RIGOROZNA ODLUKA

'BOLOVANJA NISU LAŽNA, IMALESU CRIJEVNU VIROZU. VRATITEIH NA POSAO!' HZZO reagiraona otkaze za 42 stjuardese

Direktor Croatia Airlinesa: Stjuardese su bile na lažnim bolovanjima, nije bilo epidemije

Uprava Croatia Airlinesa odlučila je dati redovni otkaz za 42 stjuarda i stjuardese koji su u razdoblju od 29. travnja do 2. svibnja masovno otišli na bolovanje, potvrdio je jučer za Jutarnji predsjednik Uprave tvrtke Krešimir Kučko.

U tom razdoblju na bolovanju je bilo 48 stjuardesa i stjuarda, a za njih 42 je zaključeno da su zapravo bili u prikrivenom štrajku. Uprava je odluku donijela i prije nego što je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje u Croatia Airlines poslao izvješće o inspekcijskom nalazu.

Razlog za otkaz

- Otkaz ne namjeravamo uručiti zbog bolovanja, već zbog opravdane sumnje da su zloupotrebili bolovanja- rekao nam je jučer Kučko. On ne sumnja da će u izvješću HZZO-a stajati kako su bolovanja bila opravdana, ali je uvjeren da je riječ o prikrivenom štrajku.

KAZNA ZA BOLOVANJE Uprava Croatia Airlinesa odlučila otpustiti 42 stjuardese!

- Ako na 1. svibnja imate iznenadni odlazak na bolovanje četrdesetak zaposlenika, a nikakva epidemija nije zabilježena, i to na dan kada se organiziraju sindikalne akcije, kako to da protumačite nego prikrivenim štrajkom i zloupotrebom bolovanja? Naša je namjera i dužnost zaštititi putnike i kompaniju, i smatram da je ovo primjerena mjera - naglašava Kučko.

HZZO je poslao izvješće Croatia Airlinesu jučer, dan nakon što je uprava donijela odluku o otkazima. U izvješću se, kao što je direktor tvrtke Kučko i dao naslutiti, navodi da je većina od 42 stjuardesa i stjuarda na bolovanju bila opravdano!

Mogu se žaliti

Sve stjuardese koje imaju potvrdu da su opravdano bile na bolovanju, imaju temelj za podizanje tužbe protiv poslodavca. Krešimir Kučko očekuje tužbe protiv tvrtke kojoj je na čelu i kaže: “Poštovat ćemo odluku suda i vratit ćemo ljude na posao ako sud donese takvu odluku”.

Nakon što su primili dokument s popisom zaposlenika kojima Uprava namjerava dati redovni otkaz, Radničko vijeće ima osam dana da se o tome izjasni. No, njihovo mišljenje ne obvezuje poslodavca. Potom teče zakonski rok za provođenje pravne procedure za uručenje otkaza. Sve to vrijeme stjuardese i stjuardi kojima se namjerava dati otkaz moraju dolaziti na posao.

Kako bi popunili ispražnjena radna mjesta u avionima, CA je odmah u srijedu raspisala interni natječaj za stručno osposobljavanje za radno mjesto člana kabinskog osoblja, odnosno za stjuardese i stjuarde. Natječaj je otvoren do 18. svibnja.

U tvrtki očekuju da će se na natječaj javiti zaposlenici koji su već radili te poslove. Osim toga, tvrtka je preko Agencije za zapošljavanje u vrijeme masovnog bolovanja već primila nekoliko bivših stjuardesa i stjuarda koji su ranije radili u CA i sada su na pripremama za početak rada.

Zašto štrajkaju

Operacija masovnog odlaska stjuardesa i stjuarda na bolovanje uslijedila je nakon što je Uprava CA u sklopu pregovora o novom Kolektivnom ugovoru odbila prijedlog Sindikata da se svima u tvrtki plaće smanje za otprilike sedam posto u sklopu restrukturiranja tvrtke. Predsjednik Uprave Kučko smatra kako je cijela akcija povezana i s činjenicom da je predstavnicima sindikata u Ministarstvu rada i socijalne skrbi nedavno objašnjeno da je prema Zakonu o reprezentativnosti novi Kolektivni ugovor o Croatia Airlinesu na snazi nakon što su ga potpisala tri sindikata koja djeluju u tvrtki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 09:39