OTROV IZ SUSJEDSTVA

BROĐANI SE OPET GUŠE U SMRADU 'Građani su pod stresom, ne mogu normalno živjeti'

 Željko Mužević

SLAVONSKI BROD - Onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu koje se pripisuje rafineriji u Bosanskom Brodu (BiH) traje od jučer, kad su višestruko prekoračene dopuštene granice sumporovodika, a jutros su zabilježena prekoračenja i sumpordioksida.

"Jučer je osam puta prekoračena vrijednost sumporovodika u zraku, maksimalana vrijednost je bila 124 mikrograma po metru prostornom. To onečišćenje se nastavlja i danas, tako da smo od jutros imali četiri puta prekoračenje graničnih vrijednosti sumporovodika. Jutros smo imali prekoračenje vrijednosti i sumporodioksida", rekao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije Ante Cvitković.

U županijskom zavodu za sada nemaju podatke što je uzrokovalo ova prekoračenja, za koja se sumnja da dolaze iz Rafinerije Brod u Bosanskom Brodu. Cvitković kaže kako se trenutno ne može prekoračenja zraka povezivati sa pojačanom upotrebom ložišta za grijanje obiteljskih domova, jer prekoračenja pojedinih štetnih spojeva bilježi se u nepravilnim intervalima.

"Obično se grijanje intenzivnije koristi u popodnevnim satima. Mi vidimo veći broj prekoračenja u tijeku radnog vremena do 15 sati", kaže Cvitković. "Za sada nema posebnih preporuka građanima. Neugodan miris pogotovo u dijelu koji je blizu rafinerije javlja se i kod nižih koncentracija nego što su ove, koje su rijetke ili nezabilježene do sada. To izaziva stres i građani ne mogu normalno živjeti, činjenica je da je njihova kvaliteta življenja umanjena. Ako bolujete od kroničnih opstruktivnih bolesti pluća, imate li bronhalnu astmu, uz taj miris i ove koncentracije možete imati i dodatne probleme", ističe Cvitković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 23:40