INTERVJU ZA BBC

Boris Vujčić: 'Nama ne treba Europa da spasi naš bankarski sustav'

 Davor Pongračić/CROPIX

Zašto je Hrvatska sretna što ulazi u EU, dok neke zemlje žele napustiti tu zajednicu koja prolazi veliku krizu, britanskoj je javnosti pokušao objasniti šef HNB-a Boris Vujčić .

U razgovoru za BBC-jevu emisiju Business Daily, Vujčić je kazao da pristupanje EU za Hrvatsku, kao i druge zemlje kandidate, još uvijek ima smisla.

- Ako ste poput Hrvatske, male ekonomije koja ima priliku približiti se ovako velikoj ekonomiji kao što je EU, to svakako ima smisla, a zapravo i nemate mnogo izbora. Ovdje se ne radi samo o izvlačenju novca iz strukturnih fondova, već i o prilici da se stranim investitorima prezentiramo u najboljem svjetlu - kazao je Vujčić za BBC.

Na pitanje kakvu bi korist mogla imati EU od pristupanja Hrvatske Vujčić je odgovorio da se mi, za razliku od Slovenije, ne nalazimo u poziciji u kojoj bi nam uskoro trebala sanacija, o tome trenutno uopće ne razmišljamo, niti za to ima razloga.

- Bankarski sustav u Hrvatskoj vrlo je stabilan. Istina, stopa nezaposlenosti vrlo je visoka, ali nakon pet uzastopnih godina teškog stanja u gospodarstvu, to je nešto što se moglo očekivati - kazao je guverner HNB-a.

Osnovni i ozbiljni problem s kojim se Hrvatska trenutno bori, smatra, nedostatak je gospodarskog rasta. Stoga je i ovom prigodom ponovio da Hrvatska pod hitno mora provesti strukturalne reforme kako bi se poboljšala poslovna klima u zemlji. Ipak, dodao je kako je Vlada po tom pitanju mnogo učinila od početka ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 21:24