NEMIR

'BANKA ME ODRAPILA ZA ČAK 60 EURA SAMO ZATO ŠTO SAM PUTOVANJE UPLATIO PREKO HRVATSKE AGENCIJE!' Stotine tisuća Slovenaca u šoku zbog novog nameta

 CROPIX

Slovenski potrošači koji su posljednjih dana kupovali proizvode u Hrvatskoj, njih najmanje 700 tisuća, u šoku su nakon što su shvatili da im pojedine slovenske banke po transakciji naplaćuju naknadu od 1,50 posto iznosa.

Riječ je o novoj, takozvanoj naknadi za promjenu valute koju su zasad u Sloveniji, piše portal zurnal24.si, počele naplaćivati banke NLB i Intesa Sanpaolo, a koja se odnosi na svako plaćanje njihovim karticama prema zemljama u kojima službena valuta nije euro.

Najpogođeniji turisti

Slovenski portal tako donosi priče dvaju slovenskih potrošača koji su za novu naknadu saznali kupujući u Hrvatskoj: jednom je banka na kupljenu indukcijsku ploču i stroj za pranje rublja u zagrebačkoj Ikei naplatila naknadu za promjenu valute od 20 eura, a drugog je, pak, koji je preko hrvatske turističke agencije uplatio putovanje na Tajland “odrapila” za čak 60 eura.

Novouvedena naknada širi priličan nemir među slovenskim potrošačima od kojih dobar dio ljetovanja i slobodno vrijeme rado provodi u Hrvatskoj, a mnogi u našoj zemlji posjeduju i nekretnine za koje su svaki mjesec dužni plaćati režijske i druge troškove.

Prosvjed udruga

Naknada za promjenu valute slovenskim se potrošačima, piše zurnal24.si, naplaćuje i u slučajevima kad robu i usluge prema stranim zemljama plaćaju karticama iz Slovenije pa mnogi od njih sada strahuju da će im ljetovanja u Hrvatskoj biti opterećena posve nepotrebnim troškovima i naknadama - primjerice pri plaćanju hotelskih i ugostiteljskih usluga, cestarine, robe u trgovini i slično.

Na uvođenje te naknade slovenske je potrošače još jesenas upozorila udruga potrošača Zveze potrošnikov Slovenije, objavivši kako dvije slovenske banke ove naknade uvode za sva plaćanja mimo eura po Maestro i Mastercard karticama.

Prema izračunima Zveze potrošnikov, slovenski će potrošači tako ovog ljeta na hrvatskoj obali račun za sladoled od 10 eura plaćati 10 eura i 15 centi, dok će ih hotelska soba koja stoji 100 eura na noć zapravo stajati 101,5 euro po noćenju.

Kako su pojasnili iz NLB-a, na uvođenje ove naknade odlučili su se nakon što su Mastercard i Visa povisili svoje cijene obrade međunarodnog kartičnog poslovanja, posebno onog koje se odvija izvan SEPA područja.

“Te izmjene znatno su utjecale na poslovanje svih banaka u sastavu NLB-a. Odlučili smo se za uvođenje naknade koja je potpuno transparentna te uz koju korisnici i dalje mogu na najpovoljniji način plaćati u valutama koje nisu euro”, poručili su iz ove banke.

Nepoznat tečaj

Slovenski mediji svoje građane sada upozoravaju kako trebaju biti posebno oprezni kada na bankomatima u zemljama koje nemaju euro, poput hrvatskih, podižu novac.

Naime, u tom će ih slučaju bankomat pitati žele li da im banka njegova vlasnica automatski preračuna iznos koji podižu u euro, odnosno odradi konverziju, a savjet je da se taj postupak uvijek izbjegava jer će na kraju biti skuplji od naknade za promjenu valute koju radi banka izdavateljica kartice.

Problem nastaje u činjenici da korisnik pri odabiru konverzije valute na bankomatu ne zna unaprijed po kojem će tečaju ona biti provedena, a statistika pokazuje da u pravilu bude znatno skuplja od novouvedene naknade.

Slovencima se posebice više ne preporučuje podizanje novca na bankomatima putem kreditnih kartica jer te naknade, tvrde, na 400 podignutih eura iznose i do 20 eura, odnosno pet posto iznosa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 00:45