KRIZA U DUBROVNIKU

Andro Vlahušić: Očekivao sam ovu optužnicu

 Kusalo/CROPIX

USKOK tereti gradonačelnika Vlahušića i Peru Vićana da su oštetili Grad za milijun kuna

- Nisam ni iznenađen, štoviše, očekivano je. Svi detalji afere su poznati javnosti pa nemam potrebe komentirati slučaj. Neka institucije rade svoj posao, a ja radim svoj. Lijepo je znati da živimo u pravno uređenoj državi - komentirao je Andro Vlahušić USKOK-ovo podizanje optužnice protiv njega i njegova koalicijskog partnera Pera Vićana, nositelja Nezavisne liste.

Milijun kuna predujma

USKOK optužnicom tereti Vlahušića da je, kao gradonačelnik Dubrovnika, tijekom travnja 2010., na traženje direktora Dubrovačkog primorja Pera Vićana, protivno Statutu Grada odobrio pozajmicu od milijun kuna.

Pero Vićan, pak, tereti se da je predsjedniku Društva prijatelja dubrovačkih starina Denisu Orliću prikazao da je Grad Dubrovnik donio odluku o kupnji zgrade na Šipanu u vlasništvu “Dubrovačkog primorja” u iznosu od pet milijuna kuna. Na ime te navodne kupnje Vićan je, tvrde u USKOK-u, od Orlića zatražio da njegovoj tvrtki iz sredstava koja pripadaju Gradu Dubrovniku, s osnova predujma, isplati iznos od milijun kuna, pa je Malo vijeće DPDS-a, u uvjerenju da je to točno, i odobrilo tu isplatu.

Vlahušić je nakon toga prozvao Vićana da je krivotvorio njegov dopis DPDS-u.

- Potpisao sam dokument, ali ga nisam sastavio, on mi je podmetnut. Vićan je sudjelovao u tome - rekao je tada Vlahušić.

Vraćen novac

Iako je “Primorje” vratilo posuđenih milijun kuna, uslijedila je istraga koja je završena nakon godine dana. Svoje iskaze u USKOK-u su davali Vlahušić, Vićan, Denis Orlić, šefica Gradskog vijeća Olga Muratti te tajnik DPDS-a Ivo Romić.

BRZA REAKCIJA OPORBE

HDZ traži ostavke: U Gradu vlada kaos

Bivša gradonačelnica i zastupnica HDZ-a Dubravka Šuica pozvala je Vlahušića i predsjednicu Gradskog vijeća Olgu Muratti da daju ostavke na svoje funkcije.

- To bi bio moralan čin. U protekle dvije godine koliko su na vlasti ništa nisu učinili, osim pogodovanja koalicijskim partnerima, zapošljavanja i nezakonitog korištenja gradskih prostora. U gradskoj upravi vlada kaos i nered - rekla je Šuica.( A. Kalajdžić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 00:42