KOLEKTIVNI UGOVOR

BOŽIĆNICA I REGRES U HEP-u Mrsić: 'Žao mi je. Mi plaćamo tu struju i iz te struje se plaćaju beneficije radnicima'

Pula, 141014.Mirando Mrsic otvorio je danas u Domu hrvatskih branitelja 7. sajam poslova. Domacini su mu bili zupan Valter Flego , gradonacelnik Pule Boris Miletic te voditeljica pulskog zavoda za zaposljavanja Sanja Lorencin Matic.Foto: Goran Sebelic / CROPIX
 Goran Sebelić / CROPIX

Predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede (HEP) Perica Jukić izjavio je u petak kako je kolektivni ugovor HEP-a korektan, pošten i na dobrobit poslodavca i radnika HEP-a.

"Smatram da danas treba dati podršku svim tvrtkama, poslodavcima i sindikatima i čestitati kad se potpiše jedan kolektivni ugovor nakon dužeg vremena nepotpisanog kolektivnog ugovora. Kolektivni ugovor je temelj za normalno funkcioniranje svake tvrtke i smatram da je kolektivni koji smo potpisali korektan, pošten i na dobrobit poslodavca i radnika HEP-a", rekao je Jukić odgovarajući na pitanja novinara u stanci konferencije "Osiguranje uvoza osnovnih proizvoda za EU - energija: nove mogućnosti - ili nove prijetnje?".

Upitan kako to da je HEP potpisao kolektivni ugovor prema kojem će radnici HEP-a dobiti regres, uskrsnicu i sl., unatoč ranijem naputku premijera da se i državne tvrtke trebaju solidarizirati s općim trendom štednje, Jukić je kazao kako HEP apsolutno suosjeća s drugima, kako je primjerice HEP pomogao poplavom ugroženim područjima, kako je sudjelovao u donacijama za razminiravanje itd.

"Kolektivni ugovor je korektan, transparentan i, ako ga komaparirate s nekim drugim kolektivnim ugovorima, čak je ispod u nekim pravima", rekao je Jukić.

Jukić je potvrdno odgovorio na upit je li novi kolektivni ugovor za HEP grupu štedljiviji u odnosu na prošli. "Apsolutno je. Stečena prava, koja su nekad bila 3.550 kuna, novim kolektivnim ugovorom iznose 2.500 kuna. Nema božićnice, a u novinama se piše na osnovu nekih insinuacija", rekao je.

Istaknuo je kako se HEP ponaša u skladu s odlukama Vlade i tu je u cjelosti ispunio očekivanja koja su definirana odlukama donesenim prije potpisivanja kolektivnog.

Upitan kako komentira izjavu ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića da su u HEP-u trebali imati više osjećaja, jer svi mi plaćamo njihov kolektivni ugovor kroz cijenu struje, Jukić je kazao kako se kolektivni ugovor HEP-a ne može uspoređivati s ostalim kolektivnim ugovorima.

"Ne možete uspoređivati kolektivni ugovor HEP-a s ostalim kolektivnim ugovorima, uz dužno poštovanje drugih tvrtki. Mi smo danas izloženi tržištu, ne ovisimo o državnom proračunu. Mi našim profitom punimo proračun. Naši radnici rade u posebnim uvjetima, rade kada su elementarne nepogode, penju se po stupovima, dalekovodima. Prema tome kolektivni ugovor mora biti prilagođen tim uvjetima rada, mora zaštititi prava radnika u takvim situacijama", istaknuo je Jukić.

Mrsić: Mi plaćamo struju pa i HEP-ov kolektivni ugovor

Ministar Mrsić je, naime, na upit o kolektivnom ugovoru za HEP grupu kazao kako je kolektivni ugovor produkt socijalnog dijaloga između uprave i sindikata i kako mu je žao što se pritom nije uzela i socijalna dimenzija cijelog društva. "Jer mi plaćamo tu struju i iz te struje se plaćaju određene beneficije radnicima HEP-a. Smatram da je u pregovorima trebalo uzeti u obzir tu socijalnu komponentu i vidjeti da u mnogim dijelovima gospodarstva radnici nemaju plaću, božićnicu, regres, nemaju takva prava. Mislim da se u socijalnom dijalogu trebalo to uzeti u obzir. Žao mi je što ni uprava niti sindikati nisu malo pogledali oko sebe. Jer HEP je monopolist, mi plaćamo struju i de facto plaćamo i taj kolektivni ugovor", rekao je Mrsić.

Za komentar HEP-ova kolektivnog ugovora novinari su pitali i ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka koji je istaknuo da on od HEP-a očekuje da pobjedi u tržišnoj utakmici, a za ostala pitanja je nadležna Uprava.

"Ono što ja očekujem od HEP-a je da pobjede u tržišnoj utakmici. Oni sada na tržištu imaju jake konkurente, vrlo ozbiljne tvrtke koje im uzimaju tržište i moraju u tome pobijediti", kazao je Vrdoljak.

Ističe kako HEP treba razvijati svoje kapitalne i infrastrukturne projekte kako bi smanjili ovisnost o uvozu te im omogućili izlazak u regiju.

"Tržišna utakmica, investicije i zaposlenost su pitanja na koja ja mogu dati odgovor", kazao je ministar gospodarstva, upućujući za sva ostala pitanja na Upravu HEP-a.

Vrdoljak napominje i kako je potrebno uskladiti prava u svim javnim poduzećima, jer imamo raznolikost prava među poduzećima koja su u javnom vlasništvu, od kojih su neka poduzeća tržišna, dok su druga monopolisti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 01:17