BEZ ODLIČJA, BEZ MANDATA

Branimiru Glavašu ukinuta zastupnička plaća

020306 zagrebbranimir glavas saborsnimio goran mehkek-desk-
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB – Saborski zastupnik HDSSB-a Branimir Glavaš, koji se od pravosudnih tijela Republike Hrvatske skriva u susjednoj BiH, više nema prava na plaću i zastupnički paušal, jednoglasno je odlučio saborski Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove.

Pravo na plaću time prestaje od 2. lipnja 2010. godine.

Zastupniku prestaje zastupnički mandat ako je pravomoćnom sudskom presudom osuđen na bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju dužem od šest mjeseci, objasnila je Nevenka Majdenić (HDZ).

Nenad Stazić (SDP) tijekom rasprave je upozorio da je velika sramota za Hrvatski sabor i državu da osoba koja je bjegunac od zakona i ne priznaje pravosudni poredak RH, dobiva plaću iz državnog proračuna i to baš iz pozicije Sabora najvišeg predstavničkog i zakonodavnog tijela Republike Hrvatske.

Napomenuo je kako je HDZ u vrijeme vođenja istražnog postupka odbio izglasati odobrenje za pritvaranje Branimira Glavaša i tako omogućio njegov bijeg.

Stazić predlaže da se na članak 12. Zakona o pravima i obvezama državnih dužnosnika doda još jedan stavak po kojem bi dužnosnici koji su nepravomoćno osuđeni na kaznu zatvora do pravomoćnosti presude plaću mogli podizati isključivo na blagajni državnog tijela koje im isplaćuje plaću.

Krunoslav Markovinović (HDZ) smatra kako izmjenama zakona trebalo pristupiti ozbiljno, a ne ići od slučaja do slučaja.

Zanima ga što znači dolaziti u Sabor na blagajnu i podizati plaću.

"Smijala bi nam se cijela Hrvatska da donesemo takav propis", rekao je.

Majdenić je opovrgla da je HDZ omogućio bijeg Glavaša. Prihvatila je predložene inicijative, te smatra da ih se može razmatrati te da se one ne bi trebale odnositi samo na jednog čovjeka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 02:23