ISTRAGA USKOK-A

‘Brat od Gabi polaže, pripazite malo‘: Poruke otkrivaju kako je Josipa Rimac sređivala ispite

Rimac je infomraciju o bratu Gabrijele Žalac proslijedila Tereziji Marić koja je također obuhvaćena istragom
 Niksa Stipanicev/Cropix

Portal Telegram objavio je poruke iz mobitela Josipe Rimac koje otkrivaju kako je sređivala stručne ispite svojim prijateljima i stranačkim kolegama.

Poruke koje datiraju još u zimu 2018., novi su dokazi što su ih istražitelji USKOK-a priložili šireći istragu protiv nje i još 13 suosumnjičenih.

Kako proizlazi iz poruka koje su pronašli istražitelji, bivša ministrica Gabrijela Žalac javila da joj brat polaže državni stručni ispit, a Josipa Rimac tu je informaciju proslijedila Tereziji Marić, načelnici Samostalnog sektora za građanska stanja i modernizaciju upravnog postupanja u Ministarstvu uprave koja je također obuhvaćena istragom.

- Brat od Gabi polaže - rekla joj je dodajući da on radi u Gradu Zagrebu i da “malo pripaze”, navodi se među dokazima. Brat Gabrijele Žalac, koji inače radi kao pomoćnik pročelnice za energetiku u Gradu Zagrebu, 25. svibnja 2019. je položio državni stručni ispit.

Krajem kolovoza 2019., navodi USKOK, Rimac je kontaktirao i poznati zlatar Paško Dodić, koji je također osumnjičenik u istrazi, te joj je rekao da jedan od vježbenika iz Ureda gradonačelnika Grada Zagreba dolazi na državni stručni ispit.

Kako piše Telegram, Rimac nakon toga navodno govori Tereziji Marić da na tog kandidata "pripazi", a kad joj je Dodić, prema podacima iz mjera tajnog nadzora, povratno javio da je njegov poznanik prošao, Rimac mu uzvraća: “Družeeee, pa držimo se riči”.

Dodić je, kako tvrdi USKOK, kod Josipe Rimac urgirao i početkom ove godine za jednu stručnu suradnicu u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture koja je državni stručni ispit položila 22. veljače.

Među podužim brojem osumnjičenika je i dvoje državnih tajnika iz Ministarstva branitelja, Ivan Vukić i Nevenka Benić, koji su također pod istragom. Oni su, navodno, urgirali za jednog vozača ministra Tome Medveda, te jednu stručnu savjetnicu koji su na državni stručni ispit izlazili u ljeto prošle godine.

- Jesi li što poduzela u vezi onog vozača. Aj molim te. Dobar vozač al za struč. treba pomoć - napisao je, prema USKOK-ovim informacijama, Vukić Josipi Rimac.

Ona je nakon toga proslijedila poruku Tereziji Marić: “Vozač ministra Medveda, molim te”. Vozač ispit je položio 7. rujna 2019. godine, piše Telegram.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:37