PORUKA IZ CRKVE

Bozanić: ' Ljudi poput kninske primalje i udruga 'U ime obitelji' rade u službi čovjeka te pomažu razvoju demokracije'

 Bruno Konjević/CROPIX

RAKOVICA - I kninski slučaj zlostavljanja zbog vjere i kršenja temeljnih ljudskih prava, kao i primjer nepopuštanja zloupotrebi položaja i nezakonitoj prisili, pa i pod cijenu žrtve i otpuštanja s posla, ali i pobjeda zakonitosti, poziv je svim katoličkim djelatnicima u zdravstvu na hrabro svjedočenje svoje vjere i dosljedno življenje svoga kršćanskog poziva - rekao je to u Rakovici zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u propovijedi na koncelebriranoj svetoj misi koju je predvodio povodom proslave 1700. obljetnice Milanskog edikta, događaja kojim je omogućena sloboda vjeroispovijesti.

Nakon što je vjernike podsjetio na primalju Jagu Stojak koja je u kninskoj bolnica dobili otkaz jer nije htjela sudjelovati u zahvatu abortusa, pa je poslije ipak vraćena na posao, pozvao ih je da ne budu samo aktivni promatrači u zauzimanju za vjerske slobode već i odgovorni djelatnici.

Posebnu pažnju posvetio je građanskim inicijativama i udrugama koje "promiču ustavno pravo roditelja na samostalno odlučuju o odgoju djece, kao i one koje se zalažu da se zaštiti brak kao ustanova jednog muškarca i jedne žene".

- Oni pomažu odgovornima u državi i društvu da se, poštujući tradiciju hrvatskog naroda, što konkretnije zauzmu u provedbi zakona i međunarodnih povelja o temeljnim ljudskim pravima. Sve je to u službi čovjeka, a pomaže razvoj demokratskih procesa u hrvatskom društvu - rekao je cardinal Bozanić.

U misnom slavlju sudjelovali su i domaći, gospićko-senjski biskup Mile Bogović, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić, riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić, šibenski biskup mons. Ante Ivas, slunjski dekan mons. Mile Pecić te ostali lokalni župnici i stotine vjernika.

Govoreći porigodno o sv. Jeleni Križarici, majci rimskog cara Konstantina i zaštitnici župe u Rakovici, kardinal je ukazao i na posebnu ulogu žena u kršćanstvu, pa se obratio u ženama u Hrvatskoj.

- Hrvatske žene, svjesne svojega vrlo uzvišenoga poziva supruge i majke, nastavite gledati na svaku osobu očima srca te joj ići ususret i biti uza nju osjetljivošću, što je vlastita majčinskome osjećaju. Vaša je nazočnost prijeko potrebna u obitelji, u društvu, u crkvenoj zajednici - kazao je kardinal.

Milanskim ediktom završen je višestoljetni progon kršćana, ali je njime prestala biti ograničena sloboda vjeroispovijesti.

- Nije to bio akt o toleranciji, nego o ravnopravnosti svih vjeroispovijesti. Možemo reći da Milanskim ediktom prvi put u povijesti dolaze do izražaje dvije dimenzije prevažne za dobro organiziranje društva i političke zajednice, a to su: vjerska sloboda i laičnost države. U ovoj Godini vjere pozvani smo u križu vidjeti dar koji nam je dan da bismo vjerovali da se ništa ne događa izvan Božjih ruku, te da nas sve to snažnije privlači Kristu. Mudrost križa nas usmjeruje na slavlje pobjede ljubavi nad mržnjom, opraštanja nad osvetom, služenja nad gospodarenjem, poniznosti nad ohološću, jedinstva nad podjelama - zaključio je kardinal Bozanić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 02:24