NEUGODNA SITUACIJA

Bivšem ravnatelju obavještajne službe BiH zabranjen ulazak u Hrvatsku? Navodno su ga vratili s granice

Mandat su mu obilježile brojne afere, uključujući zloporabu položaja i ovlasti te nezakonito stjecanje fakultetske diplome

Ilustrativna fotografija

 Damir Sencar/AFP

Osmanu Mehmedagiću, bivšem ravnatelju Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA), zabranjen je ulazak u Hrvatsku, objavili su u četvrtak lokalni mediji u BiH.

Portal sarajevskog Dnevnog avaza tvrdi kako je Mehmedagić u srijedu vraćen s granice kad je pokušao ući u Hrvatsku. Pritom je navodno dobio obrazloženje graničnih policajaca da mu je izrečena mjera zabrane ulaska u Hrvatsku.

Mehmedagić (62), koji slovi za osobu od povjerenja Bakira Izetbegovića, bio je na čelu OSA-e do 2022., a smijenjen je nakon što je Stranka demokratske akcije (SDA), čiji je bio kadar, te godine izgubila vlast.

Njegov mandat obilježile su brojne afere, uključujući zloporabu položaja i ovlasti te nezakonito stjecanje fakultetske diplome.

U ožujku 2023., SAD su mu nametnule sankcije, odnosno uvele zabranu ulaska u tu zemlju. U obrazloženju Ministarstva financija SAD navedeno je kako je Mehmedagić koristio javnu tvrtku BH Telekom kako bi s mreže mobilne telefonije sakupljao podatke o aktivnostima političara koji nisu povezani sa SDA. Uz to je koristio svoj položaj, prijetio i koristio veze kako bi utjecao na članove tad oporbenih stranaka da podupru SDA, a postoje vjerodostojne informacije i kako je Mehmedagić surađivao s kriminalnim mrežama radi osobnog bogaćenja i bogaćenja njegove političke stranke.

Mehmedagić je s bivšim predsjednikom Suda BiH, Rankom Debevcem, uhićen u prosincu 2023. pod sumnjom da su organizirali nezakonito prisluškivanje sudaca i tužitelja državnog suda i tužiteljstva pa se očekuje kako će u predstojećem razdoblju protiv njih biti podignuta optužnica državnog tužiteljstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 15:18