RODITELJSKE MUKE

Bandićev novi model: Imate kredit za prvi stan? Imat ćete i nižu cijenu vrtića

ZAGREB - Samo četiri mjeseca nakon početka primjene novog modela plaćanja vrtića, Grad će ponovno promijeniti cijene. Zašto se tek sada razmišlja o promjeni modela u Gradu su opravdali time što je bilo potrebno neko vrijeme da model zaživi kako bi se uočili njegovi nedostaci.

Prema novom prijedlogu, u izračun cijene uračunat će se i stambeni kredit ako je riječ o prvoj nekretnini. Tako će obitelji s takvim kreditima plaćati nižu cijenu vrtića nego dosad.

Na snazi od 1. siječnja

- Ako je rata kredita, na primjer, 1500 kuna, za taj će se iznos umanjiti rata vrtića - kaže pročelnik Ureda za obrazovanje Ivica Lovrić. Ako Gradska skupština prihvati prijedlog, odluka će stupiti na snagu 1. siječnja.

- Na taj će se način olakšati mladim obiteljima koje su digle kredit da bi kupile prvu nekretninu - tvrdi Lovrić. Kad je riječ o roditeljima koji su vrtiće i jaslice odlučili plaćati po starom modelu, pročelnik kaže da se njima neće baviti njegov ured, nego uprava svakog vrtića.

U udruzi Roda smatraju da taj prijedlog nije najsretnije rješenje.

- Tim se prijedlogom pokazuje veća osjetljivost prema skupini mladih ljudi koje je gradonačelnik do jučer nazivao sebičnim bogatašima.

Što je s podstanarima?

Ipak, treba se upitati što je s podstanarima, od kojih neki stan plaćaju više nego drugi ratu kredita? Što je s roditeljima koji su digli nenamjenski kredit da bi kupili stan - pita Mirela Blažinović iz udruge Roda. U udruzi Vrtić pak smatraju da se roditelje tako pokušava uvući u predizborne igre.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 21:29