IGRA ŽIVACA

ANKETA JUTARNJEG Sindikati odbili Vladinu ponudu: Čeka li nas novi veliki prosvjed na Trgu?

Sindikati javnih službi traže povećanje plaća za 13 posto u dva koraka, Vlada na to zasad ne pristaje

Prosvjed učitelja na Trgu bana Jelačića, arhiva

 Dragan Matic/Cropix

Nakon što su predstavnici jedanaest sindikata javnih službi izrazili nezadovoljstvo zadnjom ponudom Vlade o rastu osnovice za izračun plaća, jutros je sigla vijest da je Veliko vijeće Sindikata hrvatskih učitelja jednoglasno odbilo novu ponudu Vlade.

"Ponuda nam je neprihvatljiva jer nije usmjerena na veći rast osnovice u odnosu na prethodnu ponudu, već samo na drugačiju dinamiku isplate ranije predloženog povećanja osnovice. A povećanje iznosa božićnice, regresa i dara za djecu ne može kompenzirati rast osnovice i riješiti pitanje zaostajanja plaća u ovoj i idućoj godini", kažu.

Sindikati javnih službi traže povećanje plaća za 13 posto u dva koraka - osam posto odmah, te još pet posto od 1. siječnja. Vlada je ostala na svojoj ranijoj poziciji kada je riječ o povećanju osnovice za izračun plaća, samo je malo pomaknula datum - i dalje nudi povećanje od četiri posto od ovog mjeseca, te još dva posto od 1. siječnja (prethodno je to bilo od 1. travnja). Ponudi su dodali porast božićnice i regresa po 250 kuna te dara za djecu koji bi se povećao za 150 kuna.

"Pomak, ali nedovoljan", poručuju sindikalisti. Pregovori su iznimno iscrpljujući, kažu. To je igra živaca i o njezinu rezultatu ovisi hoće li zaposlenici u školama, na visokim učilištima, zdravstvenim, socijalnim i kulturnim ustanovama pristupiti prosvjedu, čiji je datum već najavljen.

Ako ne dođe do dogovora s Vladom, 25. studenoga doći će do sindikalnog prosvjeda.

Podsjetimo, riječ je o trogodišnjici velikog prosvjeda prosvjetara održanog na Trgu bana Jelačića nakon 31 dana štrajka u školama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 16:18