(ANTI)KORUPCIJA

Britanci drže seminare o tome kako izbjeći plaćanje mita u Hrvatskoj

Hrvatska je uzeta kao primjer zbog brojnih medijskih izvještaja o pokrenutim istragama protiv korupcije
 Thinkstock

Britanska kompanija GCM Parker , koja se inače bavi organiziranjem međunarodnih konferencija na kojima educiraju strane tvrtke kako poslovati u pojedinim zemljama, u ožujku će u Pragu održati radionice na kojima će sudionike upoznati s opasnostima korupcije. Vijest ne bi bila toliko zanimljiva da kao posebno riskantnu zemlju GCM Parker nije naveo - Hrvatsku.

Prema pisanju Business.hr-a , Hrvatska je spomenuta kao posebno rizična zemlja u kojoj bi investitori mogli biti izloženi prijevarama i korupciji. S nama se u skupini našla i Mađarska.

- Hrvatska je uzeta kao primjer zbog brojnih medijskih izvještaja o pokrenutim istragama protiv korupcije - izjavio je Simon Stevens iz GCM Parker te dodao kako je ovo druga takva konferencija u njihovoj organizaciji.

Na ideju su došli nakon konzultacija s multinacionalnim kompanijama prisutnima u srednjoeuropskoj regiji, koje su u procesima ulaganja, transakcija ili spajanja s kompanijama na ovim područjima sve više izložene problemima koruptivne prirode

Unatoč slaboj zakonskoj regulativi u našoj regiji, investitore najviše brinu, ističe Stevens, zapadnjački zakoni zbog kojih bi mogli biti kažnjeni za netransparentno poslovanje u inozemstvu.

- Ukoliko neka multinacionalna kompanija plati mito u Hrvatskoj, nezavisno o tome hoće li je tužiti u Hrvatskoj, ona može biti progonjena na temelju američkih zakona - zaključio je Stevens dodavši kako je svrha konferencije razjasniti sve zakonske implikacije koje tvrtke mogu snositi izvan granica zemlje u kojima je kriminal počinjen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 08:00