DVA TJEDNA SE LOMIO

BITKA ZA ZAGREB Ostojić je pristao: Bit će kandidat SDP-a za gradonačelnika Zagreba!

Pritom ne namjerava napustiti Ministarstvo zdravlja, to će napraviti tek ako pobijedi Bandića
Zagreb, 031012.Hrvatski Sabor, Markov trg.Komemorativna sjednica Hrvatskog Sabora povodom smrti predsjednika Sabora Borisa Sprema.Na slici: Rajko Ostojic.Foto: Boris Kovacev / CROPIX
 Boris Kovačev / CROPIX / BORIS KOVACEV

Zoran Milanović i 16 članova Predsjedništva Socijaldemokratske partije Hrvatske odlučivat će u srijedu, 19. prosinca, o trenutno najvažnijoj unutarstranačkoj dilemi: tko će postati SDP-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba.

Prema izvoru iz vrha stranke, Milanović je odlučio da o tom pitanju konačno presudi stranački vrh, iako se zna želja šefa stranke, njegov kandidat je ministar zdravlja Rajko Ostojić . To znači da, ne dogodi li se u iduća dva dana nekakav doslovce neočekivan obrat, Davor Bernardić morat će napustiti gradonačelničku utrku, a u nju ulazi Rajko Ostojić, poznati liječnik i jedan od najpopularnijih ministara u Vladi.

Razlog takve promjene kandidata potpuno je jasan: SDP sebi ne smije dopustiti poraz u Gradu Zagrebu jer bi u tom slučaju u velikoj mjeri doveo u pitanje i stabilnost Milanovićeve Vlade.

Izvršna vlast se suočava s brojnim teško rješivim problemima, od pada standarda i visoke nezaposlenosti, a slijede nova smanjenja radnih i socijalnih prava koja će dodatno sniziti Vladin rejting.

Ni Vlada nije pošteđena unutarnjih previranja i odnosi između SDP-a te HNS-a i IDS-a nerijetko izgledaju kao da je riječ o suparnicima, a ne partnerima u zajedničkom projektu. U takvim okolnostima, zadržavanje vlasti u Zagrebu, koji je politički i financijski centar države, za SDP je postalo krucijalno strateško pitanje. U suprotnom, eventualni poraz i gutitak glavnoga grada, zajedno sa svim ostalim problemima, mogli bi ozbiljno oslabiti vladajuću koaliciju.

Još važnije, gubitak Zagreba ne bi značio poraz Davora Bernardića, nego Zorana Milanovića, koji mu je omogućio da postane gradonačelnički kandidat. Milanović si, jednostavno, ne može dopustiti takav luksuz.

Prema sugovorniku Jutarnjeg lista, u srijedu će vodeći članovi SDP-a morati odgovoriti na samo dva pitanja, a to su: koji je naš cilj i kako ga možemo ostvariti?

Odgovori su poznati: u ovom trenutku više gotovo nitko u SDP-u ne vjeruje u mogućnost da Bernardić pobijedi Milana Bandića.

Otkako je preuzeo zagrebački SDP, nije se politički profilirao i svojom je pasivnošću u posljednjih šest mjeseci omogućio Bandićevo političko uskrsnuće.

Dio odgovornosti leži i na SDP-ovim stratezima koji su jedinu anketu u Zagrebu proveli još u svibnju. Da su u rujnu ili listopadu imali informaciju kako se Bandić diže, mogli su bez prevelikog stresa naći novog kandidata, a ne sve rješavati u posljednji trenutak.

Bernardić je njihovo odugovlačenje shvatio kao šansu da ostane kandidat SDP-a i onda prilično bahato ušao u sukob sa Zoranom Milanovićem.

Prije dva tjedna Milanović mu je ponudio odstup, a zauzvrat ponudio mjesto u Europskom parlamentu ili položaj pomoćnika ministra. “Nudim ti šansu da spasiš političku karijeru”, poručio je Milanović.

Davor Bernardić ne samo da je odbio ponudu, nego je u javnim nastupima provocirao šefa stranke isticanjem da protiv njega radi “političko podzemlje” i da on uživa Milanovićevu podršku. Bilo je to najgore što je mogao napraviti i od trenutka objavljivanja intervjua u Večernjem listu Bernardić je izgubio potporu i rijetkih preostalih saveznika poput ministra poduzetništva Gordana Marasa.

Ne dogodi li se, dakle, nešto neočekivano, Bernardić će se morati povući i prepustiti mjesto Ostojiću, donedavno svom političkom mentoru i zaštitniku.

Rajko Ostojić dva se tjedna lomio treba li prihvatiti ponudu da postane kandidat, a odluku je donio tijekom vikenda.

Ima apsolutnu podršku Zorana Milanovića, Nevena Mimice, Igora Dragovana i najvećeg dijela SDP-ova vodstva, u međuvremenu je obavio razgovore i s ljudima koji mu mogu pomoći u utrci za zagrebačkoga gradonačelnika.

Pritom ne namjerava napustiti Ministarstvo zdravlja, to će napraviti tek ako pobijedi Milana Bandića.

Koliko god se do sada nije bavio lokalnim problemima, Ostojić je kvalitetan kandidat.

Izuzetno je popularan, zbog nekonfliktnosti može računati i na dio urbanih glasača desnice, a vjerojatno će pokušati dogovoriti koaliciju s HNS-om, koju je Bernardić mjesecima odbijao. Sve u svemu, ako netko u SDP-u može pobijediti Milana Bandića, onda je to Rajko Ostojić.

Samo što to i dalje neće biti jednostavno. Najnovija istraživanja pokazuju da Bandića podržava oko 45 posto birača i u SDP-u će morati angažirati 100 posto resursa kako bi ostvarili pobjedu u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 12:41