‘OSOBNI OBRAČUN‘

Bivši Milanovićevi suradnici zaprepašteni: ‘Samo pogledajte što je taj tjednik nedavno objavio o Liniću i Turudiću!‘

Turudić je primio na razgovor Slavka Linića, Branka Šegona i Tihomira Kralja

Slavko Linić i Ivan Turudić

 Cropix

- Zanimljivo je da je tjednik 7Dnevno još prošli tjedan najavilo da će se Slavko Linić i glavni državni odvjetnik Ivan Turudić sastati pa me zanima je li 7Dnevno novi bilten Državnog odvjetništva - prva je reakcija predsjednika SDP-a Peđe Grbina na vijest da je Turudić primio na razgovor Slavka Linića, Branka Šegona i Tihomira Kralja i to, kako je objavio DORH, na njihovu inicijativu.

Tema razgovora, navedeno je u priopćenju, bilo je stanje kaznenih prijava koje su neki od njih podnijeli u razdoblju od 2011. do 2016. godine. Nakon što su informirani o ishodu kaznenih prijava, odnosno o donesenim državnoodvjetničkim odlukama, razgovor je završen, kratko je objavio DORH.

- Zanimljiv je i neuobičajen potez glavnog državnog odvjetnika, i kako bi bili sigurni da se ne radi ni o čemu izvanrednom, pozivam sve građane Republike Hrvatske koji zanima status njihovih kaznenih prijava ili kaznenih prijava podnesenih protiv njih, da se jave glavnom državnom odvjetniku kako bi im objasnio status tih prijava da vidimo hoće li Turudić prema svima jednako postupati - rekao je Grbin.

Na pitanje je li meta predsjednik Republike Zoran Milanović odgovorio je kako ne zna što je Turudić htio postići, ali ako se pokaže da prema drugima neće postupati jednako, "onda je evidentno da se radi o politizaciji Državnog odvjetništva".

Turudićev potez komentiralo nam je i dvoje bivših ministara iz vremena kada je predsjednik Vlade bio Zoran Milanović. Mirela Holy, bivša ministrica okoliša koja je zbog sukoba s Milanovićem dala ostavku, napominje da nije upućena u sadržaj prijava niti je ona bila dio tima u Vladi kojemu je pripadao Linić, ali joj razgovor s Linićem, Šegonom i Kraljem na prvu djeluje kao osobni obračun.

- Iskreno, iznenađuje me ovo jer je posrijedi stara priča. Linić je otišao iz Vlade još 2013. godine, a od tada je prošlo 11 godina. Vjerujem da u kaznenom smislu ima daleko atraktivnijih stvari. Ovo mi doista djeluje kao osobni obračun, a prvo mi je palo na pamet da bi meta mogao biti Milanović - kazala je Holy.

Reakciju smo dobili i od ministra unutarnjih poslova u Milanovićevoj vladi, sada predsjednika saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, Ranka Ostojića.

- Očito se radi o novoj praksi da se možeš doći raspitati kod glavnog državnog odvjetnika o prijavama. Sad valjda svaki građanin koji je podnio prijavu to isto može napraviti, a DORH će izvijestiti o rezultatima sastanka. Nadam se da ovakav presedan neće biti samo za kompromitirane. Također se nadam da će i Zdravko Mamić doći na “raspitivanje” - rekao je Ostojić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. lipanj 2024 20:39