MILAN U 'OTVORENOM'

Bandić: Ja sam za križeve i vraćanje časti ratnim herojima

Vidno umoran, Bandić je prvi put otkako je počela kampanja, strpljivo i smireno pred kamerama odgovarao na pitanja voditelja
 Branimir Boban / CROPIX

ZAGREB - Protiv istospolnih brakova, a za “križeve i vraćanje digniteta ratnim herojima”, izjasnio se večeras u “Otvorenom” predsjednički kandidat Milan Bandić. Vidno umoran, Bandić je prvi put otkako je počela kampanja, strpljivo i smireno pred kamerama odgovarao na pitanja voditelja.

- Imate li potporu Katoličke crkve? - pitao ga je voditelj Mislav Togonal.

- Ja živim socijaldemokratska i kršćanska načela - odgovorio je Bandić te nastavio:

- Križ nikome ne smeta. Nosio sam ga i prije 90-tih i poslije 90-tih, i sad ga imam. To je moj izbor. Ali palim i adventsku svijeću svake godine na Trgu, a obilježavam i Hanuku.

Što se tiče istospolnih brakova, o tome nije dvojio - protivnik je.

- Stvar je izbora, ali protiv sam poistovjećivanja muškog i ženskog braka s onim istospolnim - kazao je. Pitao ga je voditelj što misli o potrazi za topničkim dnevnicima i suradnji s Haaškim sudom. Bandić je istaknuo da treba poštivati naše obveze prema sudu, ali “izašli smo iz rata i nemamo ni jednog heroja. To je sramota. To treba ispraviti”.

- Kakav je vaš odnos sa SDP-om danas? - pitao ga je voditelj.

- Žalostan sam i tužan što nije bilo demokratskog ozračja u SDP-u da se izabere najbolji kandidat za predsjednika. Ja sam utemeljitelj SDP-a, koji sam stvarao zajedno s Račanom, i jedan sam od najzaslužnijih ljudi. Ali žalostan sam i tužan što nije bilo više vizije i klikera, ali nešto više o tome reći ću u drugom krugu, ako ga bude - rekao je Bandić te dodao kako se on ni sa kim nije posvađao, pa ni sa Zoranom Milanovićem, predsjednikom SDP-a. Pitao ga je voditelj i o odnosu s Ivom Sanaderom te spekulacijama da se on vraća u politiku upravo preko njega.

- Ja ne znam tko odlazi i tko se vraća, ali znam tko dolazi: novi hrvatski predsjednik - izjavio je Bandić.

Na pitanje bi li pomilovao Mirka Norca, odgovorio je da bi pomilovao svakoga tko ispuni potrebne uvjete i čije pomilovanje predloži komisija koja je u tome stručna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 17:19