SINDIKAT NAJAVIO PROSVJED

Bezer: Nisam odgovoran odgovoran za KAOS na tržištu taxi prijevoza

Grad nije sklapao ugovore s vozačima, a tvrtke koje su ušle u pružanje usluge taxi prijevoza su to učinile na vlastitu odgovornost, rekao je Bezer
Zagreb, 030412.Gradsko poglavarstvo.U Gradskom poglavarstvu odrzana je konferencija za novinare kojoj su prisustvovali Mate Kraljevic, Mijo Bezer i Dubravko Mahovic. Vozaci tvrtke Taxi Cammeo traze ostavku Mije Bezera, zamjenika procelnika gradskog ureda za promet zbog nelojalne konkurentnosti medju taksi prijevoznicima.Na slici: Mijo Bezer, zamjenik procelnika gradskog ureda za promet.Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
 Tomislav Kristo / CROPIX

ZAGREB - Pomoćnik pročelnika Gradskog ureda za promet Mijo Bezer odbacio je danas optužbe Sindikata hrvatskog vozača da je odgovoran za kaos na tržištu auto taksi prijevoza zbog kojih se Oryx grupa povukla iz tog posla nezadovoljna nelojalnom konkurencijom i najavila otpuštanje 250 vozača.

Bezer je na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi je pojasnio da Grad nije sklapao ugovore s vozačima i da su tvrtke koje su ušle u pružanje usluge taxi prijevoza to učinile na vlastitu odgovornost te da on ne može prihvatiti krivnju za nastalu situaciju. Također je dodao da se ured nije miješao u poslovanje Oryx grupe.

Vezano uz optužbe tog sindikata da je dopustio nelegalnu i nelojalnu konkurenciju tvrtke MV prijevoz u obavljanju taxi prijevoza u Gradu Zagrebu, iako je registrirana u Svetoj Nedjelji, Bezer je rekao da za to nije nadležno gradsko redarstvo, nego Državni inspektorat i inspekcija cestovnog prometa Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Pojasnio je da taxi prijevoznici iz druge jedinice lokalne samuprave mogu obavljati taxi prijevoz na području Grada Zagreba samo ako je potpisan takav sporazum, što sa predstavnicima Svete Nedjelje nije slučaj. Grad Zagreb im je dao do znanja da za to nije zainteresiran, što nisu poštivali, tvrdi Bezer.

Također je odbacio optužbe sindikata da favorizira tvrtku Cammeo u odnosu na druge taxi prijevoznike, a to je potkrijepio činjenicom da u drugom krugu izdavanja licenci ta tvrtka nije dobila ni jednu. Bezer nije želio ulaziti u razloge odustajanja vlasnika tvrtke Oryx Pave Zubaka od taxi prijevoza, no pročitao je dijelove njegovog pisma u kojem navodi da Gradski ured za promet nije odgovoran za njegovo odustajanje.

Bezer je rekao da će o raspisivanju novog natječaja za dobivanje licence za taxi prijevoz odlučiti gradonačelnik i da će se pri tom poštivati odluka Gradske skupštine da na 600 stanovnika dolazi jedno taxi vozilo.

Na novinarski upit o prijavi USKOK-u protiv njega zbog primanja mita radi pogodovanja tvrtki Cammeo, Bezer je odbacio rekavši da ga USKOK nije kontaktirao i da će izjavu o tome, bude li potrebno, dati policiji. "Na mene se baca ljaga, no ja se time ne želim služiti", rekao je Bezer.

Pomoćnik pročelnika Gradskog ureda za promet Mate Kraljević napomenuo je da je nakon kontrole od 80 taxi vozila izdano 30 prekršajnih naloga. Nije želio iznositi podatke iz kojih su tvrtki najčešći prekršitelji, dok se postupak ne dovrši, navodeći tek da je najčešći prekršaj bio neisticanje cjenika unutar vozila.

Sindikat hrvatskog vozača za sutra najavio prosvjed

ZAGREB - Sindikat hrvatskog vozača najavio je prosvjed za sutra ujutro ispred Gradske uprave zbog neispunjenja njegovog zahtjeva za smjenom pomoćnika pročelnika Gradskog ureda za promet Mije Bezera kojeg smatraju odgovornim za, kako tvrde, kaos na tržištu taxi prijevoza i odustajanje Oryx grupe od tog posla te otpuštanje 250 zaposlenika.

Predsjednik tog sindikata Miljenko Gočin danas je na konferenciji za novinare održanoj ispred Gradske uprave ustvrdio kako je prethodno održana konferencija za medije Bezera i suradnika "dio spina" i da je očito kako postoje problemi u taxi prijevozu na području Grada Zagreba te da na njih nije dan ni jedan konkretan odgovor. Dobili smo potvrdu naših tvrdnji, rekao je Gočin.

Ustvrdio je kako je cijela akcija organizirana kako bi se pojavio "netko s novih pet poduzeća, koje će osnovati s 20 tisuća kuna, ili će ih kupiti preko oglasnika". Od Zavoda za zapošljavanje će zatražiti da mu se jave nezaposleni vozači koji će to morati prihvatiti kako ne bi izgubili naknadu i prava, a na sljedećem natječaju te će tvrtke dobiti licence za obavljanje taxi prijevoza. Tako se vrtimo u krug i opet ćemo imati istu situaciju kao i danas, tvrdi Gočin.

Ponovio je kako se otpušta 250 zaposlenika, "kod poštenog poslodavca", koji je radio po zakonu, redovito plaćajući svoje vozače koji su radili redovit fond sati.

Naglasio je kako sindikat kojem je na čelu ne kritizira Gradski ureda za promet, nego traži smjenu pomoćnika pročelnika Gradskog ureda za promet Mije Bezera koji je vodio projekt proširenja (davatelja) taxi usluga, a koji je, kaže, i sam izjavio da je nove taxi prijevoznike savjetovao i uvodio u posao i omogućavao im da rade.

Mnogi od njih ne rade po zakonu, upozorio je Gočin i dodao da sindikat ustraje na svom zahtjevu i najavljuje prosvjed za sutra osam sati. Pozvao je sve kolege vozače čiji posao je upitan i koji rade u iznimno teškim uvjetima kod nekih poslodavaca da ih podrže i izraze svoje nezadovoljstvo. "Spremni smo rješavati probleme taxi vozača s Gradski uredom za promet, ali ne dok u njemu sjedi pomoćnik Mijo Bezer", istaknuo je Gočin.

Upitan kako komentira pismo vlasnika Oryx taxija Pave Zubaka u kojem negira odgovornost pomoćnika pročelnika Gradskog ureda za promet Bezera za odustajanje od taxi prijevoza, Gočin je rekao kako je to pismo shvatio kako potporu Uredu.

Gočin je ustvrdio da je Bezer pomiješao poslodavce, tko ga plaća, za koga radi i čije usluge koristi, dodavši kako raspolažu dokazima da je Bezer sa službenim vozilom Grada Zagreba bijelim "Fiat stilom" koristio usluge pranja u tvrtci Cammeo, a za svoje potrebe u istodobno koristio Cammeovo vozilo. ( Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 23:25