ISTRAŽIVANJE GFK

Bandiću najviše, a Hebrangu najmanje minuta na HTV-u

Istraživanje GfK: Milan Bandić nepobitno je ispred svih po pojavljivanju u Informativnom programu Hrvatske radiotelevizije
 Vlado Kos/Cropix

ZAGREB - Sad je jasno zašto se predsjednički kandidat vladajuće stranke, dr. Andrija Hebrang, nije pojavio u prvoj emisiji nacionalne televizije posvećenoj predstavljanju lidera i njihovih programa u političkoj utrci za Pantovčak.

- Nisam otišao na sučeljavanje jer sam želio da to bude znak upozorenja biračima kako HRT pokušava iskrojiti rezultate izbora, rekao je Hebrang te dodao kako je nedopustivo da u demokratskoj državi javna televizija u pretkampanji otvoreno pogoduje svojim favoritima.

Zadnji po istraživanju

To temelji i na istraživanju koliko je koji kandidat prisutan u najgledanijim emisijama HTV-a koje je naručio. Ispada da je Bandiću dano najviše prostora, odnosno 44 minute, a Hebrangu najmanje vremena ili 15 minuta.

Istraživanje što ga je agencija GfK za račun HRT-s provela na velikom, reprezentativnom uzorku od 700 ispitanika dokazuje da Milan Bandić u Informativnom programu dobiva nevjerojatnu potporu - pojavljuje se češće nego Nadan Vidošević i Vesna Pusić zajedno, dok kandidati dvije glavne političke stranke - Josipović i Hebrang dobivaju skromnu nišu.

Ti podaci izgledaju još nevjerojatnije kad se usporedi frekvencija Bandićevih nastupa u usporedbi s pojavljivanjem premijerke i predsjednika države u emisijama Informativnog programa - oni su zajedno zabilježili manje pojavljivanja od njega.

Ista slika je u HTV-ovu Dnevniku. Bandić tu vodi u sekundama s oko 23 posto, ispred drugoplasiranoga Vidoševića (15 %) i daleko ispred Josipovića (oko 13 %), dok Pusićka, Kajin i Miroslav Tuđman uživaju neshvatljivih ukupno 25 posto (jednu četvrtinu!) pažnje nacionalnog Dnevnika.

Stvar je posve jasna: oni su tu radi lažne ravnoteže, da prikriju očito favoriziranje građanina Bandića!

Što se tiče nacionalnog političkog foruma, emisije “Otvoreno”, ti su odnosi čak prikazani u novcu, po cijeni marketinškog vremena iz cjenika HTV-a. Samo u promatranom tjednu HTV je sponzorirao Milanovu kampanju sa 1,6 milijuna kuna.

Potvrdili sumnje građana

Ako tako nastavi, do izbora u prvom krugu bit će njegov najveći donator jer će u političku budućnost zagrebačkog gradonačelnika uložiti oko 11 milijuna kuna kroz 7 tjedana, što u potpunosti potvrđuje sve sumnje građana i objašnjava zašto se za istinite informacije okreću Novoj TV, odnosno, prema istraživanju, najvjerodostojnijem Saši Kopljaru.

Oni u Dnevnik HTV-a vjeruju jedino kad ga uređuje Zoran Šprajc, dok im Hebrang očito nikome ne vjeruje, nego im je okrenuo leđa. Ne može se reći da je njegova reakcija neopravdana.





IZA KULISA

Bandić nije htio u lift s Vesnom Pusić

Milan Bandić nije se želio družiti s ostalim predsjedničkim kandidatima u kafiću HTV-a gdje su se okupili uoči prvog televizijskog sučeljavanja kod Hloverke Novak-Srzić i Branimira Bilića. Stigao je među prvima, ali je otišao u šminku, a potom u jednu od redakcija na drugom katu. Gledao je Dnevnik, doznali smo u kuloarima. Iz te redakcije nije izlazio do zadnjih minuta prije početka emisije.

- Bandić čak nije htio ući ni u lift s Vesnom Pusić - kažu naši sugovornici.

- Ona je došla zadnja i odmah produžila u šminku. Kako se prostorija za šminkanje nalazi na istom katu gdje je bio Bandić, dogovoreno je da ih televizijska ekipa zajedno otprati u TV studio. Ali, Bandić nije htio ući s njom u lift. Na kraju je ispalo da su gotovo zajedno utrčali u studio, ali nije bilo tako. Bandić je otišao sam,rekli su na HTV-u. (R. V.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 01:02