ROBERT KOPAL

Bivši glavni HDZ-ov analitičar, poznat po tezi o ‘crnom labudu‘, našao novi posao: Odlazi u branšu auto-dijelova

Cijeli život na određen način radim u privatnom sektoru, rekao je novi direktor istraživanja i razvoja u tvrtki Tokić.d.o.o.

Robert Kopal

 Boris Kovacev/CROPIX

Bivši glavni HDZ-ov analitičar i posebni premijerov savjetnik, Robert Kopal, kojega javnost pamti po teoriji "crnog labuda" kojom je obrazložio neuspjeh stranke na posljednjim europskim izborima, ima novi poslovni angažman - kako je objavio tportal, postao je direktor istraživanja i razvoja u tvrtki Tokić.d.o.o., koja je jedan od vodećih trgovaca automobilskih dijelova u Hrvatskoj i regiji.

Kopal je za tportal potvrdio odlazak na novo radno mjesto uz obrazloženje da "cijeli život na određen način radi u privatnom sektoru". No na pitanja o daljnjem savjetničkom angažmanu za premijera Andreja Plenkovića, kao i u HDZ-u, ostao je neodređen.

- Nemam nikakav komentar, ne vidim zašto bi ovo uopće bila vijest. Još uvijek sam savjetnik… Neke dosadašnje angažmane nastavljam, neke ne nastavljam - rekao je.

Ovaj 57-godišnjak bivši je analitičar SOA-e, POA-e i MUP-a, stručnjak za pitanja nacionalne sigurnosti te za baratanje i analizu podacima u različitim, često najsuvremenijim oblicima. U službenoj biografiji navedeno je kako je on i znanstveni suradnik, profesor i prodekan za istraživanje i razvoj na Visokom učilištu Algebra, voditelj diplomskog studija Digitalni marketing, zatim čest gost - predavač na raznim visokim školama u Hrvatskoj i inozemstvu, autor i koautor brojnih knjiga te stručnih i znanstvenih radova, posljednjih godina bavio se temom "Nacionalna sigurnost - data science pristup", a uz sve to, Kopal je i dekan Visokog učilišta Effectus.

Pod njegovim autorstvom ili koautorstvom izdano je ukupno 40-ak knjiga - od one pod nazivom "Praktično korištenje osobnog računala" iz 1997. godine do "Teorije igara", u kojoj se opisuje primjena različitih igara u poslovnom svijetu.

Posljednjih godina, nakon angažmana u MUP-u, Kopal je figurirao kao glavni HDZ-ov izborni strateg i analitičar koji se iz "špijunskog" svijeta prebacio u realnu politiku. Teorijom "crnog labuda", odnosno nepredvidive kataklizme, objašnjavao je relativno loš HDZ-ov rezultat na izborima za Europski parlament u situaciji kad Plenković nije do kraja preuzeo uzde u stranci i kad je bilo očito da ga dio članova bojkotira.

- Apsolutno sam užem i širem rukovodstvu rekao da sam odgovoran. Nitko ne bježi od odgovornosti, ali svejedno nam se dogodio crni labud - rekao je tad. Već za izbore 2020. godine pohvalio se kako je "u dlaku pogodio broj mandata svih stranaka", piše tportal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. srpanj 2024 21:16