AFERA SPICE

Bivši direktori Podravke od osiguranja dobili milijun kuna

Podravka je optuženim menadžerima uplaćivala po 4000 eura godišnje za životno osiguranje
 Ranko Šuvar/CROPIX

ZAGREB - Bivšim članovima Uprave Podravke, optuženima u aferi Spice, isplaćeno je oko milijun kuna životnog osiguranja, premda im je još u istražnom postupku sva imovina blokirana jer Podravka od njih traži da nadoknade 400 milijuna kuna štete.

Podravka je svojim menadžerima godinama uplaćivala visoke premije životnog osiguranja, na što su imali pravo prema menadžerskim ugovorima. Kako Jutarnji list saznaje, od Croatia osiguranja novac su dobili bivši predsjednici Uprave Podravke Darko Marinac i Zdravko Šestak te bivši članovi Uprave Podravke Saša Romac i Josip Pavlović. Šestak, Romac i Pavlović dobili su po 200.000 kuna, a Marinac veći iznos.

Visoke premije

- Zdravko Šestak je 11. svibnja ove godine podnio zahtjev za otkup police osiguranja života. Novac mu je isplaćen na tekući račun sukladno Zakonu o osiguranju - potvrdili su nam u Croatia osiguranju. Otkup police životnog osiguranja vlasniku se ne isplati, jer osiguranja isplaćuju iznos značajno manji od ukupno uplaćenog, no zbog krize snažno raste broj onih koji se na to odlučuju. Podravkini menadžeri su, kako izgleda, bili prisiljeni otkupiti police ne samo zbog visokih troškova obrane pred sudom, nego i zbog visokog iznosa premije koji su sada sami morali uplaćivati.

Podravka im je uplaćivala premiju od oko 4000 eura godišnje.

‘Ne znam ništa, bok’

Nikola Gregur (HDZ), čelnik koprivničke poslovnice CO-a i bivši Polančecov član NO-a Podravke, pomagao je optuženim menadžerima da što prije dobiju novac. Kad smo ga nazvali, kratko je izjavio: “Ne znam ništa, bok!” i prekinuo vezu.

.

Htjeli se osigurati od loših menadžera

Osim o policama životnog osiguranja za menadžere, Podravka je pregovarala s Croatia osiguranjem i o ugovaranju druge vrste osiguranja, onoga kojim se tvrtka štiti od pogrešnih poteza svojih menadžera.

Kako saznajemo, dogovor nije postignut jer je Podravka tražila policu koja je za Crotia osiguranje bila previsoka i prerizična. Croatia osiguranje prva je osiguravateljska kuća koja je u Hrvatskoj prije par godina ponudila osiguranje od odgovornosti menadžera, ali s maksimalni iznosom police do četiri milijuna kuna.

Za veliku tvrtku poput Podravke to je bio nizak iznos: to je samo jedan posto od ukupno 400 milijuna kuna, na koliko se sada procjenjuje šteta koja je počinjena u aferi Spice. Da su uplaćivali to osiguranje, mogli su namiriti barem dio štete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 01:07