Uz niz negativnih vijesti poput novog sužavanja u građevinskom sektoru i najavljenog poskupljenja cijena hrane, vrlo loše izgleda eksplozija javnog duga. Ukupno država i državna poduzeća duguju 231 milijardu kuna, što je oko 65 posto BDP-a Hrvatske. Naime, u travnju, što je najsvježiji podatak koji je Hrvatska narodna banka objavila, dug središnje države i republičkih fondova narastao je na 174 milijarde kuna, javlja Tportal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 03:54