POGLEDAJTE VIDEO

Bizaran incident u Splitu, Bojan Ivošević stao ispod prepiljenog stabla i vikao: ‘Neka padne po meni!‘

Radi se o parceli koja je dijelom u privatnom, a dijelom u javnom vlasništvu

Bojan Ivošević 

 Josko Supic/Cropix/Cropix

U splitskom kvartu Gripe situacija je na rubu usijanja. Dogradonačelnik Bojan Ivošević stao je pod stablo zaštićeno Generalnim urbanističkim planom vidno uzrujan pasivnošću policijskih službenika za koje smatra da pasivno promatraju razvoj situacije, prenosi Dalmatinski portal.

- Neka padne po meni!, povikao je Ivošević.

image

Bojan Ivošević

Josko Supic/Cropix/Cropix

Radi se o parceli koja je dijelom u privatnom, a dijelom u javnom vlasništvu. Na njoj bi se trebala graditi zgrada, no Grad Split tvrdi da je riječ o parceli koja se u zemljišnim knjigama vodi kao šuma. U policiji su za Dalmatinski portal rekli da se po zakonu ne smiju miješati u vlasničke odnose

image
Josko Supic/Cropix/Cropix

- Zanima me što policajac kaže, je li meni ovdje sigurno stati i treba li ovo sanirati ili ne. Ja vas čekam. Samo požurite jer krcka. Policija će biti odgovorna jer dozvoljava zaštitare koji nemaju ovlaštenje Republike Hrvatske. Oni kažu da je sve OK", rekao je Ivošević.

Tijekom tog istupa, pročelnica za komunalu Leona Grgić nekoliko metara dalje pokušavala je objasniti daljnje korake. Napeta atmosfera na Gripama počela je jutros kad je prije pet sati ujutro srušeno jedno stablo, građani su vidjeli dvojicu muškaraca u Mercedesu i čuli zvuk pile pa su pozvali policiju.

image
Josko Supic/Cropix

Dalmacija danas podsjeća kako su ovog vikenda pokušaji rušenja stabala zaustavljeni od strane radila Parkova i nasada jer su se borovi koje su htjeli sasjeći nalazili na na čestici zemlje koja je zaštićena kao arheološko nalazište. Jedno od stabala imalo je promjer veći od 60 centimetara čime spada pod zaštitu GUP-a.

Jutros oko 4:30 pojavili su se muškarci koji su dovršili posao na jednom od stabala. Motornom pilom otpilili su stablo i dali se u bijeg u crnom Mercedesu.

image
Josko Supic/Cropix

- Građani su nam dojavili da netko kida ta stabla, te da su doveli i bager i čak pokušali srušiti jedno stablo pod zaštitom GUP-a. Odmah su na teren u subotu izašli policajci, komunalno redarstvo i dogradonačelnik Ivošević. U subotu je i krim policajac obavljao očevid, samo da bi evo jutros netko stablo do kraja srušio. Najvažnije je da se utvrdi tko je to napravio, sada se samo pretpostavlja. Upitno je i vlasništvo, kazala je predsjednica Gradskog kotara Lučac Manuš Iva Tukić za Dalmaciju danas.

Ivošević se prikladno obratio i javnosti. Rekao je da ova situacija traje već nekoliko godina te da svjedočimo terorističkom činu.

- Svjedočimo jednom terorističkom činu kada gledamo s aspekta urbanizma gdje investitor u subotu šalje radnike da ispilaju ova stabla, poglavito ovo stablo koje je još jedino ostalo zaštićeno na ovoj parceli. U potpunosti ignorira upozorenja Grada, rekao je Ivošević.

image
Josko Supic/Cropix/Cropix

Dodao je da su se vratili pod okriljem noći i da ne rade zakonito.

- Došli su Parkovi i nasadi i tvrtka Point da ojačamo deblo stabla, investitor odnosno suvlasnik parcele je poslao zaštitare koji priječe Pointu zaštitu stabla i u tome mu asistira policija koja uvažava da su ovdje zaštitari i ignorira činjenicu da je ovdje suvlasništvo RH 50% i da nemaju odobrenje svih suvlasnika da nekoga sprječavaju da uđe u ovu šumu u posjedu Grada Splita, tvrdi dogradonačelnik.

Rekao je i kako sada stvari stoje da će stablo pasti po njemu i po ljudima koji žive u kućama ispod.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 11:56