MITO OD 10 MILIJUNA EURA ZA INU

Bajić traži istražni zatvor za čelnika MOL-a: Hernádi na tjeralici, ide optužnica protiv Sanadera

U srpnju ove godine Mađari su odbili ispitati Hernádija pravdajući se mađarskim nacionalnim interesima
 Sandra Šimunović/CROPIX i Globus

ZAGREB - Na zagrebački Županijski sud ovaj bi tjedan trebala stići druga USKOK-ova optužnica protiv bivšega hrvatskog premijera Ive Sanadera , za zloporabu položaja i ovlasti dok je bio predsjednik Vlade RH te primanja mita od 10 milijuna eura. No, uz optužnicu bi, kako doznajemo, mogao stići i prijedlog za određivanje istražnog zatvora suokrivljenom glavnom izvršnom direktoru mađarskog MOL-a Zsoltu Tamásu Hernádiju.

Budući da je Hernádi nedostupan hrvatskim vlastima, USKOK mora od suda tražiti određivanje istražnog zatvora kako bi se za njim mogla raspisati međunarodna tjeralica. To znači da bi već sljedećeg tjedna prvi čovjek mađarske naftne kompanije i jedan od najmoćnijih ljudi u Mađarskoj, mogao postati lice s Interpolove tjeralice, kojemu bi svaki prelazak granice matične države mogao predstavljati uhićenje i izručenje Hrvatskoj.

Šteta za Hrvatsku

Državno odvjetništvo RH ima i mogućnost razdvajanja postupka protiv Hernádija i prepuštanje njegova procesuiranja mađarskom pravosuđu. Upravo to je na određeni način predložilo mađarsko tužiteljstvo kada je u srpnju ove godine odbilo ispitati Hernádija kao osumnjičenika po zahtjevu DORH-a za međunarodnom pravnom pomoći. Možda upravo zbog odbijanja suradnje mađarskih tijela, uz obrazloženje da se radi o “zaštiti mađarskih nacionalnih interesa”, u DORH-u odbace tu mogućnost te se odluče podići optužnicu protiv Hernádija i inicirati raspisivanje međunarodne tjeralice. No, još je moguće i postizanje kompromisnog rješenja i prepuštanje Hernádijeva progona Mađarima.

USKOK je istragu u slučaju Ina - MOL otvorio 10. lipnja ove godine protiv Sanadera, Hernádija i Damira Polančeca . Sanader je, prema optužbi USKOK-a, početkom 2008., kao predsjednik Vlade RH, s predsjednikom uprave mađarskog MOL-a Zsoltom Hernádijem dogovorio da će za 10 milijuna eura “poduzeti sve” kako bi se MOL-u kao 47-postotnom vlasniku Ine predao prevladavajući utjecaj nad hrvatskom kompanijom te ujedno iz nje izdvojio nerentabilni plinski biznis.

U istražnom nalogu navodi se da je Sanader nakon dogovora s Hernádijem, znajući da će zaključenjem takvih ugovora nastupiti šteta za proračun RH, tražio od Damira Polančeca da u pregovorima s predstavnicima MOL-a o izmjenama i dopunama Ugovora o međusobnim odnosima dioničara Ine, postigne dogovor da Vlada RH prepusti potpunu kontrolu MOL-u nad Inom.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 12:24