ROKOVI I NOVCI

Božinović o novcima iz Bruxellesa, ali i o covid potvrdama: ‘Pričao sam s Capakom, ide nova incijativa‘

‘Vjerujem da ćemo dati sve od sebe da se sve što nam je stavljeno na raspolaganje i iskoristi‘, tvrdi ministar.

Davor Božinović

 Davor Pongracic/Cropix

Ministar Davor Božinović gostovao je u Dnevniku Nove TV, a na pitanje oko rokova i novca koji nam daje Bruxelles za obnovu potresom pogođenog područja, Božinović je odgovorio: "Ne znam čemu drama. Radilo se o tehničkom sastanku, nitko nije tražio produljenje. Dapače, mi idemo u ubrzanje procesa".

- Ugovoreno je nekih više od osam milijardi, vjerujem da ćemo dati sve od sebe da se sve što nam je stavljeno na raspolaganje i iskoristi - dodao je.

- Dajemo sve od sebe od prvog dana mandata ove Vlade. Nije prošlo dana bez krize i siguran sam da ova Vlada ima kompetencije odrađivati krizne situacije - dodao je i istaknuo kako obnova neće biti financirana isključivo iz EU fondova.

- No, ono što je iz tih fondova, to ćemo iskoristiti", istaknuo je Božinović.

- To su ogromne štete koje su se dogodile, Hrvatska se suočila s dva potresa i to na više-manje istom prostoru - dodao je.

- Ne sjećam se da je netko to doživio u posljednje vrijeme u Europi i u svijetu plus COVID, plus oni fajlovi koji su sačekali ovu Vladu. Ova Vlada jedina ne drži stvari u ladicama nego ih izvlači van. To je naš zajednički napor i svi ćemo dati sve od sebe - kazao je.

O reorganizaciji policije kaže kako ima dovoljno kadra.

- Hrvatska policija ima taj privilegij da može birati najbolje. Ne bojimo se nikoga, ni Njemačke - rekao je Božinović.

O ulasku u Schengen kaže da je već komunicirano. "Mi smo spremni", dodao je.

Komentirao je i zaplijenu droge u Luci Ploče i istaknuo da hrvatska policija radi sjajan posao.

- Potpisali smo memorandum s američkom agencijom za droge. Ovi rezultati nisu nikakva slučajnost. To mogu raditi samo vrhunski obučeni policajci - rekao je Božinović.

O novim mjerama i čekanju na testiranje kaže kako je to razlog zašto se krenulo na brze antigenske testove.

- Mi smo tražili da se dobivaju covid potvrde i da se ti testovi priznaju. Danas sam razgovarao s Capakom i dogovorili smo da idemo s inicijativom. Sad i ostale članice EU-a, ove koje su najutjecajnije, a odluku dolazi ECDC, sad i te zemlje koriste brze antigenske testove - komentirao je ministar Božinović.

- Svi imaju problem kako ljude što prije dijagnosticirati, pogotovo otkako je stigao omikron - rekao je Božinović.

Navodi da mu nije žao što mjere nisu pooštrene prije blagdana.

- Zaraza je u ovom trenutku još i veća u zemljama gdje se omikron počeo širiti prije nego u Hrvatskoj. Uvijek virus krene sa sjevera i došao bi i bez mjera. Zavladat će i Hrvatskom, kao i drugim zemljama - rekao je Božinović.

O nestanku Mateja Periša navodi da dvije policije surađuju.

- U ovom trenutku nema nekih novih informacija, no i hrvatska policija će odraditi određene razgovore i o tome izvjestiti kolege u Srbiji pa će vjerojatno doći do nekog zaključka. U tjedan dana bi se taj posao mogao odraditi - zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 13:06