U OŽUJKU OSNIVAJU POLITIČKU STRANKU

BANDIĆEVA LISTA 'U ožujku osnivamo stranku, idemo na izbore za Sabor, s nama će biti i Sandra Švaljek'

Bandićeva lista s HSLS-om, HSS-om i Umirovljenicima ima 27 zastupnika koji mogu izazvati prijevremene izbore u Zagrebu
 Damjan Tadić / Cropix

U samo 20 dana postojanja već ih ima 800, u ožujku će osnovati stranku s kojom će izaći na parlamentarne izbore u prosincu. Imaju podršku Sandre Švaljek, a o izazivanju izvanrednih izbora za gradonačelnika Zagreba trenutno ne razmišljaju.

Tako otprilike izgleda trenutna situacija, ali i budući planovi udruge Klub liste grupe birača Milana Bandića koja je osnovana krajem prosinca.

Sjedište udruge već je otvoreno u Praškoj 5, u prostorima od oko 400 metara četvornih, gdje se nekada nalazila turistička agencija Generalturist.

Bez prisile

Trenutno je u tim prostorima tek jedna djelatnica koja zainteresiranima pokazuje pristupnice, a kako je jučer rekla predsjednica udruge Jelena Pavičić Vukičević, bivša zamjenica Milana Bandića i predsjednica Kluba Milana Bandića u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, reakcija građana na osnivanje Bandićeve političke stranke je odlična.

Pavičić Vukičević jučer je u ime skupštinskog kluba, koji broji 17 zastupnika s liste Milana Bandića, otklonila nagađanja da će osnivanje Bandićeve stranke podijeliti njegove zastupnike u Gradskoj skupštini u kojoj ima većinu te dodala kako nikoga neće siliti da se uključi u rad stranke.

- Kako god tko odlučio, mi ćemo u Skupštini ostati zajedno. Bandić nas je okupio samo radi razvojnih projekata Zagreba i njegovih građana. Nema tu drugih interesa ili simpatija. U našem klubu postoje ljudi s različitim svjetonazorom, no to nam dosad nije smetalo - rekla je Pavičić Vukičević.

Istaknula je kako joj je drago da i Sandra Švaljek ostaje s njima unatoč činjenici da je u svojim redovima žele i HDZ i SDP.

- Pozitivno je da Sandra Švaljek uživa veliki ugled u javnosti, no ona ostaje uz nas. Drago mi je da druge stranke žele ljude s naše liste, jer to znači samo jedno, da imaju deficitaran kadar - rekla je.

Ipak, na pitanje očekuje li prijevremene izbore za gradonačelnika Zagreba, odgovorila je kako oni kao Klub nikakve prijevremene izbore neće izazivati.

Raspored snaga

Prema trenutnoj situaciji u Gradskoj skupštini, Bandićeva lista je u koaliciji s Klubom HSLS-a i HSS-a, te zastupnicima Umirovljenika, što znači da ta većina okuplja 27 zastupnika.

Za raspisivanje izbora za skupštinu potrebno je da 26 zastupnika da ostavku na svoja mjesta.

Prema riječima Pavičić Vukičević, to se neće dogoditi, pa je posve jasno da će o mogućim prijevremenim izborima za gradonačelnika odlučivati sama ideja oko koje se okupila novoosnovana udruga, a to je - Milan Bandić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 23:06