HRVATSKA DOBILA SPOR PROTIV ADRIJE

Bajić uštedio Šukeru 80 milijuna eura u državnom proračunu

Arbitražni sud za međunarodno pravo u Den Haagu razriješio spor Hrvatske i stranog ulagatelja
 Neja Markičević/CROPIX

ZAGREB - Republika Hrvatska ne mora platiti odštetu od 80 milijuna eura austrijskoj tvrtki Adria Beteiligungs s kojom je Hrvatska lutrija raskinula poslovnu suradnju još 1994. Odlučio je to arbitražni sud za međunarodno pravo u Den Haagu.

Ta je tvrtka podnijela 2007. godine tužbu protiv Hrvatske zbog navodne povrede zakonske obveze prema stranom ulagatelju, nakon što joj je Hrvatska lutrija 2002. godine isplatila 4,5 milijuna odštete zbog prekida poslovanja.

Isplaćena naknada štete

Tim iznosom, naime, austrijska Adria nije bila zadovoljna.

Tužba Adrije, tvrde u Državnom odvjetništvu koje je zastupalo Republiku Hrvatsku, potječe iz njezina spora s Hrvatskom lutrijom još iz ranih 90-ih godina.

Poslovni odnos Hrvatske lutrije i Adrije pogoršan je kad je Adria pokušala od Hrvatske lutrije preuzeti upravljanje zajedničkim ulaganjima, zbog čega je Hrvatska lutrija raskinula ugovor.

Adria je tvrdila da je Lutriji isporučila 698 aparata za igre na sreću, no kad je suradnja raskinuta, Lutrija je zadržala aparate još godinama poslije te dobit ostvarenu na njima nije dijelila s bivšim partnerom. Lutrija je svojedobno tvrdila da im je Adria isporučila neispravne aparate.

Nakon raskida ugovora Adria je protiv Hrvatske lutrije pokrenula sudski postupak pred sudom u Hrvatskoj. U početku je Adria tražila ponovnu uspostavu zajedničkih ulaganja, a kasnije je preinačila tužbu tako da je zatražila naknadu štete. U studenom 2002. godine hrvatski sud je naredio Hrvatskoj lutriji da plati Adriji naknadu štete u iznosu od 4,5 milijuna eura.

Švicarski vlasnici

No Adria je ustrajala pri tužbi protiv Hrvatske lutrije zbog izgubljene zarade, koja još uvijek nije riješena pred hrvatskim sudom. U Hrvatskoj lutriji tada su odgovorili da se potraživanje odnosi na hrvatsku državu kao većinskog vlasnika, a ne tvrtku. Zbog toga je Adria 2007. podnijela tužbu protiv Republike Hrvatske.

Adria je, među ostalim, navela da je Republika Hrvatska tijekom Domovinskog rata izvlačila novac iz zajedničkog ulaganja i da su Adrijini problemi nastali zbog navodnog nastojanja Republike Hrvatske “da se riješi austrijskog kapitala iz hrvatskog gospodarstva”. Pravorijek iz lipnja 2010. odbio je u cijelosti Adrijinu tužbu protiv Republike Hrvatske.

Vlasnik tvrtke Adria Beteiligungs je švicarska tvrtka CA Adria Casdinos, a njezin vlasnik je Gert Schmidt, poznat i kao zastupnik investitora i kompanija koji žele ostati neimenovan.

Sukob star dva desetljeća

- 1990.: Adria traži od Hrvatske lutrije preuzimanje 698 aparata za igre na sreću

- 1994.: Hrvatska lutrija zbog Domovinskog rata i ekonomskog sloma prekida ugovor s Adrijom

- 1994.: Adria je pokrenula protiv Hrvatske lutrije sudski postupak

- 2002.: Sud naredio Hrvatskoj lutriji da Adriji plati 4,5 milijuna eura odštete, što je i učinjeno

- 2008.: Adria podnosi novu tužbu, ovaj puta protiv Republike Hrvatske, zbog “povrede zakonske obveze prema Adiji kao stranom ulagatelju”

- 2010.: U arbitražnom postupku pravorijekom je odbačena Adrijina tužba protiv Hrvatske

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 04:05