CRKVENA AKCIJA

Biskupi pozvali vjernike na bojkot šopinga nedjeljom: To je oblik licemjerja i bezosjećajnosti

ZAGREB - Komisija Iustitia et pax Hrvatske biskupske konferencije pozvala je vjernike i sve građane dobre volje u Hrvatskoj da se od ove nedjelje pridruže širokoj akciji Europskog saveza za nedjelju i bojkotiraju kupovinu nedjeljom.

Komisija je u današnjem priopćenju, koje je potpisao predsjednik Vlado Košić, pozvala građane, posebno kršćane, da se od tog dana suzdržavaju od kupovanja nedjeljom te barem tako pokažu da žele poštivati sve one radnike, koji su zbog slabosti hrvatske zakonske zaštite izloženi pritisku i prisiljeni raditi bez nedjeljnog odmora.

Komisija ocjenjuje da je kupovanje nedjeljom svojevrsni oblik licemjerja i bezosjećajnosti prema obespravljenima.

Nova kritika stigla je i iz Glasa koncila čiji se glavni urednik Ivan Miklenić u svom komentaru osvrnuo na usvajanje državnog proračuna za 2012., najavu prodaje Hrvatske poštanske banke i Croatia osiguranja. Kritizira i, kako kaže, nadigravanje umjesto stvarnih i poštenih pregovora između predstavnika države i proizvođača i prerađivača mlijeka.

- To su očiti i neporecivi znakovi da Hrvatska nastavlja glavinjati utrtim stazama slabljenja i gubljenja svega što predstavlja opće ili zajedničko dobro hrvatske nacije. Promjena garnitura na vlasti nije donijela nužno i hitno potrebni zaokret. Takvo stanje stvara otvoren prostor za djelovanje izvanparlamentarnih političkih stranaka, kojima se kao prva zadaća nameće potreba da iznjedre poštene, nepristrane, objektivne analitičare koji bi kao stvarni eksperti upoznali i javnosti predstavili realno stanje svih područja društvenoga života u Hrvatskoj, istinu o onome što se dogodilo u prošlosti, ali i istinu o tome što se i zašto događa danas s energentima, vodnim blagom, poljoprivredom, uvozom i slično u Hrvatskoj. Dokle god nema prave oporbe, a očito je da je nema, javnost neće moći saznati objektivnu istinu o stanju u svim bitnim područjima društvenoga života pa će vladajući, uz prividnu saborsku oporbu, voditi Hrvatsku u daljnje slabljenje, a hrvatske građane u daljnje osiromašivanje, piše Miklenić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 19:30