NIŠTA NOVO

Bago i izvoznici podijelili čak 18 nagrada, ali Ivici Todoriću nisu dali niti jednu

Nagradu za najboljeg velikog izvoznika dobila je tvrtka Končar

ZAGREB - Hrvatski izvoznici podijelili su jučer nagrade Zlatni ključ za najbolje izvoznike u čak 18 kategorija, no među nominiranim kompanijama (po tri u svakoj kategoriji) nije uvrštena niti jedna tvrtka najveće hrvatske kompanije - Agrokora Ivice Todorića.

U udruženju tvrde kako su pri nominacijama gledali pojedinačni izvoz pojedinih kompanija, a ne na razini koncerna ili holdinga te da među njima u prva tri u pojedinim kategorijama nije bilo tvrtki iz Agrokora.

Traže izmjene zakona

Nagradu za najboljeg velikog izvoznika dobila je tvrtka Končar. Darinko Bago, predsjednik Uprave Končara te Hrvatskih izvoznika, zatražio je da se hitno ide u izmjenu Zakona o poticanju ulaganja i o javnim nabavama jer je zbog njih izgubljeno 60.000 radnih mjesta. Hrvatski izvoznici od Vlade očekuju da pomogne u daljnjem jačanju HBOR-a, a traže i kontrolu trošenja državnih subvencija.

Masterplan poduzetnika

U isto vrijeme okupio se drugi tabor poduzetnika i menadžera, koji predvodi Vladimir Ferdelji, predsjedajući HUM Crome. Na svom prvom kongresu pod nazivom “Mi znamo kamo” to je udruženje, koje očito želi nadglasati kolege izvoznike, ponudilo svoj recept za izlazak iz krize, a nazivaju ga “masterplan”.

- Rješenje je nova doktrina koja bi se temeljila na proizvodnji i industriji - rekao je Ferdelji. Premda je ta doktrina dobro poznata i u pravilu se iščitava kao zahtjev za devalvaciju, od toga je naposljetku odustao i Ferdelji, okorjeli kritičar monetarne politike.

Tako se nova doktrina svela na nekoliko prijedloga, uglavnom izrečenih već mnogo puta. To je upravljanje državnim poduzećima kao privatnim kompanijama, rješavanje nelikvidnosti multilateralnim kompenzacijama, plaćanje PDV-a po naplaćenoj fakturi, smanjenje parafiskalnih nameta, teritorijalni preustroj države...

Agrokor: Naš lanjski izvoz iznosio je 986 milijuna kuna

Koncern Agrokor prošle je godine izvezao robe u vrijednosti od 986 milijuna kuna, što čini nešto više od dva posto ukupnoga hrvatskog izvoza. Hrvatska je lani izvezla robe za osam milijardi eura. U Agrokoru nisu htjeli komentirati zbog čega njihovih kompanija nema među nominiranima za nagradu za najboljeg izvoznika. Kažu da je njihov izvoz velik, a strategija koncerna posljednjih je godina sve više usmjerena na povećanje proizvodnje roba kako bi se proizvodnjom zamijenio njihov uvoz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2024 03:24