KAOS U SUSJEDSTVU

Apokaliptični prizori nakon oluje, tuča je razbijala aute i oštećene kuće, DHMZ upalio novi meteoalarm!

Jedan dio zemlje očekuje jaka bura, drugi lokalni pljuskovi s grmljavinom

Tuča u Srbiji

 Screenshot/Loznica Grad/Facebook

U nedjelju će na području Dalmacije biti uglavnom suho i sunčano, a u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu djelomice sunčano s promjenjivom naoblakom, prognozirao je DHMZ.

Dodaju kako bi mjestimice moglo pasti malo kiše, dok bi na istoku lokalno moglo biti i pljuskova s grmljavinom koji mogu postati izraženiji u drugoj polovici dana. Vjetar će biti većinom umjeren sjeverni i sjeveroistočni, na Jadranu sjeverozapadnjak i bura, podno Velebita i jaka s olujnim udarima.

Narančasti Meteoalarm uključen je za velebitski kanal zbog moguće jake olujne bure koja bi trebala popustiti navečer. Preporučuju pomorcima bez odgovarajućeg iskustva da potraže sigurnu luku prije opasnog vjetra i valova.

Jaka bura uz olujne udare se očekuje i u riječkoj regiji, sjevernoj Dalmaciji, na zapadnoj obali Istre te na Kvarneru i Kvarneriću uz izdano žuto upozorenje.

image

Meteoalarm za nedjelju, 23.6.2024.

DHMZ

U karlovačkoj i osječkoj regiji je uključen žuti Meteoalarm zbog mogućih izraženijih pljuskova praćenih grmljavinom. DHMZ savjetuje građane da budu na oprezu, dok Istramet javlja da je visinska ciklona noćas upala u Genovski zaljev, otkuda će se polako premještati prema Korzici, a zatim u idućim danima prema sjeveroistoku što će utjecati i na vrijeme u Hrvatskoj.

- Jugozapadno strujanje u kombinaciji s relativno visokim temperaturama i povećanom vlažnošću zraka, moglo bi rezultirati novim lokalnim nevremenima diljem regije. Najžešće oluje iduća 2 dana pogađat će središnju i sjevernu Italiju, a zatim će se s približavanjem ciklone nestabilnosti seliti u Jadran. One bi posebno izražene mogle biti u noći na srijedu kada može biti jakih neverina - javlja Istramet.

Snažno nevrijeme je u nedjelju navečer pogodilo dijelove BiH i onda se premjestilo na istok Hrvatske. Led veličine teniskih loptica pao je na području Doboj istoka u mjestu Stanić rijeka, ali i u Gračanici gdje je zabilježena materijalna šteta na vozilima. U Banjaluci je nakon nevremena prijavljena šteta na trideset putničkih vozila i nekoliko kuća, a nevrijeme nije zaobišlo ni Zvornik gdje je padao led veličine oraha što je nanijelo štetu poljoprivrednicima, javlja Klix.ba.

U mjestu Osečina u Srbiji je također Stožer za izvanredne situacije cijelu nedjelju obilazio mještane kojima su uništene stotine kuća, pomoćnih objekata i automobila. Nekima su stradale perad i sitna stoka, piše Blic.rs.

- Imam 85 godina, ali ovo nisam doživio. Razbijena su stakla na prozorima, tuča veličine oraha probila je krovove. Od crijepa na kući nema ništa - rekao je njihovim reporterima mještanin. Također su nastale ogromne štete na usjevima i voću, od kojih ovo naselje živi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. lipanj 2024 12:12