NEPRAVOMOĆNO

BIVŠI SAVJETNICI BIVŠE SISAČKE ŽUPANICE POBIJEDILI NA SUDU Županija im mora isplatiti naknade i za vrijeme dok je Merzel bila u pritvoru

Zagreb, 291215.Na Zupanijskom sudu na Zrinjevcu odrzava se pripremno rociste u slucaju bivse sisacke zupanice Marine Lovric Merzel.Na fotografiji: Marina Lovric Merzel dolazi na sud u drustvu odvjetnika Mate Matica.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadić / CROPIX

Sisačko-moslavačka županija mora 12-orici bivših savjetnika bivše županice Marine Lovrić Merzel isplatiti po 40.000 kuna na ime osam neisplaćenih savjetničkih naknada i to za vrijeme dok je bivša županica bila u pritvoru, pa nisu ni imali koga savjetovati, a bivši dožupan Zdenko Vahovec odbio je koristiti njihove usluge i isplatiti im mjesečne nakade po 5.000 kuna svakom.

Odlučeno je tako na Općinskom sudu u Sisku u prvostupanjskoj presudi .Također je odbijena i protutužba Županije kojom se od 12 savjetnika ( Milena Pavković-Novotni, Milovan Bojčetić, Milivoj Tičarić, Emil Franjević, Rajko Mladenović, Vlado Đaković, Željko Soldo, Željko Kardaš, Šaban Kadrić, Đuro Belovarić, Jure Lisak i Jozo Bilobrk), traži povrat svih primljenih savjetničkih naknada u ukupnom iznosu od gotovo 3,7 milijuna kuna.

Sisačko-moslavačka županija se u sporu pozivala na optužnicu USKOK-a po kojem nije sporno pravo županice da imenuje savjetnike, što je potvrdio i Ustavni sud, ali je sporan način odabira savjetnika odnosno njihov nerad. Naime, tvrdi se u tome dokumentu kako je jedina funkcija savjeta i savjetnika bila isplata naknada radi osiguravanja skupštinske većine s obzirom da su svi tuženi savjetnici bili ujedno i članovi Skupštine te da savjetnici ništa nisu radili. Da savjetnici nisu ništa radili svjedočili su djelatnici Županije, koji su ustvrdili da su pisali lažna izvješća o radu savjeta.

Sutkinja Općinskog suda u Sisku Sanda Navara Sladović nije pristala ni na zastajanje spora dok se ne završi suđenje bivšoj županici. Osvrćući se na kazneni postupak protiv županice, sutkinja je obrazložila da se "u tom slučaju savjetnicima ne stavlja na teret nikakvo kazneno djelo, a eventualna osuđujuća kaznena presuda u tom postupku utjecala bi tek na pravo Županije da protiv ranije županice zahtjeva naknadu eventualne pretrpljene štete".

Sisački odvjetnik Antonio Kaleb, koji u ovom sporu zastupa Sisačko-moslavačku županiju, smatra da se trebalo ići u zastoj postupka dok se ne završi suđenje Marini Lovrić Merzel jer nitko ne može zadržati imovinsku korist stečenu počinjenjem kaznenog djela, ako se ono utvrdi. Pa tako ne mogu ni savjetnici, jer nisu naknade isplaćene županici nego savjetnicima, kaže Kaleb i najavljuje žalbu na presudu Općinskog suda. Do pravomoćnosti presude Županija nema obvezu isplatiti bivšim savjetnicima neisplaćene naknade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 08:06