UGROŽENA PODRUČJA

Borba protiv poplava na riječkom području: ‘Ovo je bilo ekstremno, zabilježili smo povijesni rekord‘

Zbog obilnih padalina sinoć i tijekom jutra, kod naselja Hrvatsko u Gorskom kotaru zabilježen je rekordni vodostaj

Bujice u Rijeci/Arhivska fotografija

 Srdjan Vrancic/Cropix

DHMZ je upozorio kako će nestabilno vrijeme u Hrvatskoj i okolici potrajati barem do kraja ovoga tjedna te će uzrokovati povišene do ekstremne vodostaje na Kupi, Savi i Dravi.

Zbog obilnih padalina sinoć i tijekom jutra, kod naselja Hrvatsko u Gorskom kotaru zabilježen je rekordni vodostaj te su proglašene su izvanredne mjere zaštite od poplava na tom području. Ekipa N1 televizije je razgovarala s Petrom Mamulom, zamjenikom župana Primorsko-goranske županije.

"Zečji nasipi su za sada rješenje. Mjesta u brodskoj dolini se nađu u problemima prilikom većih kiša, magistrala prema Čabru je bila zatvorena, no sada je opet otvorena za promet jer je vodostaj rijeke Kupe pao", rekao je.

"U narednom periodu se previđa nešto malo manje padalina, ovo što je bilo noćas i jutros je ekstremno i to je zaustavilo i zatvorilo prometnice", dodao je.

Stanovnici tvrde da se ovakve situacije konstantno ponavljaju.

"Mi smo u kontaktu s Hrvatskim vodama i oni nas uvjeravaju da se kod ovakvih ekstremnih oborina ne može puno učiniti. Njihove službe podižu zečje nasipe i zaustavljaju dotok vode. Činjenica je da se klima mijenja i da su poplave i suše sve učestalije i tu treba poduzimati korake", tvrdi Mamula, koji vjeruje da će dobiti neka sredstva od Hrvatskih voda za ova najugroženija područja.

"Danas smo zabilježili povijesni rekord Kupe u Hrvatskoj od 445 cm, to je i najviši period od 1984. kada je zabilježen za pola metra niži vodostaj. Svi napominju da je Kupa uvijek izlazila i vraćala se u svoje korito pa se nadamo da će to biti i sada", zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:17