JAVNI POZIV

Hrvatska krenula u izbor novih ustavnih sudaca, hoćemo li imati reprizu pakta kakav su sklopili Milanović i Karamarko!?

Prošloga tjedna istekao je mandat desetero od ukupno 13 sudaca Ustavnog suda

Ustavni sud RH

 Damjan Tadic/Cropix/Cropix

Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav na sjednici održanoj u četvrtak donio je odluku o raspisivanju javnog poziva za desetero ustavnih sudaca. Predsjednik toga Odbora, Ivan Malenica, kazao je kako očekuje da se javni poziv u najkraćem roku objavi u Narodnim novinama, ali i ustvrdio da nije realno da Sabor nove ustavne suce izabere do ljetne saborske stanke koja počinje 15. srpnja, već je realnije da će ih izabrati početkom jesenskog zasjedanja, krajem rujna ili početkom listopada.

image

Ivan Malenica

Goran Mehkek/Cropix

Odluka o raspisivanju javnog poziva donesena je pet dana nakon što je 7. lipnja istekao osmogodišnji mandat desetoro sudaca, od ukupno 13 koliko ih Ustavni sud ima i to: Snježani Bagić, Mariju Jelušiću, Rajku Mlinariću, Davorinu Mlakaru, Miroslavu Šumanoviću, Andreju Abramoviću, Lovorki Kušan, Ingrid Antičević Marinović, Josipu Leki i Branku Brkiću. Kako Sabor na njihova mjesta nije izabrao nove suce, automatizmom je aktivirana ustavna odredba prema kojoj se mandati postojećih privremeno produljuju za najduže šest mjeseci pa krajnji rok za izbor i stupanje na dužnost novih sudaca istječe 7. prosinca.

Javni poziv koji će u Narodnim novinama biti objavljen ovih dana trajat će 30 dana, nakon čega počinje obrada pristiglih kandidatura - provjera udovoljavaju li kandidati propisanim formalnim uvjetima za izbor u Ustavni sud, a zatim se obavljaju javni razgovori s kandidatima pred saborskim Odborom za Ustav, Poslovnik i politički sustav.

Kako se ustavni suci biraju dvotrećinskom većinom svih saborskih ruku, jasno je da ih vladajuća većina ne može izabrati sama pa je oko njihova izbora potrebni dogovori i usuglašavanje između vladajućih i oporbe.

Malenica je u četvrtak izjavio kako još nisu počeli nikakvi međustranački dogovori i konzultacije oko kandidata. Na novinarsko pitanje misli li da će biti teško postići međustranački dogovor o novim ustavnim sucima, kazao je da sve ovisi o dinamici i toku razgovora, te da od novog saziva Sabora očekuje konstruktivnost svih političkih aktera, pa i kod donošenja odluke o novim ustavnim sucima. Na sjednici Odbora predsjednik SDP-a Peđa Grbin kazao je da podržava raspisivanje javnog poziva i dodao kako mu je žao što to nisu napravili i ranije. Sandra Benčić, zastupnica Možemo!, pozvala je vladajuće da u dogovoru s oporbom odaberu i imenuju ‘ljude koji zaista imaju ugled u stručnoj javnosti, a ne neke iz Sabora ili stranke‘.

Prije osam godina, prilikom velike smjene desetoro ustavnih sudaca u proljeće 2016., o čemu smo pisali OVDJE, vladajući, koje je predvodio tadašnji šef HDZ-a Tomislav Karamarko, i oporba koju je predvodio tadašnji predsjednik SDP-a Zoran Milanović, dogovorili su imena desetoro ustavnih sudaca i prije nego je objavljen javni poziv za njihov izbor, dakle i prije nego su vladajući i oporba imali prilike vidjeti tko će se sve natjecati za Ustavni sud i hoće li među prijavljenima biti i kvalitetnijih kandidata od onih koje su oni unaprijed dogovorili. Jutarnji list, naime, doznao je imena dogovorenih kandidata i objavio ih i prije raspisivanja javnog poziva za Ustavni sud. Polovicu, pet imena predložila je tadašnja oporba (SDP i HNS), a polovicu HDZ, po sistemu - mi ćemo podržati vaše, ako vi podržite naše. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li se ta vrsta dogovora unaprijed i fingiranja javnog poziva koja obeshrabruje mnoge potencijalne kandidate, ponoviti i ovaj put.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. lipanj 2024 13:41