PROSVJED U ZAGREBU

‘Bez vrtića će ostati 10.000 djece u Zagrebu, dajte nam naknadu od 150 eura‘

Nema potrebe za novom naknadom, korisnici će od 1. 4. dobivati 559 eura mjesečno, a 280 nakon 30. 6., kažu iz Grada Zagreba
 Tomislav Krišto/CROPIX

Prosvjedom pred Zagrebačkom skupštinom u organizaciji Udruge roditelja odgojitelja gradska vlast upozorena je da će ukidanjem mjere roditelj odgojitelj doći do eskalacije višegodišnjeg problema nedostatka vrtićkih kapaciteta te će bez mjesta u vrtiću po njihovoj procjeni ostati još 6000 djece.

Prošle je godine u Zagrebu ostalo oko 4000 neupisane djece, dok bi - tvrde u Udruzi - ove godine ukupna brojka mogla narasti na oko 10 tisuća neupisanih zbog priljeva djece roditelja odgojitelja. Zato iz udruge traže da Grad uvede posebnu naknadu za sve roditelje s neupisanom djecom, i to u iznosu od 150 eura po djetetu.

Čuvanje djece

U Gradu demantiraju podatak s procjenom o 10 tisuća neupisane djece, a na upit o uvođenju naknade odgovaraju kako roditeljima odgojiteljima ostaje određeni iznos ‘stare‘ naknade sve do djetetove sedme godine. Grad je ukupno na mjeru roditelj odgojitelj od 2016. do lani potrošio oko 2,1 milijardu kuna.

Iz udruge su u četvrtak upozorili na kaos zbog ukidanja mjere i nedostatka mjesta u vrtićima.

- Novi vrtići nam trebaju odmah, a ne kroz dvije godine kako gradska vlast obećava. Problemom nedostatka kapaciteta ne bi se smjelo pristupati stihijski, već treba preispitati gdje su najveće potrebe za otvaranjem novih vrtića.

To je dugogodišnji problem, a ova gradska vlast ga je potencirala ukidanjem mjere roditelji odgojitelji - rekla je predsjednica Udruge Ana Marija Berbić Lacko, po čijim podacima je 5385 korisnika mjere, iz koje u rujnu izlazi 55 posto roditelja s djecom koji će tražiti mjesto u vrtićima. Berbić Lacko upozorava i na problem povećanja djece koja dobivaju odgodu upisa u prvi razred osnovne, a budući da ostaju u vrtiću, ne otvaraju se nova mjesta.

- Jaslička mjesta u Zagrebu kronično nedostaju i ovo je ozbiljan društveni problem koji Grad ne zna riješiti - tvrdi.

Podsjetimo, od izmjene odluke o novčanoj pomoći roditelji odgojitelji primali su prvih šest mjeseci punu naknadu, na razini prosječne plaće. S 31. ožujkom naknada im se smanjuje na minimalnu plaću, a tri mjeseca nakon toga dobivat će iznos od 50 posto minimalne plaće.

Iz Udruge, međutim, traže da Grad uvede posebnu naknadu koja bi olakšala mogućnost alternativnih rješenja čuvanja djece. Ana Marija Berbić Lacko kaže kako imaju obećanje predstavnika Mosta da će prijedlog o dodatnoj naknadi uvrstiti na dnevni red Skupštine, a potporu su im pružili i iz Stranke 365, pri čemu se najviše istaknuo nezavisni gradski vijećnik Ivica Lovrić (bivši pročelnik Ureda za obrazovanje).

Osim što demantiraju podatak da će bez vrtićkog mjesta ostati 10-ak tisuća djece s obzirom na to da su tu, kažu, ubrojena djeca iz mjere roditelj odgojitelj koja obuhvaća one do 15. godine života, u Gradu pojašnjavaju razloge zašto nema potrebe za uvođenjem predložene nove naknade.

Isplata naknade

- Roditelji korisnici mjere od 1. travnja dobivat će mjesečno 4220 kuna (minimalna plaća), a nakon 30. lipnja naknada se prepolavlja. Roditelji odgojitelji djece vrtićke dobi nastavit će i nakon toga dobivati iznos od 280 eura, sve dok im dijete ne navrši sedam godina. Ta je naknada, dakle, daleko viša o 150 eura, koliko mjesečno traži Udruga roditelja odgojitelja u slučaju da dijete ne bude upisano u vrtić zbog manjka kapaciteta - kažu u gradskoj upravi.

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja najavljuju skoru objavu drugog poziva za izgradnju, dogradnju i opremanje vrtića u Hrvatskoj, u iznosu od oko 51 milijun eura. Nakon prvog poziva ugovoren je 251 projekt kojim se do 2026. planira povećanje vrtićkih kapaciteta za 16.400 mjesta (164 milijuna eura). U Zagrebu je u planu izgraditi, odnosno rekonstruirati, 12 vrtića, čime bi se dobilo 1196 dodatnih mjesta.

Upisi u svibnju bit će teži nego ikad

U Gradu su ovih dana priznali da će upisi u novu pedagošku godinu koji počinju u svibnju biti teži no ikad, jer se očekuje dodatan priljev djece čiji su roditelji korisnici mjere.

Najavili su da će Grad morati pronaći način da upiše veći broj djece u vrtiće, no zasad nije poznato po kojemu modelu.

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja navode kako je u državnom proračunu za 2023. osigurano 14,6 milijuna eura za financiranje fiskalne održivosti dječjih vrtića, dok je u projekciji za 2024. riječ o gotovo 73 milijuna eura, a u 2025. više od 62 milijuna.

U projekciji pak (do)gradnje vrtića najveći broj objekata do 2026. obnovio bi se ili otvorio u Zagrebačkoj županiji. Riječ je o 24 vrtića, financirana sredstvima NPOO-a. (M. L.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:54