MINISTAR U RATNOJ ZONI

BANKARI SPREMAJU PROTUUDAR! 'Zbog Linića gubimo 550 milijuna kuna godišnje, to ćemo nadoknaditi većim kamatama'

Bankari u novom broju Globusa najavljuju oštre reakcije na Zakon o potrošačkom kreditiranju

"Zbog Linićeva zakona gubit ćemo 550 milijuna godišnje. To ćemo nadoknaditi većim kamatama tvrtkama i državi"

Moram reći da nas je sve razočarao ovakav prijedlog Zakona o potrošačkom kreditiranju koji gura ministar financija Slavko Linić. Ovim zakonom se ide na nož – požalio mi se proteklog vikenda menadžer jedne od najvećih domaćih banaka. Iako među bankama trenutačno postoji dogovor da se Linićev prijedlog zasad javno ne komentira, u neformalnim razgovorima može se čuti kako su domaći bankari njime ostali neugodno iznenađeni.

Podsjetimo, u nacrtu Zakona predviđa se, za banke i građane, nekoliko bitnih izmjena.

Tako se najavljuje limitiranje minusa na tekućim računima građana u visini jedne mjesečne plaće. Zatim se regulira maksimalna visina kamatne stope na stambene kredite i, konačno, retroaktivno se uvodi obveza definiranja parametara i fiksne marže kod ugovora o kreditu u tečajevima strane valute.

I dok je dio građana zadovoljan ovakvim prijedlogom zakona, tu prije svega mislimo na građane sa stambenim kreditima u švicarskom franku kojima bi mjesečne rate mogle biti manje i za 20 posto, banke se nalaze u posve suprotnoj situaciji.

Ako se prihvati ovakav zakon, banke bi, prema njihovim prvim procjenama, na godišnjoj razini trebale ostati bez 550 milijuna kuna.

Kad smo jednom od visokorangiranih menadžera u velikoj banci prokomentirali da domaće banke ionako ostvaruju velik profit, dočekao nas je s rečenicom da je riječ o iluziji.

“Prinos banaka na kapital u Hrvatskoj je puno manji nego u ostatku Europe. Vjerujte, ovaj gubitak nije bezazlen za naše banke i mi moramo reagirati”, uvjeravao nas je u ponedjeljak ujutro.

Odnos Linića i banaka već dulje nije idiličan. Navodno je prirodna suradnja te dvije strane pukla još na predstečajnim nagodbama. Bankama se nije svidjelo što, tvrde, Linić od njih traži da poduzećima, koje su zatražile predstačajnu nagodbu, “sve i svašta otpišu”, a da istovremeno država bude prvi i glavni vjerovnik.

Zatišje pred buru. Do pravog zaoštravanja odnosa došlo je nakon što su bankari kritizirali Linićevu najavu o limitiranju minusa na tekućim računima građana (što je na kraju i uvršteno u ovaj zakon). Linić se tada obrušio na banke tvrdeći da šire laži i paniku.

Danas vlada zatišje.

Ali je dojam da je riječ o zatišju pred buru.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 00:58