SASTANAK S VRHOM HV-A

Banožić o smjeni brigadira Burčula: ‘Tko nema uvjete, mora ići. Neće biti dobro za vojsku ako se popusti‘

Ministar kaže i da problemi nisu ranije riješeni jer nije bilo jasnog izvora financiranja, iako je želja da se riješe postojala.

Mario Banožić

 Tomislav Kristo/Cropix

Predsjednik Vlade susreo se tijekom jutra u Banskim dvorima s vojnim zapovjednicima HV-a.

Ministar obrane Mario Banožić rekao je nakon sastanka da su na njemu sudjelovali sve relevantne osobe te da je tema sastanka bila materijalno stanje u vojsci.

- To su problemi koji se vuku dugi niz godina u HV-u, kaže Banožić, a piše N1.

Ministar kaže i da problemi nisu ranije riješeni jer nije bilo jasnog izvora financiranja, iako je želja da se riješe postojala.

- Svi smo izrazili zadovoljstvo, osobito zapovjednici, da je bitno promijenjeno stanje u Hrvatskoj vojsci u posljednjih pet godina, dodaje Banožić i kaže da se ulaganjem u vojarne pomoglo vojsci. Bilo je riječi i o raznim projektima, rekao je.

Analiza objekata

- Zatražila se konkretna analiza vojnih objekata. U pojedine te objekte se nije ulagalo dugi niz godina, a u neke, poput u Vukovaru i Petrinji, ulagalo se i tako je podignuta razina infrastrukture. Zato će se održavati sastanci na godišnjoj razini i bit će prilika da premijera upoznamo što se i kako realizira, kaže Banožić.

- Kako članica NATO-a imamo i neke obaveze, poput udjela BDP-a koji se treba potrošiti na obranu, podsjetio je ministar.

Banožić je poručio da je remontom MIG-ova bila produžena borbena sposobnost HV-a. Ministar je podsjetio i na nabavku Kiowa helikoptera i opremanje pojedinih objekata koje vojska koristi.

- Imamo bitno povećanje proračuna, rješavaju se borbeni avioni i Black Hawk helikopteri koji će doći u idućem kvartalu. To ne znači da se neće ulagati u kopnenu vojsku i mornaricu, kaže ministar.

Stanje u vojsci

Na pitanje jesu li zapovjednici na sastanku progovorili o konkretnim problemima koji muče vojsku, Banožić je rekao:

- Načelnik je dao pregled stanja vojske sukladno planovima razvoja. Nakon toga je svako od zapovjednika dobio priliku govoriti o konkretnim projektima. Oni jesu bili lista želja, ali kada pogledate financijsku strukturu od 2012., vidite da do 2016. nije bilo povećanja sredstava, proračun je bio ispod 4 milijarde. Upravo s 2016. dolazi do iznimnog povećanja sredstava, iznimka je 2020. kada smo došli do rebalansa. Tad sam shvatio da nemamo projekt od kojeg odustajemo, nego da dolazi do linearnog smanjenja. Očekujem da kad se u proračunu kaže od čega se odustaje, to bude konkretan projekt, rekao je Banožić i dodao.

- Naš prelazak s istočne na zapadnu tehnologiju se vodio time da ćemo nabaviti nove helikoptere i vojne aviona. Ista je situacija u kopnenoj vojsci, odnosi se na višenamjenska vozila, Bradley vozila. Kroz postojeće komponente ćemo vidjeti kompatibilnost ovih projekata.

Milanović nije bio tema?

Na pitanje novinara je li govorilo o korištenju materijalnih resursa od strane predsjednika, Banožić je rekao da to nije bila tema.

- Sve propisuje zakon. Mislim da tu nemamo daljnjih problema, već nekoliko puta sam to rekao predsjedniku, govori.

Upitan je li bivši ministar Krstičević odgovoran jer s neki projekti u vojsci nisu proveli, Banožić je rekao:

- Ministar Krstičević je bio na ovom sastanku i složili smo se da je u posljednjih pet godina napravljen veliki iskorak u pitanju vojske, upravo u mandatu Damira Krstičevića, kaže Banožić.

Banožić se osvrnuo i na sukob s predsjednikom Milanovićem. - Ako očekujete da ću potpisati odluku o zapovjedniku koja nije zakonita, odmah ću reći ne. Ako se radi o nepoštivanju zakona u bilo kojem obliku, odmah ću reći ne. Ovisi o tome što se traži.

Odgovorio je i na pitanje je li odluka o smjeni brigadira Elvisa Burčula, zbog koje se žestoko sukobio s predsjednikom Milanovićem konačna: - Ako je izbor zapovjednika bez suglasnosti ministra nezakonita, nemamo o čemu razgovarati. Nema što, neće biti dobro za vojsku ako se popusti, poručuje ministar.

- S Pantovčaka je došla hrpa neistinitih informacija koje su zamaglile informacije da se vidi koja je srž. To nije dobro. Zakoni su jasno propisani - tko nema uvjete, mora ići, rekao je Banožić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2024 08:28