PROSLAVA OLUJE

Branitelji na tvrđavi u Kninu: ‘Naša Hvidra nema novca, pa sam došao vlakom. Nije mi problem‘

Da nije bilo notornog Skeje i pripadnika njegove Devete bojne "Rafael vitez Boban", proslava bi prošla dostojanstveno i bez mrlje

Branitelji iz Dubrovnika

 Robert Fajt/Cropix

Političari su u svojim govorima bili umjereni, dvojica predsjednika, Republike Zoran Milanović i Vlade Andrej Plenković držali su se protokola, a iskakanja nije bilo ni među nekoliko tisuća gostiju, pa se može reći da je Oluja u Kninu jučer proslavljena dostojanstveno. Da nije bilo notornog Marka Skeje i pripadnika njegove Devete bojne "Rafael vitez Boban", prošla bi i bez mrlje.

Ratni veterani i svi poštovatelji njihove akcije otprije 27 godina u Knin su se počeli slijevati već od 7 sati, kada su lokalni ugostitelji i štanderi bili pri završetku priprema za dan u kojem uvijek dobro trže. Prevelike gužve su ovaj put izostale, moguće je bilo svega nekoliko tisuća ljudi, a tome je sigurno pridonijela paklena vrućina. Među mnoštvom zapazili smo djeda odjevenog od glave do peta u maskirnu odoru, drži hrvatsku zastavu sa zataknutim natpisom - Novska. Upravo je bio pristigao vlakom iz rodnoga grada. Putovao je punih 9 sati. Nije mu to bio problem iako ima punu 91 godinu. Još u vrijeme Domovinskog rata zvali su ga - deda.

- Naša udruga Hvidra nema novca za ovakva putovanja, osim za Vukovar, tako da onda u Knin dolazim sam svake godine. Nije mi to problem. Tu sam jer sam ponosan na Oluju, drago mi je, a što nas više ima, to smo jači - kaže nam Mirko Potočki.

image

Mirko Potočki

Robert Fajt/Cropix

Njegov plan je bio popeti se na tvrđavu, a poslije popričati s predsjednikom. Uspio je to sa svakim od bivših predsjednika, ali još ne s Milanovićem.

- Ako ni sada ne uspijem, napišite mu ovako: Dragi Milanoviću, vodite nam tu našu teško stečenu grudu i pazite na nju, kako smo je mi pazili - poručio je djed Mirko. Kući će također vlakom. Veliki broj ljudi već je okupirao terase kafića, a štandovi su započeli s prodajom suvenira. Sjedosmo na kavu na terasu kafića "Oš neš" na kojoj je bila istaknuta hrvatska zastava i treštao je rock, u redu pjesama mogla se čuti i Bajagina "Ti se ljubiš". Možda ništa posebno, ali do pred koju godinu ipak nezamislivo da se čuje pjesma nekog srpskog pjevača na Dan Oluje usred Knina, a istovremeno ni s jedne terase nema glasa od Thompsona ili drugih domoljubnih pjesama.

U popodnevnim satima je stvar "ispravljena".

Domoljubne pjesme

Pristižu polako političari, oni Mosta i Domovinskog pokreta gotovo u punim sastavima te delegacije Ureda predsjednika, Vlade i Hrvatskog sabora, veterani i obični građani. Gospođa Nada Kolić rođena je u Dugopolju, dugo je živjela u Njemačkoj, a posljednjih šest godina je u Zagrebu. Proslavu Oluje ne propušta.

- To je nešto što meni znači mnogo. Živjela sam dugo izvan domovine, sretala se s ljudima koji se nisu smjeli godinama vratiti u zemlju. Sada je imamo i moramo je poštovati. Prijateljica mi živi u Vrlici i svake godine ona i ja smo u Kninu - kaže nam gospođa Nada.

Sat programa na stadionu NK Dinare bio je iscrpljujući za sve uzvanike, ali i branitelje. Petoricu Dubrovčana, veterana Specijalne jedinice Grof, sreli smo baš kada su tražili okrjepu i mjesto u hladu.

- Prošli smo u Oluji sve, od Velebita, preko Ličkoga polja, Gračaca, Udbine, sve do granice s BiH, a onda smo se vratili u Dubrovnik. Moji dečki dolaze svake godine, meni je ove godine bilo prvi put. Ovo je za nas veličanstven događaj. Politiku prepuštamo političarima, neka se dogovaraju, a ne da se lome preko naroda - kaže nam bivši dubrovački specijalac Marko Dubelj.

Mirovine su svugdje male

U ovome mnoštvu teško je bilo naći nekoga iz Knina, naišli smo na baku Anđelku, rođenu Triljanku koja se doselila u Knin iz Splita, kamo je pak izbjegla iz Banja Luke - preko Varaždina.

image

Anđelka iz Knina

Robert Fajt/Cropix/Cropix

- Prvo je došao predsjednik Tuđman, a onda ja odmah iza njega. Dan kada se slavi Oluja meni je najdraži, znači prvo Oluja, pa Božić, pa onda Uskrs, tim redom. Mirovine su male svugdje, mala je i moja. Naučili smo živjeli skromno živjeti. Drago mi je vidjeti sav taj narod kako se veseli - kaže nam baka Anđelka u dahu.

U ranim popodnevnim satima više nije bilo mjesta ni u jednom kafiću i restoranu u Kninu, iako je izostalo pučko veselje širih razmjera, kako je to bilo prijašnjih godina.

Kod Spomenika hrvatske pobjede "Oluja ‘95." druženje i fotografiranje imali su pristaše HOS-ovca Marka Skeje, koji je sa svojim pristašama pozdravljao i otpozdravljao poklič: Za dom - spremni. Neki građani su mu pljeskali, a bilo je i onih koji su se s njim htjeli fotografirati. U Kninu je jučer bio i velik broj policajaca. Jedna policajka snimala je Skejin "nastup". - Poslije mi daš snimku? - dobacio je Skejo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 23:46