REAKCIJA MINISTRA

Banožić: ‘Ne diramo ustavne ovlasti predsjednika RH, mičemo nedorečenosti koje HV guraju na naslovnice‘

Ministar obrane Mario Banožić kaže da su mnogi pokušali iskoristiti vojsku u dnevnopolitičke svrhe, od čega on bježi

Mario Banožić i Zoran Milanović

 Goran Mehkek/Cropix

Nakon što je Jutarnji list objavio kako će Ministarstvo obrane uskoro u postupak javne rasprave uputiti prijedlog izmjena triju ključnih zakona - Zakona o obrani, Zakona o službi u Oružanim snagama te Zakona o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba, što bi predsjedniku države, danas Zoranu Milanoviću, oduzelo neke vojne ovlasti, sve je komentirao i ministar obrane Mario Banožić.

- Riječ je o dokumentima na kojima se intenzivno radi otkako sam došao u Ministarstvo, a sve s ciljem usklađenja organizacije i opremanja vojske, daljnjeg razvoja po pitanju vojnikinja i vojnika. Dajemo priliku Hrvatskoj vojsci da se razvija i dalje, da se nikada više ne dogodi da netko odluči smanjiti proračun HV-u i kazati da nešto od opreme nije potrebno. Na žalost, mnogi su pokušali iskoristiti vojsku u dnevnopolitičke svrhe, od čega ja bježim već mjesecima. Iako doživljavam napade na osobnoj razini, držim se onoga da je vojsci potreban mir, organizacija i opremanje. Želim maknuti vojsku s naslovnica. To što će netko sada opet pokušati sve vratiti u politički fokus ja ne mogu utjecati. Mi brusimo zakonske prijedloge u Vladi i siguran sam da će u Saboru biti izglasani - rekao je Banožić, koji je upitan i znače li te izmjene da Vlada ide u oduzimanje ovlasti predsjedniku.

- U Zakonu iz 2013. jasno je razrađeno u kojim trenucima predsjednik ima ovlasti, a u kojem ministar obrane, tko je fiskalno odgovoran... Mi s izmjenama zakona ne ulazimo u ustavne ovlasti predsjednika Republike nego pojašnjavamo članke Zakona koji su u sebi ostavili određene nedorečenosti, a danas se koriste s ciljem guranja vojske na naslovnice. Ja to želim maknuti, ali i jačati pojedine pozicije zakona da ulaganja budu još intenzivnija i izdašnija i kada Mario Banožić ode iz sustava vojske, jer smo svi mi promjenjivi, a HV ostaje - rekao je ministar obrane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:17