‘PREDALA SAM MU OMOTNICU‘

‘Bio je to onaj treći Mamić, ne znam kako se zove...‘: Nastavljeno suđenje u Osijeku, na sljedeće ročište stiže ‘dream team‘ Dinama

Svjedočenjem bivših zaposlenica tvrtke optuženih Stipančića i Krote nastavljeno je suđenje Zdravku Mamiću i ostalima u aferi ‘‘Dinamo II‘‘

Damir Vrbanović, Mario Mamić, Igor Krota, Nikky Arthur Vuksan, Sandro Stipančić

 Vlado Kos/Cropix

Iskazima Marije Renić i Danijele Ivanek, nekadašnjih zaposlenica tvrtke Legal Business Consultants, na Županijskom sudu u Osijeku nastavljeno je suđenje Zdravku, Zoranu i Mariju Mamiću, Damiru Vrbanoviću i Sandru Stipančiću za nezakonito izvlačenje novca iz Dinama.

LBC je, inače, tvrtka koja je bila u vlasništvu optuženog Stipančića i Igora Krote, koji je u ovom kaznenom postupku već priznao krivnju i nagodio se s USKOK-om, a Renić i Ivanek su pričale o tome čime se i kako LBC bavio.

USKOK je, inače, Stipančića i Krotu optužio da su preko LBC-a otvarali off-shore tvrtke na zahtjev i u dogovoru sa Zdravkom i Mariom Mamićem te da su i sami u nekim od tih tvrtki bili direktori ili odgovorne osobe, odnosno da su tako sudjelovali u nezakonitom izvlačenju novca iz Dinama.

Dvojbe oko Mamića

- Tvrtka se bavila otvaranjem tvrtki u inozemstvu i registracijom brodova. Koliko se sjećam bilo je par tvrtki koje su osnovane u Hrvatskoj, kao i u Sloveniji, SAD-u... - kazala je Renić, koja je na upit tužiteljice Lare Kovačević kazala kako može samo pretpostaviti da su Stipančić i Krota bili direktori nekih stranih tvrtki.

Nakon što joj je Kovačević navela neke od tih tvrtki, Renić je kazala da joj one nisu poznate. Međutim, nakon što joj je pročitan iskaz iz istrage kojeg je dala u prosincu 2015. i u kojem je rekla da su joj te off-shore tvrtke poznate i da su to tvrtke u vlasništvu Stipančića i Krote, pri čemu je o tome detaljno iskazivala, odgovorila je vjeruje kako je tada to i rekla, odnosno da je to istina.

Navela je i da je jednom u prostorijama LBC-a vidjela Marija Mamića i Nikkyja Arthura Vuksana, koji je također bio optužen u ovom predmetu i koji se kao i Krota nagodio s USKOK-om.

Na upit tužiteljice je li Mamića vidjela još koji put, odgovorila je da nije, a onda joj je pročitan iskaz iz istrage u kojem je rekla da je jednom prilikom po nalogu svojih direktora jednu omotnicu predala Mariju Mamiću.

- Sada se sjećam tog događaja, ali jeste li sigurni da sam rekla da je to bio Mario Mamić? Mislim da sam tu omotnicu predala onom drugom Mamiću - rekla je Renić, na što ju je sudac Davor Mitrović upitao kojem.

- Pa, imamo Marija i imamo Zdravka, a mislim da je to bio onaj treći, kako se zove – rekla je Renić, na što je sudac odgovorio: "Zoran!", a ona je onda potvrdila da misli kako je to bio Zoran Mamić.

Sljedeći put svjedoče Barišić, Zajec i Peras

Iskaz Danijele Ivanek bio je sličan, samo što je ona na početku rekla kako je tvrtki uglavnom bila zadužena za registraciju brodova, a da je povremeno i po potrebi pomagala kolegicama i kolegama kod registracije off-shore tvrtki.

Tri je godine, od 2013. do 2016., radila u LBC-u, a onda je, nakon što su se Stipančić i Krota poslovno razišli, prešla s Krotom u njegovu novu tvrtku. I ona je rekla da je u prostorijama LBC-a viđala Marija Mamića i Vuksana, koji su se tamo sastajali sa Stipančićem i Krotom, a detalja se, kao i Renić, prisjetila i potvrdila ih tek nakon što joj je pročitan iskaz kojeg je dala u istrazi, a u kojem je detaljno govorila što se sve događalo prilikom otvaranja off-shore tvrtki, odnosno na koji način se to odvijalo.

Tako je, između ostalog, rekla i da je tvrtka ‘‘Wang Corporation Limited bila u vlasništvu Igora Krote te se sjeća kako je jednom prilikom vidjela dopis iz banke u Hong Kongu koja je izvijestila Krotu da ne može primiti uplatu iz GNK Dinamo za WCL u iznosu od 500.000,00 eura, s time da joj se čini da se banka tom prilikom pozvala na račun broj 19 ispostavljen od društva Wang Corporation Limited GNK Dinamu.‘‘

Svjedočiti je, o okolnostima transfera Marija Mandžukića i Ivice Vrdoljaka iz NK Zagreb u Dinamo trebao i predsjednik NK Zagreb Dražen Medić, međutim on se nije pojavio na sudu, pa će biti pozvan za narednu raspravu 3. lipnja, kada bi trebao doći upravljački ‘‘dream team‘‘ Dinama – bivši predsjednik kluba Mirko Barišić, sadašnji predsjednik Velimir Zajec i još uvijek aktualna predsjednica uprave Vlatka Peras.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 03:09