HDZ NE ODUSTAJE: TRAŽI NOVO BROJANJE GLASOVA

BALDASARU SPLIT, OBERSNELU RIJEKA, VRKIĆU OSIJEK, VLAHUŠIĆU DUBROVNIK, KALMETI ZADAR, SABI VUKOVAR, DUSPARI SL. BROD, SISAK KRISTINI IKIĆ Ovo su pobjednici lokalnih izbora

 CROPIX

Čudo koje je na izborni dan spominjao predsjednik SDP-a Zoran Milanović nije se dogodilo: Milan Bandić opet je izabran za gradonačelnika Zagreba. U drugom krugu lokalnih izbora, održanih u nedjelju, Bandić je uvjerljivo pobijedio svog konkurenta, SDP-ovog kandidata Rajka Ostojića.

Bandićevih 65,6 posto naspram Ostojićevih 32,3 posto potvrđuju da je Zagreb okrenuo leđa SDP-u. Jer, ne samo da je Bandić danas trijumfirao kao gradonačelnik, nego je pod njegovom kontrolom sada i Gradska skupština.

I to bez pomoći HDZ-a, što znači da ni jedna od dviju velikih nacionalnih stranaka u glavnom gradu više ne može zaustaviti Bandića.

Iako je u Zagrebu pretrpio izborni poraz i posve izgubio vlast u metropoli, SDP se može smatrati pobjednikom drugog kruga lokalnih izbora jer su njegovi kandidati pobijedili u preostala tri velika grada u državi: u Splitu, Osijeku i Rijeci.

SDP je pobijedio i u Vukovaru. Dosadašnji SDP-ov gradonačelnik Željko Sabo dobio je 53,9 posto glasova i tako zadržao vlast u gradu kojega je suparnički HDZ pod svaku cijenu želio vratiti u svoje političko okrilje.

Činjenica što HDZ - udružen još sa svim desnim strankama - nije uspio osvojiti Vukovar veliki je poraz te stranke. Pogotovo što je upravo Vukovar, uz Split, bio glavni cilj HDZ-ove predizborne kampanje. Nacionalistička kampanja građena na borbi protiv ćirilice pokazala se promašenom.

Za SDP je posebno važno što je osvojio Split koji će u iduće četiri godine voditi Ivo Baldasar. Iako je Baldasar ostvario vrlo tijesnu pobjedu - dobio je 49,08 posto glasova - vrhu njegove stranke taj će rezultat biti utjeha za gubitak Zagreba.

A pobjeda SDP-a u Splitu još je slađa budući da su porazili HDZ-ova kandidata Vjekoslava Ivaniševića. HDZ-u može biti politička utjeha što je uopće imao svog kandidata u drugom krugu, jer se prije četiri godine SDP-ov kandidat borio sa Željkom Kerumom.

Iznenađenje drugog kruga lokalnih izbora svakako je pobjeda Ivice Vrkića u Osijeku. Vrkić je kao zajednički kandidat SDP-a i HNS-a s osvojenih 52,8 posto glasova srušio HDSSB-ovca Krešimira Bubala.

Iako je njegov stranački kolega Vladimir Šišljagić ostao župan osječko-baranjski, gubitak Osijeka ozbiljan je politički udarac za Glavašev HDSSB.

I dok je pobjeda SDP-ovog i HNS-ovog kandidata u Osijeku iznanađenje, to je u Rijeci mogao biti jedino poraz SDP-ovog dugogodišnjeg gradonačelnika Vojka Obersnela. Ali to nitko nije očekivao, Obersnel je uvjereljivo osvojio još jedan mandat u srazu s HDZ-ovim kandidatom Hrvojem Burićem.

HDZ, dakle, nije ostvario svoj plan koji je uključivao pobjede u Splitu i Vukovaru. Sudeći po prvim izjavama, HDZ-ovci su utjehu našli u tome što su SDP-u preoteli dva grada koja su županijska sjedišta: Šibenik i Požegu.

HDZ-ov Željko Burić osvojio je Šibenik sa 49,8 posto glasova i tako porazio SDP-ovog Antu Županovića, a Vedran Neferović sa 49 posto preoteo je Požegu od SDP-ovca Zdravka Ronka. Ronko je izgubio izbore za samo 46 glasova.

Ali i SDP je preoteo HDZ-u jedno važno županijsko središte, Sisak. Kristina Ikić Baniček s osvojenih 51,1 posto nova je gradonačelnica Siska.

Zadovoljan ishodom izbora može biti IDS. Njegovi kandidati pobijedili su i u utrci za župana istarskog, i za gradonačelnika Pule, iako su protiv sebe imali kandidate koje je podržao SDP. Ni bivši IDS-ovac Damir Kajin, koji je bio SDP-ov kandidat za župana, nije uspio ugroziti politički primat Ivana Jakovčića koji se dokazao vladarom Istarskog poluotoka.

Nakon drugog kruga lokalnih izbora može se zaključiti kako je vladajuća Kukuriku koalicija bolje je prošla u sjedištima županija, dok je HDZ bio bolji na izborima za župane.

Od 20 gradova koji su sjedišta županija, SDP i HNS su dobili gradonačelnike u njih deset (SDP u sedam, HNS u tri).

HDZ će nakon ovih izbora imati osam gradonačelnika u županijskim sjedištima. IDS je opet pobijedio u Puli, a izabran je i jedan nezavisni, gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara.

Na prošlim izborima, 2009., SDP i HNS su dobili skupa osam gradonačelnika u županijskim sjedištima, jednako kao i HDZ. Dakle, SDP i HNS sada su bolji za dva grada, a HDZ je ostao na istom.

No, drugi je krug izbora potvrdio primat HDZ-a u broju župana. Nakon ovih izbora, HDZ ima deset župana kao i do sada.

SDP i HNS skupa imaju šest župana (tri SDP, tri HNS) jednoga više nego nakon izbora 2009. Taj jedan više je Damir Bajs, novi bjelovarsko-bilogorski župan kojega je podržao HNS.

-------------------------------------

KAKO SU ZAVRŠENI LOKALNI IZBORI

NOVO - 23:29 - Jako žalim za Vukovarom, gdje su pobijedili autobusi, izjavio je večeras predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, komentirajući rezultate drugog kruga lokalnih izbora, na kojima je još jedan gradonačelnički mandat u Vukovaru osvojio SDP-ovac Željko Sabo, pobijedivši HDZ-ova Ivana Penavu.

Karamarko je okupljenima u središnjici HDZ-a kazao kako se stranka ima čemu veseliti, jer je osvojila vlast u 12 županija i 57 gradova.

"Mogu reći da smo na izborima bili uvjerljivo najjači i da smo osvojili zavidan rezultat. Jako žalim za Vukovarom, u Vukovaru su pobijedili autobusi", kazao je Karamarko. Opširnije pročitajte OVDJE!

------------------------------------

22:29 - Prava drama odvijala se u izbornoj noći na području Siska i Sisačko-moslavačke županije. Dok je nova gradonačelnica Kristina Ikić Baniček (SDP), uplakana primala čestitke, dotle je u stožeru HDZ-ova kandidata Dinka Pintarića vlada nevjerica da su izgubili izbore iako su bili premoćni pobjednici u prvom izbornom krugu.

Bivši gradonačelnik Dinko Pintarić istaknuo je da čestita novoj gradonačelnici na sjajnoj pobjedi te da kao moralni čin podnosi ostavku na sve svoje funkcije u HDZ-u i da se zauvijek povlači iz politike.

- Došlo je vrijeme za nove, mlade ljude u HDZ-u i ja im prepuštam svoje mjesto, rekao je Pintarić odlazeći, kako je rekao, zadnji put iz prostorija HDZ-a. Opširnije pročitajte OVDJE!

----------------------------------------------------------------------------

22:17 - Kandidat SDP-HNS-HSU-Zeleni zajedno za zagrebačkog gradonačelnika Rajko Ostojić večeras je na pitanje novinara hoće li rezultati izbora utjecati na njegovu poziciju ministra novinarima rekao da će to morati pitati premijera.

"Čitali ste stotinu priča i demantija, o tome stvarno ovaj trenutak nemam vremena razmišljati", kazao je Ostojić.

Upitan smatra li da je za ovakav rezultat djelomično odgovoran i premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović posebno zbog toga što je prvog kandidata SDP-a za zagrebačkog gradonačelnika Davora Bernardića zamjenio njime (Rajkom Ostojićem), Ostojić je kazao da nije.

"U ovo sam ušao svjesno, hrabro i odlučno i opet bih to napravio", zaključio je Rajko Ostojić, večeras u prostorijama Gradske organizacije SDP-a gdje su se čekali rezultati izbora za zagrebačkog radonačelnika.

----------------------------------------------------------------------------

22:12 - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić slavi izbornu pobjedu u šatoru na Bundeku.

- Ja sam poseban, ali tako normalan i jednostavan - započeo je svoj govor Bandić.

- Ako u Hrvatskoj svi budemo radili bit će nam bolje. Zahvaljujem sugrađanima, Zagrepčankama i Zagrepčanima. Zahvaljujem dragi moji prijatelji, istomišljenici, i timu ljudi koji su se odazvali na moj poziv i koji vjeruju i vjerovat će u zagrebački projekt - kazao je Bandić. Opširnije pročitajte OVDJE!

----------------------------------------------------------------------------

21:54 - Kandidat koalicije IDS-HNS-Zeleni za istarskog župana Valter Flego prema privremenim neslužbenim rezultatima osvojio je 54,85 posto glasova birača dok je njegov protukandidat u drugome krugu i kandidat koalicije SDP-HSU-HSLS-SDSS Damir Kajin dobio 42,74 posto glasova. Opširnije pročitajte OVDJE!

----------------------------------------------------------------------------

21:45 - Zadovoljan sam. Pobjeda je pobjeda. Utakmica je utakmica. Sve je čisto što se nas tiče. Čestitam i mojim protivnicima na ustrajnoj borbi. Večeras ćemo proslavit, a sutra je novi dan - rekao je novi splitski gradonačelnik Ivo Baldasar nakon tijesne pobjede nad protukandidatom Vjekoslavom Ivaniševićem. Opširnije pročitajte OVDJE!

----------------------------------------------------------------------------

21:24 SDP-ovac Ivo Baldasar pobijedio je u Splitu sa samo 615 glasova razlike HDZ-ovog kandidata Vjekoslava Ivaniševića! Naime, Ivanišević je dobio 33.365, a Ivanišević 32.750 glasova.

----------------------------------------------------------------------------

21:12 Vjekoslav Ivanišević malo prije 21 sat priznao je poraz i čestitao SDP-ovcu Baldasaru na izboru za splitskog gradonačelnika. - Mislim da ovih 5-6 razlike ne možemo stići. Pomirimo se s time. Bit ćemo konstruktivna oporba - kazao je za Novu TV Ivanišević.

Prema rezultatima lokalnih izbora nakon 98, 15 posto obrađenih glasova, u utrci za gradonačelnika Splita vodi Ivo Baldasar. On dobija 49,37 posto, a protukandidat mu Vjeko Ivanišević 47,86 posto glasova, javlja Slobodna Dalmacija .

Nevažećih je glasova 2,77posto. Glasovalo je 44,69 posto birača. Ivo Baldasar još se nije obratio novinarima. On je navodno u zgradi SDP-a na Bačvicama i prati rezultate DIP-a. Preostala su, prema njihovim informacijama, još tri biračka mjesta - Split 3, Visoka i Slatine.

U prvoj reakciji ministar Arsen Bauk je u izjavi za Novu TV spustio loptu na zemlju riječima: - Znamo Split, to je dosta heterogena sredina. Sačekajmo veći uzorak.

----------------------------------------------------------------------------

20:54 - Nakon nešto više od sat vremena po zatvaranju birališta u Varaždinu i Varaždinskoj županiji te obrađenih 77 posto biračkih mjesta kandidat koalicije HNS-SDP-HSU-HSLS i aktualni župan Predrag Štromar (HNS) osvaja 62 posto glasova, njegov protukandidat Anđelko Stričak, HDZ-BUZ, trenutno je na 35 posto osvojenih glasova. Opširnije pročitajte OVDJE!

----------------------------------------------------------------------------

20:48 Ivica Vrkić vjerojatni je pobjednik izbora u Osijeku i novi gradonačelnik najvećeg grada istočne Hrvatske.

Nakon više od 60% biračkih mjesta Vrkić ima 52,8, a njegov protukandidat aktulani gradonačelnik Krešimir Bubalo (HDSSB) 45 posto glasova. Opširnije pročitajte OVDJE

----------------------------------------------------------------------------

20:40 - Novi gradonačelnik Metkovića je dr. Božo Petrov. On je u drugom krugu porazio Stipu Gabrića Jambu, koji je šesnaest godina suvereno vladao Metkovićem. Petrov je dobio 6192 ili 68 posto ukupno izašlih na izbore, dok se Jambo morao zadovoljiti sa 2804 ili 31 posto.

Most nezavisnih lista na ovim lokalnim izborima potpuno je demontirao Stipu Gabrića Jambu, koji je slovio za najdugovječnijeg političara ovih prostora. Opširnije pročitajte OVDJE!

-----------------------------------------------------------------------------

20:31 Rajko Ostojić priznao je izborni poraz i čestitao starom i aktualnom gradonačelniku Milanu Bandiću na pobjedi. Opširnije pročitajte OVDJE

-------------------------------------------------------------------------------

20:04 - Milan Bandić i Vojsko Obersnel novi su tj. stari gradonačelnici Zagreba i Rijeke.

Prema dosadašnjim rezultatima u Zagrebu je Bandić osvojio 60,65 posto glasova, dok je Ostojić skupio 35,8 posto glasova.

U Splitu Ivo Baldasar vodi s 54,62 posto glasova, dok je njegov protukandidat Vjekoslav Ivanišević skupio 42,65 posto glasova.

U Osijeku vodi Ivica Vrkić sa 52,8 posto glasova, dok Krešimir Bubalo ima 45 posto glasova.

U Vukovaru vodi Željko Sabo s 53,31 posto glasova, dok je Ivan Penava skupio 45,91 posto glasova.

U Rijeci je Vojko Obersnel skupio 68,1 posto glasova, a protukandidat Hrvoje Burić 29,66 posto glasova.

U Varaždinu Goran Habuš vodi s 52,1 posto glasova, dok je Marijan Cingula skupio 44,8 posto glasova.

U Karlovcu je Damir Jelić skupio 60,6 posto glasova, Josip Benčić je skupio 36,8 posto glasova.

U Krapini je Zoran Gregurović skupio 50,3 posto glasova, a njegov protukanidat Željko Pavić skupio 48,1 posto glasova.

U Dubrovniku je Andro Vlahušić skupio 61,2 posto glasova, dok je Teo Andrić skupio 36 posto glasova.

U Bjelovaru je Antun Korušec skupio 58 posto glasova, a Marijan Coner 39,5 posto glasova.

U Koprivnici je Vesna Želježnjak skupila 61 posto glasova, a Ernest Forjan 36,2 posto glasova.

U Zadru je Božidar Kalmeta dobio 56,8 posto glasova, a Ivan Bilić 40,3 posto glasova.

U Sisku je Kristina Ikić skupila 50,2 posto glasova, a Dinko Pintarić 46,6 posto glasova.

U Slavonskom Brodu Mirko Duspara je skupio 56,1 posto glasova, a Dragan Jelić 42,3 posto glasova.

U Pazinu je Renato Krulčić skupio 48,6 posto glasova, a Ivan Bubić 47,5 posto glasova.

U Gospiću je Petar Krmpotić dobio 53,5 posto glasova, dok je Karlo Starčević skupio 42,3 posto glasova.

U Požegi je Vedran Neferović dobio 51,2 posto glasova, dok je Zdravko Ronko skupio 46,6 posto glasova.

U Puli je Boris Miletić dobio 58,4 posto glasova, a njegov protukandidat Peđa Grbin 38,6 posto glasova.

----------------------------------------

U Splitsko-dalmatinskoj županiji Zlatko Ževrnja odnio je pobjedu sa 52,1 posto osvojenih glasova nad Ivanom Grubišićem (45,5%).

Prema neslužbenim rezultatima Valter Flego je osvojio 55,4 posto glasova na izborima za istarskog župana, a Damir Kajin 42,3 posto.

U osječko-baranjskoj županiji Vladimir Šišljagić osvojio je 52,3 posto glasova i tako pobijedio Gorana Ivanovića (42,7%).

U Sisačko-moslavačkoj županiji Marina Lovrić Merzel osvojila je 55% glasova, a Ivo Žinić 42,1%.

U Varaždinskoj županiji pobjedu je odnio Predrag Štromar (63,2%), a Anđelko Štričak osvojio je 34,2 posto.

U Karlovačkoj županiji Ivan Vučić pobijedio je sa 54,7% glasova, a njegov protukandidat Boris Ožanić osvojio je 41,4%.

U Međimurskoj županiji pobijedio je Matija Posavec (50,5%). Ivan Perhoč osvojio je 48,2 posto glasova.

U Šibensko kinskoj županiji Goran Pauk osvojio je 71% glasova i nadmoćno pobijedio Anitu Baru (27,2%)

U Bjelovarsko-bilogorskoj Damir Bajs (56%) pobijedio je Vedrana Babića (40,8%).

U Zadarskoj županiji Stipe Zrilić osvojio je 58,1% glasova i pobijedio Renatu Sabljar-Dračevac (38,2%)

U Požeško-slavonskoj pobjedu je odnio Alojz Tomašević sa 60,5% glasova, a gubitnik je Vicko Njavro sa 36 posto osvojenih glasova.

-----------------------------------------

19:47 U središnjici SDP-a na Iblerovom trgu počeli su se okupljati stranački dužnosnici kako bi dočekali rezultate drugog kruga izbora. Prvi rezultati se očekuju iza 20 sati. Međutim SDP-ovci su već s terena počeli dobivati neke rezultate – prema informacijama koje imaju u Koprivnici i očekivano Rijeci su zadržali vlast. Vojko Obersnel je navodno osvojio oko 70 posto glasova, a Vesna Želježnjak u Koprivnici nešto iznad 60 posto.

Potpredsjednica stranke Milanka Opačić rekla je kako im je bitna pobjeda u svakom gradu. Dobrim rezultatom smatrali bi zadržavanje vlasti u gradovima u kojima su ju imali i dosad. Jedan visoki dužnosnik stranke pak, tvrdi kako ovi lokalni izbori za njih ne mogu biti neuspjeh.

- Jer imamo kandidate u drugom krugu u sva četiri velika grada –Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku. U Rijeci i Splitu sigurno dobivamo, a vjerojatno i u Osijeku – optimistično je procjenjivao.

U Vukovaru je pobjedio SDP-ov kandidat Željko Sabo sa 1200 glasova više od HDZ-ovog kandidata Ivana Penave.

-------------------------------------------------------------------

19:31 - Ivica Lovrić, šef izbornog stožera Milana Bandića izjavio je večeras kako nakon drugog kruga lokalnih izbora očekuje da će Bandić ponovno biti gradonačelnik Zagreba. Fotogaleriju iz Bandićevog izbornog stožera pogledajte OVDJE

--------------------------------------------------------------------

19:26 - Izbornom pobjedom smatrat ćemo ostanak naših ljudi na čelnim pozicijama u gradovima u kojima su do sada bili na vlasti. Nama su svi gradovi važni - i Split i Vukovar i Osijek i Zadar i Šibenik - kazala je Milanka Opačić u SDP-ovom izbornom stožeru.

- Šanse su male. Zaostatak je velik ali moramo još pričekati. SDP ima dovoljno kvalitetnih ljudi da budemo kvalitetna oporba - kazao je Igor Rađenović, Ostojićev kandidat za zamjenika gradonačelnika.

- Optimistični smo. HDZ ima kandidate na svim razinama. Imamo sjajnu mladu ekipu u vukovaru, a iskusnog kandidata u Splitu. Nadamo se dobrim rezultatima u oba grada - kazao je Andrej Plenković u stožeru HDZ-a.

-----------------------------------------------------------------------

19:15 Prvi neslužbeni rezultati očekuju se oko 20 sati, do kada će biti izbrojano oko 10 posto glasova, objavio je predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Branko Hrvatin. Oko 22 sata bit će prebrojano oko 75 posto glasova i znat će se pobjednici u većini mjesta.

-----------------------------------------------------------------------

19:00 - Gotovo 5500 biračkih mjesta, na kojima su birači danas, u drugom krugu lokalnih izbora birali 261 lokalnog, odnosno regionalnog čelnika, zatvoreno je u 19 sati, kada je prestala i dvodnevna izborna šutnja.

Drugi izborni krug održan je u županijama, gradovima i općinama u kojima nitko od kandidata u prvom krugu, 19. svibnja, nije osvojio natpolovičnu većinu biračkih glasova. Danas se tako, biralo u Gradu Zagrebu, 11 županija, 85 gradova i 164 općine.

Uz zagrebačkog, večeras će se znati i imena gradonačelnika Splita, Rijeke i Osijeka, kao i još 15 većih gradova, od Varaždina do Pule, Zadra, Siska, Vukovara.

Znat će se i tko će u iduće četiri godine biti na čelu Sisačko-moslavačke, Karlovačke, Varaždinske, Bjelovarsko-bilogorske, Požeške-slavonske, Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske, Istarske, Međimurske i Osječko-baranjske županije.

-----------------------------------------------------------------------------

17:05 - GONG je izvijestio da drugi krug lokalnih izbora protječe u atmosferi kršenja izborne šutnje i to najčešće nagovaranjem birača da izađu na izbore, no za sada je prijavljen manji broj nepravilnosti nego u prvom krugu izbora.

"Na temelju dojava promatrača GONG-a i građana od prvog priopćenja u 11 sati do 15,30 sati, protječe u atmosferi kršenja izborne šutnje i to najčešće nagovaranjem birača da izađu na izbore", navodi se u priopćenju GONG-a.

Uz zvanje i nagovaranje birača da izađu na izbore, najčešće primjedbe građana i promatrača odnose se na promidžbu u neposrednoj blizini biračkog mjesta te nuđenja prijevoza i prevoženja građana do biračkog mjesta.

Zabilježena su, navode u GONG-u, i nagovaranja birača za koga glasati, slanje sms poruka i promidžba letcima, na reklamnim panoima i na Facebooku. Prijavljen je i slučaj promidžbe na misi.

Zbog dojava o neprofesionalnosti rada biračkih odbora, GONG apelira na članove biračkih odbora da poštuju izborne procedure te podsjeća da je njihova zadaća osiguranje pravilnosti glasanja.

GONG ističe kako drugi krug izbora promatra uz 31 mobilni tim, odnosno 62 educirana promatrača koji obilaze najkritičnija biračka mjesta diljem Hrvatske. Također, primjedbe građani mogu uputiti e-mailom Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., telefonom 01 4825 444 te preko Facebooka i Twittera. GONG prima isključivo neanonimne prijave građana radi mogućnosti provjere tako da poziva sve kandidate i građane da u prijavama budu iskreni.

Za organizaciju i provedbu izbora odgovorno je Državno izborno povjerenstvo (01 4569 712; 01 4569 713; Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.) te nadležna općinska, gradska i županijska izborna povjerenstva, tako da GONG podsjeća građane da i njima dojavljuju nepravilnosti.

----------------------------------

16:50 - Prema novim podacima iz Državnog izbornog povjerenstva do 16 sati se na lokalne izbore odazvalo 28,84 posto birača.

Gospić i Rijeka, gradovi su na čija je birališta do 16 sati u drugom krugu lokalnih izbora izašlo najviše, odnosno najmanje birača, pokazuju podaci Državnog izbornog povjerenstva.

Među županijama, Ličko-senjska (izašlo 41, 41 posto) je na vrhu, a Međimurska (izašlo 23 posto) na dnu ljestvice izlaznosti.

U Gospiću je glasovalo više od 47 posto birača, u Rijeci njih 18, 70 posto.

Visoku izlaznost imaju i Vukovar (38, 67 posto), Požega (37,37), Sisak (36, 64) te Krapina (36, 18 posto).

Uz Rijeku, slab interes za izbore pokazali su i birači u Koprivnici (19, 05), te Čakovcu (22, 34 posto).

Od velikih gradova najveću izlaznost ima Osijek (31, 78), potom Split (30,30), Zagreb (26,45) te već spomenuta Rijeka.

Ličku županiju po visokoj izlaznosti slijede Dubrovačko-neretvanska (37, 26) i Krapinsko-zagorska (35,37) županija.

Uz već spomenutu Međimursku, nizak odaziv imaju i Primorsko-goranska (24, 51) i Bjelovarsko-bilogorska županija (25,49).

Do 16 sati na birališta je izašlo 28,8 posto birača, što je oko četiri posto slabije nego u prvom izbornom krugu, ali za oko dva posto bolje u odnosu na drugi krug lokalnih izbora od prije četiri godine. Tada je, naime, do 16 sati glasovalo 26, 5 posto birača.

Na današnjem, drugom krugu lokalnih izbora birati može 3,3 milijuna birača.

Drugi krug održava se u županijama, gradovima i općinama u kojima u prvom krugu, 19. svibnja nitko od kandidata nije uspio dobiti natpolovičnu većinu glasova.

Iz DIP-a najavljuju da će u 20 sati krenuti s "live" objavom rezultata, koji će se osvježavati svakih 10-ak minuta.

Do 22 sata znat će se velik postotak rezultata izbora, očekuje predsjednik DIP-a Branko Hrvatin.

-----------------------------------

13:48 - Na glasačka mjesta na području Grada Zagreba u drugom izbornom krugu do 11 sati izašlo je 11,27 posto birača, izvijestilo je Gradsko izborno povjerenstvo (GIP).

Drugi izborni krug na području Zagreba provodi se u 17 gradskih četvrti na 604 biračka mjesta, a pravo glasa ima 683.398 birača. GIP navodi da su im dojavljeni podaci sa 93,54 posto biračkih mjesta.

U Zagrebu je do 11 sati ukupno glasovalo 71.929 birača. Najviše birača je do 11 sati izašlo u Gradskoj četvrti Trešnjevka jug -13, 23 posto, a najmanje u Gradskoj četvrti Stenjevec, gdje ih je glasovalo 9,93 posto.

FOTO: Bandić glasao među prvima, a zatim otišao na trčanje. Građansku dužnost obavili Milanović i Josipović

-------------------------------------

12:36 - Nešto više od 360 tisuća birača, odnosno njih 11,45 posto glasovalo je danas do 11 sati u drugom krugu lokalnih izbora, izvijestilo je Državno izborno povjerenstvo (DIP).

Gledajući dosadašnje izbore, to je očekivani izlazak, rekao je predsjednik DIP-a Branko Hrvatin.

U odnosu na prvi izborni krug, održan 19. svibnja, današnji izlazak je oko dva posto manji, no u odnosu na drugi izborni krug prije četiri godine, danas do 11 sati ipak je izašlo više birača. Naime, do 11 sati je 2009. na birališta izašlo 10,80 posto birača.

Najbolji odaziv među gradovima bilježi Vukovar gdje je do 11 sati glasovala gotovo petina birača (19,65 posto), a najslabiji Koprivnica gdje je izlaznost svega 6,14 posto.

Visoku izlaznost ima i Sisak (15,81 posto) i Osijek (14,58 posto). Od četiri najveća grada najslabiji interes za izbore pokazali su Riječani - glasovalo ih je samo 6,91 posto. U Zagrebu je do 11 sati glasovalo 11,27 posto birača, a u Splitu 12,74 posto.

Među županijama najbolju izlaznost ima Dubrovačko-neretvanska (14,41), a najslabiju Bjelovarsko-bilogorska (7,66) te Koprivničko-križevačka županija (7,81).

Pravo biranja u drugom krugu ima 3,3 milijuna birača.

Podatci o odazivu dostavljeni su sa reprezentativnog broja biračkih mjesta, njih 96,6 posto.

------------------------------------------------

12:20 - Prema dojavama promatrača GONG-a i građana, izborno jutro do 11 sati uglavnom prolazi uz manji broj kršenja izbornog procesa od strane različitih stranaka i kandidata, pri čemu je nepravilnosti manje nego u prvom krugu lokalnih izbora.

GONG u priopćenju navodi kako su se dojave građana i promatrača najčešće odnosile na kršenja izborne šutnje i izravno agitiranje, poput telefonskog zvanja i nagovaranje birača da glasuju za određenog kandidata, ali i prijevoza birača do biračkog mjesta.

Zabilježene su, dodaju u toj udruzi, i nepravilnosti poput slanja sms poruka te vođenja neslužbene evidencije birača koji su glasali od strane stranačkih članova biračkih odbora koji su takve podatke dojavljivali svojim strankama.

Izborna se šutnja kršila i promidžbom na Facebooku, putem plakata nedovoljno udaljenima od biračkog mjesta, te lecima koje su dijelila čak i djeca.

GONG, koji promatra drugi krug izbora uz 31 mobilni sa 62 educirana promatrača, apelira na izborne kandidate da se drže visokih demokratskih standarda izborne utakmice, te podsjeća da izborna šutnja traje do večeras u 19 sati.

Ističe i važnost odgovornog rada biračkih odbora u zaštiti biračkog prava, jer je njihova zadaća osiguravanje pravilnosti i tajnosti glasanja što zabranjuje vođenje neslužbene evidencije birača koji su glasali. To, naglašavaju u GONG-u, svakako trebaju prepoznati i spriječiti svi članovi, a posebno predsjednici biračkih odbora .

Od medija i novinara očekuju poštivanje profesionalnih standarda prilikom izvještavanja.

--------------------------------------

Jutros u 7 sati otvorena su birališta u Gradu Zagrebu, 11 županija, 85 gradova i 164 općine, u kojima se u drugom krugu lokalnih izbora biraju čelnici za sljedeće četiri godine.

Drugi krug lokalnih izbora raspisan je za jedinice u kojima nitko u prvom krugu, 19. svibnja, nije osvojio natpolovičnu većinu. Zagreb, Split, Rijeka i Osijek biraju danas gradonačelnike.

Građani, njih nešto više od 3,3 milijuna, glasovat će na oko 5.500 biračkih mjesta, što je oko tisuću mjesta manje nego u prvom krugu.

Bandić vs. Ostojić

Zagreb bira između SDP-ova Rajka Ostojića i nezavisnog Milana Bandića koji je u prvom krugu dobio glasove više od 45 posto birača.

U Splitu se glasa za SDP-ova Ivu Baldasara (u prvom je krugu osvojio 29,2 posto glasova) i HDZ-ova Vjekoslava Ivaniševića koji je u prvom krugu osvojio 21,7 posto glasova . U Rijeci se Vojko Obersnel (SDP) natječe protiv HDZ-ova Hrvoja Burića. Obersnel je u prvom krugu dobio 48 posto glasova, a Burić 16 posto.

Od sedam do 19 sati

Novi mandat u Osijeku želi i HDSSB-ov Krešimir Bubalo koji se sučeljava s Ivicom Vrkićem kojega pudupiru SDP, HNS i HSU.

Za Bubala se u prvom krugu izjasnilo 36,2 posto birača, a za Vrkića 27,9.

Gradonačelnike od većih gradova izabiru i Varaždin, Karlovac, Krapina, Šibenik, Dubrovnik, Bjelovar, Koprivnica, Zadar, Vukovar, Sisak, Slavonski Brod, Pazin, Gospić, Požega te Pula.

Sisačko-moslavačka, Karlovačka, Varaždinska, Bjelovarsko-bilogorska, Požeško-slavonska, Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska, Istarska, Međimurska i Osječko-baranjska županija glasuju za župane.

Birati se danas može od 7 do 19 sati, dokad traje i izborna šutnja. Izlazne ankete znat će se nakon zatvaranja birališta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 00:32