ODGOVORIO BAUKU

Božinović: ‘SDP širi laži o NATO misijama. Vlada nikada nije zbog par glasova trgovala vrijednostima...‘

- SDP će svoju pro-NATO opredijeljenost dokazati podrškom povećanju broja vojnika u NATO misijama s 500 na 800, uzvratio je Bauk

Davor Božinović

 Damjan Tadic/Cropix

Pitanje SDP-ovog zastupnika Arsena Bauka je li vladajuća većina stabilna u slučaju Izvješća o provođenju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, potpredsjednik Vlade Davor Božinović iskoristio je u petak u Saboru kako bi prozvao SDP za širenje laži o NATO misijama.

- Hvala na brizi za stanje vladajuće većine, ja mislim da će se svaki zastupnik prema ovom izvješću kao i drugim pitanjima opredijeliti na temelju vlastitih vrijednosti, odgovorio je Božinović Bauku pa se dotaknuo NATO misija.

Riječ je, kako je istaknuo, o zakonu koji dodatno potvrđuje našu europsku i euroatlantsku integraciju koji upravo vaša stranka (SDP) dovodi u pitanje nakon desetljeća rada na integraciji u NATO time što iznosi lažne teze, plaši hrvatski narod da će uključivanje u jednu misiju značiti ulazak Hrvatske u rat.

„Znači svatko će se opredijeliti prema svom zdravom razumu i političkim vrijednostima koje zastupa”, dodao je Božinović i poručio da Vlada nikada nije zbog par glasova trgovala vrijednostima euroatlantskog svijeta.

SDP će svoju pro-NATO opredijeljenost dokazati podrškom povećanju broja vojnika u NATO misijama s 500 na 800, ali van granica NATO saveznika ne, uzvratio je Bauk.

U raspravi o izvješću DP-ovoj zastupnici Ivani Mujkić zasmetalo je što je u posljednje tri godine 17 milijuna eura utrošeno za opremanje srpskih kulturnih centara i još 9 milijuna za obnovu i uređenje dok Vukovar još uvijek nije obnovljen i gdje se još uvijek mogu vidjeti trgovi rata.

„Duša me boli, u kojem trenutku je Hrvatska odlučila više novca ulagati u izgradnju srpskih kulturnih centara nego u Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara”, kazala je.

Tezu da se nije ulagalo u Vukovar ne mogu prihvatiti, uzvratio joj je Božinović dodavši da nije čuo konkretne primjedbe na stavke u proračunu.

„Možda bi trebalo otvoriti temu zašto neki od programa koji se provode za vas nisu prihvatljivi”, rekao je.

Na prozivke zastupnika Mosta zbog financiranja Srpskog narodnog vijeća (SNV) i tjednika Novosti Božinović je istaknuo da Vlada manjinskom politikom i Ustavnim zakonom šalje poruku međunarodnoj zajednici kakva je Hrvatska država.

"Sve ovo što vama ili meni ponekad može zasmetati neće nas smetnuti s puta da razvijamo demokratsku europsku državu. Teško da možemo kao država članica EU-a iz određenih tekstova koji nam nisu dragi i ne liježu nam dobro izvlačiti neke dalekosežne zaključke", odgovorio je potpredsjednik Vlade Marinu Miletiću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. listopad 2024 12:51