TRIBINA 'NIŠTA KONTRA SPLITSKOG PRIDEA'

Boris Dežulović o Gay Prideu: Splićani se pitaju zašto to moraju gledati

 Goran Mehkek/CROPIX

Unatoč lažnoj dojavi o bombi, ove srijede održala se tribina u Europskom domu pod nazivom 'Ništa kontra Splitskog Pridea' u organizaciji udruga Iskorak, Domine i Kontra, piše Slobodna Dalmacija .

Gosti tribine bili su poznati splitski intelektualci, profesori i kulturnjaci, a moderatori su bili Edo Bulić, Blanka Roknić i Sanda Brumen iz spomenutih udruga.

- Split je povučen u sebe kada treba biti 'za'. Tako su se i prosvjedi protiv Jadranke Kosor sveli na 20-30 ljudi. Čujem kako 'normalni' ljudi u gradu govore kako nisu protiv njihovog opredjeljenja, 'ALI', jer uvijek slijedi 'ali', pitaju se zašto to moraju gledati - kazao je Dežulović, istaknuvši da je skeptik što se tiče prihvaćanja građana ove parade.

Profesor Nikola Visković govorio je o povijesti homoseksualnosti i njenoj terminologiji, te šteti koju je Crkva napravila zbog svog negativnog nazivlja tog fenomena.

Visković se nadovezao potvrđujući da će na prvom Split Prideu sigurno sudjelovati 80 posto onih koji dolaze iz vana, deset posto podržavatelja, a tek deset posto splitske LGBT populacije.

Profesorica Inga Tomić Koludrović kazala je da je ovo simbolička situacija u kojoj će Split pokazati da li je grad tolerancije, jer je netolerancija prema LGBT osobama jedna od zadnjih netolerancija preostalih u društvu.

Blažena Radas iz kulturnog vijeća Poglavarstva grada Splita iznijela je iskustva Njemačke, koja je država-lider u Europi.

- Ovu problematiku u Njemačkoj pokrenuo je film 'Nije homoseksualac perverzan, nego društvo u kojem živi', a sada je društvo otvoreno za sve oblike različitosti. Zato je Njemačka danas tako napredna - rekla je, dodavši primjer gradonačelnika Berlina, koji je homoseksualac, i nikome to ni najmanje ne smeta.

Saša Antić iz TBF-a rekao je da se treba samo hrabro u upustiti u Split Pride i 'učiniti pravu stvar', a vjeruje da će Splićani dobro prihvatiti paradu jer su po prirodi dišpetoži.

Književnik Predrag Lucić osvrnuo se na druge vrste prihvaćanja različitosti u Splitu, pa je tako kazao da po gradu ne možemo vidjeti ni invalide ili ljude u kolicima, dok je drugdje to potpuno normalno.

Posebno pitanje je bilo i zašto nema manjinske solidarnosti prema paradi LGBT osoba, ili podrške civilnog društva. Sociolog Damir Pilić bio je mišljenja da je civilno društvo još uvijek mačističko.

ORIGINALNI TEKST PROČITAJTE NA PORTALU SLOBODNE DALMACIJE

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2024 04:07