NOVI MINISTAR OBRANE

Anušića pitali hoće li biti HDZ-ov kandidat za predsjednika: ‘Iznenađenje za iznenađenjem!‘

Anušić je izjavio kako mu je žao zbog niske razine političke kulture naglasivši kako su teze koje iznosi oporba čista laž

Ivan Anušić

 Damjan Tadic/Cropix

Novi ministar obrane i potpredsjednik Vlade Ivan Anušić izjavio je u četvrtak, nakon izglasavanja i polaganja prisege u Saboru, kako je odlučio preuzeti odgovornost i pomoći stranci i Vladi pred izbore te najavio da će nastaviti sve započete projekte u MORH-u.

image


Hrvatski sabor glasa o imenovanju Ivana Anušića za novog ministra obrane

Damjan Tadic/Cropix

Nakon što ga je saborska većina potvrdila za ministra obrane, Anušić je izjavio kako mu je žao zbog niske razine političke kulture naglasivši kako su teze koje iznosi oporba čista laž - "drugi vas pokušavaju vrijeđati, treći omalovažiti".

image

Ivan Anušić

Damjan Tadic/Cropix
image

Ivan Anušić

Damjan Tadic/Cropix
image

Ivan Anušić

Damjan Tadic/Cropix

"Žao mi je što smo na tako niskoj razini s politikom u Hrvatskoj i Hrvatskom saboru. Kada slušamo takve izjave osjeća se susramlje. O Peđi Grbinu neću ništa govoriti, kao i o ostalima koji su svojim izjavama sami sve rekli”, komentirao je Anušić Grbinovu izjavu da mu treba dati godišnju nagradu za "skidanje gaća".

"Moj CV, moj život je jasan i prikazao sam ga javnosti. Neka oni kažu što su učinili u svom životu i radnom vijeku, ako ga uopće imaju. Što su učinili za ovu državu i narod, koliko iza njih stoji projekata, ali i izbornih pobjeda", poručio je.

U kratkom mandatu ministra obrane bio bi, kaže, zadovoljan s nastavkom onoga što je započeto a to je završetak isporuke Rafalea, Black Hawka i oklopnih vozila Patria.

Ključno je i nastaviti odličnu suradnju sa strateškim partnerima i saveznicima u NATO-u te početi rješavati pitanje isporuke četiri broda Hrvatske ratne mornarice te povratak Hrvatske vojske u Beli Manastir.

image

Ivan Anušić

Damjan Tadic/Cropix
image

Ivan Anušić

Damjan Tadic/Cropix
image

Ivan Anušić

Damjan Tadic/Cropix

"Želim unaprijediti hrvatskog vojnika i Hrvatsku vojsku", poručio je i najavio sastanak s vlasnikom Brodosplita Tomislavom Debeljakom kako bi se riješio problem brodova koji su trebali biti isporučeni još 2018. godine.

Smatra dobrim što je proračun za MORH povećan za 11 posto u odnosu na prošlu godinu te iznosi 1,116 milijardi eura.

Negirao je da ga je premijer stavio bliže sebi samo da ga kontrolira i ušutka kazavši da se puno stvari u javnom prostoru izvlači iz konteksta.

"Kontrola ili nekontrola, to uopće nije bila tema niti je to problem, ja sam svoje stavove jasno iznio i iznosim ih i dalje, nisam solo igrač, timski sam igrač, član sam ove stranke, imam obveze prema stranci i radim najbolje što mogu i znam. Nema nikakve kontrole, iskakanja iz kolosijeka i stavljanja mene blizu sebe da ne bi bilo kakvih problema", rekao je Anušić.

"Do izbora je pet do šest mjeseci i ja sam odlučio preuzeti odgovornost", kazao je i napomenuo kako je jedan od razloga zašto je prihvatio dužnost i to što je s razrješenjem Banožića Slavonija ostala bez ijednog člana u Vladi.

"Do sada smo imali ministre iz Slavonije, odlaskom Banožića više nitko nije ostao a Slavonija mora imati svog ministra. U ovom trenutku imamo prvi puta i potpredsjednika Vlade”, kazao je Anušić.

image

Ivan Anušić

Damjan Tadic/Cropix
image

Ivan Anušić

Damjan Tadic/Cropix

Upitan bi li mu bila čast da ga premijer predloži i za kandidata za predsjednika države, nasmijao se istaknuvši kako bi to bilo još veće iznenađenje od onoga koje je doživio u ponedjeljak.

Grbin potvrdio mišljenje o Anušiću: Očito je spreman ‘skinuti gaće‘ za ulazak u Vladu

Čelnik SDP-a Peđa Grbin koji je u četvrtak u Saboru kazao da Ivanu Anušiću treba dati godišnju nagradu za ‘skidanje gaća‘ ponovno je novinarima izjavio da je Anušić promjenom mišljenja oko Barbarića bio spreman ‘skinuti gaće‘ za ulazak u Vladu.

„Očito je da je za ulazak u Vladu potrebno- ili biti korumpiran, sudjelovati u kriminalnim aktivnostima, ili prihvatiti da o njima moraš šutjeti. Podsjetit ću samo da je u utorak Andrej Plenković rekao da će kroz prozor izbaciti onoga tko bi glasao protiv svoga kolege. To je bila potpuno jasna poruka svima u Vladi - neću da zucnete o bilo čemu što se događa”, izjavio je Grbin novinarima.

Anušić je, dodao je, prije nekih mjesec dana vrlo hrabro govorio o tome da u slučaju Barbarića imamo aferu ‘plin za cent‘ i da ga je nadležno državno tijelo prijavilo za kazneno djelo bespravne gradnje i da to nije prihvatljivo.

Jučer, na sjednici Odbora za obranu, nakon što je prihvatio biti dio Plenkovićeve Vlade, odjednom potpuno druga priča. I što drugo protumačiti osim da je čovjek za ulazak u Vladu bio spreman skinuti gaće, odgovorio je Grbin na pitanje je li mu sada žao zbog te izjave.

Upitan misli li da je u vezi nerazjašnjenih okolnosti prometne nesreće bivšeg ministra obrane Marija Banožića bilo zataškavanja i prikrivanja, odgovorio je da je činjenica da se neke stvari saznaju iz medija i tek nakon toga nadležne institucije reagiraju.

Da stvar bude bolja, naglasio je, kad se usvoji onaj Kazneni zakon kojeg vladajući najavljuju, onda takve stvari nećemo moći saznavati ni preko medija jer će novinarima prijetiti zatvor za obavljanje svog posla.

Ova je situacija vrlo čudna jer doslovno svakog dana izroni neka nova informacija koja dovodi u pitanje je li ovdje riječ, kao u slučaju vukovarsko-srijemskog župana, o prikrivanju koje je završilo tako da je, uz osobu koja je izazvala prometnu nesreću, još pet drugih ljudi završilo u kaznenom postupku, poručio je Grbin.

image

Ivan Anušić, Zdravko Jakop

Dragan Matic/Cropix
image

Ivan Anušić

Dragan Matic/Cropix
image

Ivan Anušić, Zdravko Jakop

Dragan Matic/Cropix
image

Ivan Anušić, Zdravko Jakop

Dragan Matic/Cropix
image

Ivan Anušić, Zdravko Jakop

Dragan Matic/Cropix
image

Ivan Anušić, Zdravko Jakop

Dragan Matic/Cropix
image

Ivan Anušić

Dragan Matic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 18:36