ŠEF EUROPSKE KOMISIJE U ZAGREBU

Barroso nije rekao datum: Cilj o završetku pregovora s EU u lipnju vrlo je ambiciozan, ali...

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso došao je u Zagreb dati poruku ohrabrenja Hrvatskoj u završnoj fazi pregovora s Unijom
 Goran Mehkek / Cropix

ZAGREB - Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso je nakon susreta s premijerkom Jadrankom Kosor u Banskim dvorima rekao da je došao dati poruku ohrabrenja Hrvatskoj u završnoj fazi pristupnih pregovora. Govoreći o njihovom završetku, Barroso nije, međutim, spominjao konkretan datum.

- Ne mogu govoriti o konkretnom datumu. Uvijek smo naglašavali da je sadržaj važniji od brzine. Mogu vam dati ohrabrenje u posljednjim i konačnim naporima - rekao je Barroso.

Pohvalivši rad hrvatske Vlade na procesu pristupanja Europskoj Uniji, predsjednik Europske komisije je, između ostalog, rekao da je cilj o završetku pregovora u lipnju vrlo izazovan i ambiciozan. - No, Vlada je već ranije postizala ambiciozne ciljeve - rekao je Barroso.

Istaknuo je da Bruxelles u završnoj fazi pregovora želi vidjeti konkretne napore i uvjerljive rezultate na području reforme pravosuđa, ljudskih prava i borbe protiv korupcije.

Premijerka Jadranka Kosor nadovezala se riječima da je Barrosu predstavila plan o dovršetku pregovora koji ostaje 'i dalje kraj lipnja', ali je rekla kako to nije datum, i da 'ona datume nikad nije spominjala'.

- Govorila sam o kraju lipnja kao nečemu što je dio naše ambicije. I dalje predano radimo kako bismo u ovom mjesecu zatvorili dva, a možda i tri poglavlja, i mislimo da za to postoje mogućnosti - rekla je Kosor, i dodala da će i nakon završetka pregovora predano raditi da bi Hrvatska kada uđe u EU bila spremna za sve što je čeka kao odgovornu članicu Unije.

Šef Europske komisije u svom govoru pred Hrvatskim saborom ne samo da nije spomenuo lipanj kao mogući datum završetka pregovora već niti jedan drugi. Iako je čestitao Hrvatskoj na „impresivnom napreku“ koji je postigla u pregovorima ipak je i upozorio kako do završetka pregovora moramo ispuniti još „mnoga mjerila“.

- Sada ste u posljednjoj dionici puta prema članstvu u EU. To je najteža dionica. Završetak pregovora ovisi o tome kada ćete okončati ključne reforme – naglasio je Barroso poručujući kako EU od Hrvatske ima visoka očekivanja stoga moramo pokazati da je napredak vjerodostojan i održiv.

- Poglavlje Pravosuđa je najvjerojatnije najteže. Postigli ste veliki napredak, ali još treba mnoga mjerila ispuniti posebno reforma pravosuđa, borba protiv korupcije, istraga ratnih zločina, prava manjina – konkretno je nabrojio šef Europske komisije. Kao i Banskim dvorima par sati ranije i svom govoru pred zastupnicima pohvalio je napore Vlade i premijerke.

- Vlada je opredjeljena za napredak i k tome da uskoro završi pregovore. Vlada obavlja odličan posao, a premijerka me uvjerila da neće žaliti napore kako bi završili pregovore i znam da je u tome iskrena – ocjenjuje Barroso. No, upozorio je također kako završetak pregovora nije samo projekt Vlade odnosno jedne ili nekoliko stranaka već pitanje od strateške važnosti. Podsjetio je na Rezoluciju o pristupanju EU iz 2002. u kojoj je Hrvatska navela kako je članstvo u EU strateški nacionalni cilj koji u cijelosti treba podupirati Sabor.

- Želio bih vam čestitati na impresivnom napretku, ali njega treba finalizirati. Europska komisija nastavit će raditi s vama u posljednoj dionici pregovora i veselimo se što ćemo vas uskoro pozvati kao 28. članicu EU – poručio je na kraju čelnik Europske komisije.

Milanović: Logično je da je jedino ova Vlada odgovorna za rezultate pregovora

ZAGREB - Šef SDP-a Zoran Milanović govor predsjednika Europske komisije ocjenio je „kao lijep i kurtoazan“ u kojem nije niti očekivao da će čuti datum završetka pregovora.

- Niti Barroso trenutno ne zna kada ćemo završiti pregovore. Svi ćemo to znati za tri tjedna - smatra Milanović koji nije želio procjenjivati je li lipanj i dalje izgledan za završetak pregovora.

- Sudeći prema govoru Hrvatska je napravila napredak, ali nije napravila presudan napredak i o Hrvatskom završetku pregovora će se odlučivati iduća tri tjedna između najvećih članica EU. Početkom svibnja ćemo politički znati hoće li Hrvatska završiti pregovore u lipnju – objasnio je.

Ocjene Barrosa kako je upravo Vlada Jadranke Kosor napravila najviše oko pregovora za Milanovića je tehnička činjenica.

- Ova Vlada je i započela pregovore prije puno godina i još ih nije završila. Ovo je jedina Vlada koja je vodila pregovore zadnjih pet godina i logično je da je jedino ova Vlada odgovorna za rezultate pregovora. To je tehnička činjenica – kaže Milanović. ( Suzana Barilar)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 01:49