NAJDETALJNIJA ANALIZA

Boom nezavisnih! Nova lica na čelu čak 38 gradova: Evo tko su najveći pobjednici, a tko gubitnici

Nezavisni danas čine brojčano drugu najjaču političku opciju na lokalnoj sceni
Glasanje, Ilustracija
 Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Spektakularna pobjeda Tomislava Tomaševića u Zagrebu, nova lica na čelu svih velikih gradova, daljnji rast i jačanje nezavisnih kandidata, te veći broj gradonačelnica nego u protekle četiri godine glavne su značajke lokalnih izbora 2021. godine.

Za razliku od prošlih izbora na kojima su nove gradonačelnike izabrali građani gotovo polovice (51) gradova, na ovim izborima nove gradonačelnike dobilo je 38 gradova, no nastavljen je jaki trend jačanja opcije nezavisnih gradonačelnika koji su pobijedili u 31 gradu, 10 više nego na prošlim izborima, te čine brojčano drugu najjaču političku opciju na lokalnoj sceni.

Sva četiri velika grada ovu su izbornu utakmicu završila tek u drugome krugu i sva četiri su dobila nove gradonačelnike.

Spektakularnu pobjedu Tomislava Tomaševića u Zagrebu već smo spomenuli – osvojio je 65,25 posto glasova. U apsolutnim brojkama to je za Zagreb dosad nedostižnih 199.630 glasova. Maksimalni broj kojega je osvojio Milan Bandić bio je 170.798 na izborima 2017.

Ivica Puljak je, iako je u drugi krug ušao s tek tri postotna poena prednosti, na nedjeljnim izborima uvjerljivo pobijedio HDZ-ovog Vicu Mihanovića u Splitu, HDZ-ov Ivan Radić uvjerljivo je pak osvojio mandat – prvi za HDZ ikada, u Osijeku. Drame nije bilo ni u Rijeci koja je izabrala novo lice ali kontinuitet politike, SDP-ovog Marka Filipovića, dosadašnjeg zamjenika gradonačelnika Obersnela.

HDZ minus 4, SDP status quo, IDS-ov debakl u Istri…

Iako su na ovim izborima osvojili četiri grada manje nego 2017. godine, HDZ sa svoja 54 gradonačelnika ostaje najjača stranka na lokalnoj razini. Nisu uspjeli još jednom osvojiti Split, ali su zato uvjerljivo osvojili Osijek u kojemu je njihova nova snaga – Ivan Radić pobijedio sa 62,69 posto glasova, jednim od najboljih rezultata drugog kruga izbora. Izgubili su Makarsku, Korčulu, Oroslavje i Opuzen, ali su zato osvojili Petrinju (Magdalena Komes), Orahovicu (Saša Rister) i Novalju (Ivan Dabo).

SDP je, pak, ostao na istoj brojci – i u ovom mandatu imaju 21 gradonačelnika. Najznačajniji gubitak kojeg su pretrpjeli na ovim izborima je onaj u Čakovcu, u kojemu je Stjepan Kovač izgubio od nezavisne kandidatkinje Ljerke Cividini, no zato su nakon četiri godine vratili Makarsku u kojoj je njihov Zoran Paunović uvjerljivo pobijedio HDZ-ovog gradonačelnika Juru Brkana, a veliki trijumf im je osvajanje Varaždina u kojemu je njihov Neven Bosilj, doduše s tek 169 glasova razlike, pobijedio dosadašnjeg gradonačelnika Ivana Čehoka.

Najveći gubitnik ovih izbora definitivno je IDS, zbog čega je šef stranke Boris Miletić već Predsjedništvu stranke dao mandat na raspolaganje. IDS je izgubio čak četiri grada, uključujući i svoju prijestolnicu Pulu u kojoj je dosadašnju zamjenicu gradonačelnika i IDS-ovu, činilo se, sigurnu kandidatkinju Elenu Puh Belci, u drugom krugu pobijedio nezavisni Filip Zoričić. Već u prvom krugu izgubili su Vodnjan u kojemu je pobijedio također nezavisni Edi Pastrovicchio, a u drugom krugu još i Buzet u kojemu je uz podršku SDP-a pobijedio njihov nekadašnji kolega i potpredsjednik stranke, a zadnjih godina ljuti politički protivnik i kritičar Damir Kajin. Izgubljen je i Pazin, jedini grad u kojemu je, osim Zagreba, sa svojim kandidatom, odnosno kandidatkinjom izašla i pobijedila platforma Možemo!. Suzana Jašić u drugom je krugu, s osvojenih 52,23 posto glasova i 155 glasova razlike pobijedila dosadašnjeg gradonačelnika Renata Krulčića. Ovdje treba napomenuti kako je Krulčić, zbog zdravstvenih problema bio fizički potpuno odsutan čitava dva tjedna kampanje za 2. krug, no teško je procijeniti koliko je to utjecalo na konačan rezultat i gubitak izbora.

Stranka koja definitivno nestaje i na lokalnoj sceni je HNS – s pet gradonačelnika koliko su imali nakon prošlih izbora spali su na tek jednoga – lepoglavskog Marijana Škvarića. Ostali – Hrvoje Košćec iz Svetog Ivana Zeline, Milorad Batinić iz Ivanca i Nenad Panian iz Dugog Sela u međuvremenu su izašli iz stranke te na ovim izborima pobijedili kao nezavisni, a Košćec kao jedan od tri gradonačelnika stranke Fokus. Kristijan Jurjako na Cresu se na ovim izborima nije ni kandidirao, a naslijedio ga je dosadašnji zamjenik, SDP-ov Marin Gregorović.

Na tek jednog gradonačelnika – Tomislava Boljara u Dugoj Resi, spao je i HSS. Njihov najbolniji gubitak zasigurno je Grad Samobor u kojemu je dugogodišnjeg gradonačelnika i šefa stranke Krešu Beljaka, plan je bio, trebao naslijediti zamjenik Željko Stanec. No, unatoč preko 10 postotnih poena prednosti u prvome krugu, Stanec je u drugome izgubio a gradonačelnica postaje Fokusova Petra Škrobot.

S druge strane, iz izbora u izbore jača grupacija nezavisnih gradonačelnika koji su na ovima osvojili čak deset gradova više nego na prošlima, a osim već spomenutog Čakovca, te tri istarska grada, tu su Županja u kojemu je nezavisni Damir Juzbašić svrgnuo HDZ-ovog gradonačelnika Davora Miličevića, Oroslavje u kojemu je Viktor Šimunić pobijedio HDZ-ovog Emila Gredičaka, Glina u kojoj je Ivan Janković pobijedio HDZ-ovog gradonačelnika Stjepana Kostanjevića, Ozalj u kojemu nova gradonačelnica postaje dosadašnja pročelnica Ureda gradonačelnice Lidija Bošnjak, te Opuzen u kojemu je u tijesnoj utrci i s tek 16 glasova razlike nakon četiri mandata dominacije HDZ-ovog Ive Mihaljevića pobijedio nezavisni Ivan Mataga.

Najuspješniji gradonačelnici 2. kruga

Uvjerljivo najuspješniji gradonačelnici 2. kruga izbora su nezavisni Mario Rajn iz Križevaca i Rikardo Novak iz Hvara. Rajn je u Križevcima pobijedio sa nadmoćnih 74,17 posto, čak 13 postotnih poena boljim rezultatom nego što je imao prije četiri godine kad je prvi put izabran. Rikardo Novak u Hvaru je, pak, ostvario čak 20 postotnih poena bolji rezultat nego na prošlim izborima.

Treći najbolji rezultat ostvario je Karlo Starčević u Gospiću – 69,2 posto, gotovo 20 postotnih poena bolje nego na prošlim izborima, uz jednu od najvećih izlaznosti u zemlji – u Gospiću je na izbore izašlo čak 62,86 posto birača.

Uz već spomenutog Tomaševića u Zagrebu, listu najuspješnijih gradonačelnika 2. kruga izbora nastavlja pet HDZ-ovih gradonačelnika – Marin Mandarić koji je u Đakovu novi mandat osvojio sa 64,53 posto glasova, Željko Burić koji se u Šibeniku, s osvojenih 64,07 posto glasova u povijest upisao kao prvi gradonačelnik koji je povjerenje građana dobio triput zaredom, novi gradonačelnik Orahovice Saša Rister, Ana Kučić koja je osvojila još jedan mandat u Malom Lošinju, te Ivan Radić koji je HDZ-u prvi put osvojio Osijek sa 62,69 posto glasova. Top 10 najuspješnijih zaključuje nezavisni Damir Juzbašić koji je u Županji osvojio 62,06 posto podrške birača.

Presudili tek deseci glasova…

Za razliku od ovih nadmoćnih i uvjerljivih pobjeda, u nekoliko gradova bilo je toliko tijesno da je presudilo doslovno tek par desetaka glasova.

Spomenuli smo već Opuzen u kojemu je Ivan Mataga pobijedio sa 16 glasova razlike (880:864), dok se Ivan Hanžek održao na gradonačelničkoj poziciji u Zaboku zahvaljujući 67 glasova razlike. Dramatično je bilo i u Trilju u kojemu je HDZ-ov Ivan Bugarin pobijedio dosadašnjeg gradonačelnika Ivana Šipića sa 127 glasova razlike, te Opatiji u kojoj je SDP-ov Fernando Kirigin nakon neuspjelog pokušaja na prošlim izborima, na ovima pobijedio dosadašnjeg gradonačelnika Ivu Dujmića s tek 115 glasova razlike. Tek 169 glasova presudilo je, na kraju, u Varaždinu protiv dosadašnjeg gradonačelnika Ivana Čehoka, a u korist SDP-ovog Nevena Bosilja.

U novom mandatu četiri gradonačelnice više nego do sada

Iako ne u mjeri u kojoj su priželjkivali oni koji žele veću zastupljenost žena u hrvatskoj politici, ovi lokalni izbori ipak su donijeli povećanje pa ćemo umjesto dosadašnjih 13 imati 17 gradonačelnica.

U prvom krugu nove su mandate, podsjetimo, osigurale Ivana Marković u Supetru, Tonka Ivčević u Komiži, Jasenka Auguštan Pentek u Zlataru i Antonija Blažević u Pakracu, u Pleternici je za gradonačelnicu izabrana dotadašnja direktorica Poduzetničkog centra Marija Šarić, a prve gradonačelnice u povijesti svojih gradova postale su Nika Silić Maroević u Korčuli i Mirjana Puškarić u Slunju.

Drugi krug donio je pobjedu za još deset žena – Ana Kučić osvojila je još jedan mandat na čelu Malog Lošinja i jedan od najboljih rezultata 2. kruga, a iznad 60 posto glasova osvojila je i njezina stranačka kolegica, HDZ-ova Magdalena Komes u Petrinji. Čakovec je također dobio prvu gradonačelnicu, i to nezavisnu, Ljerku Cividini, kao i Delnice u kojima je pobijedila nezavisna Katarina Mihelčić.

Dragica Ratković izborila je još jedan mandat na čelu Varaždinskih Toplica, a Marina Budimir u Iloku. Samoborci su izabrali Petru Škrobot iz Fokusa, a unatoč vrlo tijesnoj utrci još jedan mandat izborila je i SDP-ova Kristina Ikić Baniček u Sisku. Suzana Jašić iz Možemo! prva je žena na čelu Pazina, a nezavisna Lidija Bošnjak nova je žena na čelu Ozlja.

Najveća izlaznost u Novalji

Iako je prosječna izlaznost 2. kruga ovih lokalnih izbora tek nešto iznad 47 posto, neki gradovi su dramatično odskočili.

Apsolutni rekorder je Novalja u kojoj je na izbore u nedjelju izašlo 76,46 posto birača, gotovo 10 posto više nego u prvom krugu u kojemu su također bili rekorderi. Gradovi u kojima je, očito, želja za promjenom privukla neuobičajeno veliki broj birača na birališta su nadalje Opuzen u kojemu je glasalo 68,01 posto birača, te Trilj – 63,91 posto. Slijedi Gospić u kojemu je uvjerljiva većina od izašlih 62,86 posto birača dala podršku gradonačelniku Karlu Starčeviću za još jedan mandat. Iznad 60 posto izlaznosti bilježe još Varaždinske Toplice, Otočac i Popovača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 07:45