BIVŠI ŠEF SABORA

BEBIĆ LINIĆU 'Mogao sam rušiti Vladu J. Kosor, ali nisam jer osobne svađe nisu dobar razlog '

'Imao sam za to i više HDZ-ovih ruku nego što mi je trebalo. Treba imati odgovornost prema državi'
 Goran Mehkek/Cropix

Otkako je u mirovini, bivši predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić četiri do pet mjeseci godišnje provodi u svom neretvanskom kraju. Tako će za koji tjedan otići u Komarnu gdje ima kuću i tamo će ostati sve do listopada. Uz plantažu klementina kod Opuzena, u mjestu Desne u kojem je rođen ima i maslinik na koji je jako ponosan i u koji često zalazi.

U Zagrebu pak goste najčešće prima u lokalnoj slastičarnici nedaleko od svog stana u elitnom podsljemenskom naselju. Uz bijelu kavu razgovarali smo o politici.

Jeste li i dalje vezani uz politiku, imate li kontakte s ljudima iz HDZ-a, surađujete li uopće sa strankom ili vodstvom stranke na bilo koji način?

- Član sam HDZ-a od ljeta 1989. godine i bio sam jedan od osnivača stranke na hrvatskom jugu, a moja je aktivnost u toj fazi osnivanja stranke bila od Splita do Dubrovnika, sve do Konjica u Bosni i Hercegovini. Kad me pozovu, dođem na neke rijetke stranačke manifestacije. Žao mi je posebno što me ne pozivaju na skupove utemeljitelja HDZ-a. Međutim ne žalim se i ostajem čvrsto kao član HDZ-a, a tekuća politika nije mi od presudne važnosti.

Jeste li u kontaktu s Tomislavom Karamarkom?

- Nisam imao s njime posebne razgovore osim što se ponekad sretnemo na nekom skupu i pozdravimo.

A ima li šanse da se opet aktivnije uključite u politiku?

- Imam 48 godina efektivnog radnog staža, pa sam po svim elementima stvarni umirovljenik. Najavio sam da ću nakon šestog mandata u Saboru otići u mirovinu. Tako je i bilo. Politiku pratim, podržavam svoju stranku, naročito u temeljnim opredjeljenjima i očekujem da moja stranka i njeni politički partneri ponovno pobijede na predstojećim parlamentarnim izborima.

Je li za vas onda očekivan uspjeh HDZ-a na izborima za Europski parlament?

- Uspjeh HDZ-a i partnera mogao se očekivati. Volio bih vjerovati da je to više rezultat dobre politike HDZ-a nego slabosti Kukuriku koalicije.

Što mislite o Slavku Liniću i njegovu sukobu s premijerom Zoranom Milanovićem i kako gledate na ovu krizu u SDP-u?

- Ne želim komentirati unutarnje očito teške sukobe u SDP-u jer je takvih sukoba bilo i u HDZ-u dok je bio na vlasti. Ono što me brine u ovom i bilo kojem sličnom slučaju, osobito kad je neka stranka ili koalicija na vlasti, jest da ti sukobi izlaze iz stranačkih okvira i postaju problem cijele Hrvatske, njenog gospodarskog i drugog razvoja. To onda nije samo stvar unutarstranačkih sukobljavanja nego ima štetni odraz na ukupno stanje u Hrvatskoj. Možda će zvučati neobično ako kažem da se ne radujem sukobima pa ni u okviru SDP-a ako imaju, a imaju, negativan odraz na velike probleme koje Hrvatska ima.

Pod pritiskom nekih HDZ-ovih saborskih zastupnika bio sam u prilici srušiti zadnju HDZ-ovu Vladu, ali sam to odbio učiniti jer je to bila HDZ-ova Vlada, a HDZ je na izborima osvojio četverogodišnji mandat. Trebalo je samo 6 glasova da se sruši Vlada, a bilo ih je unutar HDZ-a znatno više. Mislim da treba imati odgovornost prema državi i funkcioniranju sustava. Čak i kada dođe do osobnih i političkih razmimoilaženja te razlike se ne bi smjele upotrijebiti za rušenje.

...

INTERVJU U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:01