KOINCIDENCIJA ILI NE?

BALDASAR POLAŽE VIJENCE NA DAN USPOSTAVE NDH 'Da proglasim neradni dan? Kako to mislite?'

O skandaloznom polaganju gradskog vijenca pod spomenik pripadnicima bojne Rafael Boban na dan uspostave NDH razgovarao je s Ivom Baldasarom, splitskim gradonačelnikom, novinar Slobodne Dalmacije .

- Dan je znakovit, ali mene nije briga koji je datum, niti se želim osvrtati jednom zauvijek. Ako trebam ja jedan put to reći, onda ću reći. Ja sam poslao izaslanstvo Grada Splita da stavi vijenac poginulim hrvatskim braniteljima koji su bili u postrojbi koja se zvala HOS, koji su bili redovni hrvatski branitelji. Datum me ne interesira, to je povijest za mene. Znam ja koji je datum i nemojte mi govorit da vuče konotacije, ali onda možemo uzimati sve datume u povijesti...

Zašto onda ne tražite da 10. travnja bude neradni dan?

- Kako mislite neradni dan?

Državni praznik pa da zaokružimo cijelu priču. Cijelo vrijeme idete prema tome na kapaljku.

- Ne idem na kapaljku, ja vam upravo govorim da vi govorite o 10. travnju kao onom datumu koji vas podsjeća na bivšu državu koja je nekad tu postojala. Dakle, zločinačku organizaciju za mene, ne znam za vas. A ja vam govorim da me ne interesira datum.

Zašto ste onda baš danas poslali izaslanstvo?

- Zato što su hrvatski branitelji danas odlučili da je to taj dan kad oni polažu cvijeće. Mogao je biti 11. mogao je biti 10.

Svi hrvatski branitelji ili skupina?

- Bilo je puno udruga hrvatskih branitelja kao što obično budu kad su takvi datumi. I to nije jedini datum. I ja želim prekinuti s tom pričom o NDH i o Drugom svjetskom ratu. Pitajte me šta mislim o NDH, hoćete me to pitat?

Šta ću Vas pitati kad polažete desetog travnja polažete vijenac na spomenik? Zašto bih Vas pitao šta privatno mislite, ovdje govorimo o onome što kao gradonačelnik radite. Na dan uspostave NDH polažete vijenac.

- Nemojte, zašto NDH? Što se mene tiče, to su hrvatski branitelji. I ja bih se tu zaustavio. A to šta vi mislite i imate insinuacije, to je vaš problem.

Ja imam insinuacije?

- NDH je za mene zločinačka tvorevina, bila i ostala. I ja nisam polagao na taj dan. To je koincidencija, to je odluka hrvatskih branitelja.

Jesu li vas prevarili ako je to koincidencija?

- Kako mislite prevarili?

Ako je koincidencija, onda su vas prevarili.

- Nisu me prevarili, jer sam svjesno poslao, jer mislim da je to normalno.

Ako ste svjesno poslali izaslanstvo onda to nije koincidencija.

- Vi postavljate pitanja i izvlačite zaključke. Je li vam nešto još treba?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 02:55