SMRT U SLOVENIJI

Beroš komentirao kontroverze oko Johnsona: ‘Načelno je dogovoreno da se ide dalje s cijepljenjem‘

Ministar je izjavio kako u Hrvatskoj nema razloga za zabrinutost te da nisu prijavljene takve nuspojave
Vili Beroš
 Ronald Gorsic/Cropix

Ministar Vili Beroš je nakon sjednice Vlade održao konferenciju za medije na kojoj je, među ostalim, komentirao i kontroverze oko Johnsonovog cjepiva, nakon što je 20-godišnjakinja Slovenka završila u bolnici zbog komplikacija nakon cijepljenja, a zatim i preminula.

Beroš je izjavio kako u Hrvatskoj nema razloga za zabrinutost te da je načelno dogovoreno da se ide dalje s cijepljenjem.

"Čuo sam se s ravnateljem HALMED-a. Kao što lasta ne čini proljeća, tako na osnovu jednog slučaja ne možemo donositi zaključke. Analizirali smo sve podatke. Nema podataka koji bi ukazivali na zabrinutost. Nema sličnih zbivanja u Hrvatskoj. Zatražio sam očitovanje HALMED-a. Komplikacije su moguće. Svaki lijek ima nuspojave. Ali zaključke ne možemo donositi na jednom slučaju", poručio je Beroš, javlja Dnevnik.hr.

Rekao je i kako će HALMED odlučiti o daljnjoj uporabi tog cijepiva u Hrvatskoj te da će o svemu izvijestiti javnost.

Komentirao je i uvođenje obaveznih COVID potvrda u zdravstvu i socijali.

"Imali smo intenciju ne biti diskriminatorni. Ne mogu shvatititi motive osoba koji se ne žele ni testirati. Neprihvatljiva je mogućnost da drugima možemo prenijeti zarazu", izjavio je ministar.

Na pitanje zašto se tek sada govori o mogućnosti evidencije smrti od korone i s koronom, Beroš kaže da je Svjetska zdravstvena organizacija odredila na koji način se vodi statistika.

"Analizirajući komobirditete vidi se distinkcija. To će zahtjevati jednu detaljnu analizu i nije da smo tek danas počeli razgovarati o tome, i premijer mi je postavio to pitanje kako razlučiti one koji su umrli od ili s koronavirusom. Poštujemo norme Svjetske zdravstvene organizacije", ističe.

U donaciju će ići sve doze cjepiva kojima ističe rok trajanja, tako da niti jedna doza neće propasti, poručuje ministar. Komentirao je i nedostatak pedijatara, rekavši kako on u godinu dana, ne može nadomjestiti ljude koji se školuju pet, šest godina. Napominje i kako je priparna zdravstvena zaštita godinama zanemarivana, javlja Dnevnik.hr.

HALMED nije zaprimio nijednu prijavu

Iz Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) ranije su rekli kako su upoznati sa smrtnim ishodom koji se dogodio u Sloveniji te da nastavljaju pratiti sve daljnje informacije i preporuke na razini EU-a.

- Možemo potvrditi da u Hrvatskoj nije zaprimljena nijedna prijava sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom za cjepivo Vaccine Janssen - naveli su iz HALMED-a.

U Sloveniji privremeno obustavljeno cijepljenje Johnsonom

Podsjetimo, Slovenija je u srijedu donijela odluku o privremenom obustavljanju cijepljenja protiv Covida-19 cjepivom proizvođača Johnson&Johnson, sve dok se ne rasvijetle okolnosti smrti 20-godišnje žene koja je od posljedica moždane kapi umrla dva tjedna nakon cijepljenja.

"Došlo je do ozbiljnog neželjenog događaja nakon cijepljenja i slučaja koji je završio tragično. Izražavam sućut rodbini preminule", kazao je na konferenciji za novinare u Ljubljani ministar zdravstva Janez Poklukar.

Dodao je da je zato vlada na prijedlog stručne skupine donijela odluku da se privremeno obustavlja cijepljenje cjepivom Johnson&Johnson.

Cijepljenja tim cjepivom neće biti sve dok stručno povjerenstvo ne prouči medicinsku dokumentaciju i utvrdi je li smrt 20-godišnjakinje povezana s cijepljenjem, nakon čega će se odlučiti hoće li se ta vrsta cjepiva još koristiti ili ne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 07:59