ČEKA RJEŠENJE HZZO-a

Ana: Milinović mi je za doniranu jajnu stanicu u Pragu ‘dužan’ 3800 eura

Ni jedna bolnica u Hrvatskoj ne obavlja oplodnju doniranom jajnom stanicom

ZAGREB - Ni godinu i pol od stupanja na snagu kontroverznog Zakona o medicinskoj oplodnji, u Hrvatskoj se ne može donirati jajna stanica. Iako je na papiru to moguće, još nisu ostvareni uvjeti ni za donaciju jajne stanice niti za oplodnju doniranom jajnom stanicom - ni jedna bolnica u Hrvatskoj to još uvijek ne radi. U praksi nije moguća ni donacija sperme, legalizirana još 70-tih godina prošlog stoljeća, jer banka sperme također već godinama ne funkcionira.

No, ističu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, dobra je vijest da HZZO pokriva troškove oplodnje doniranom jajnom stanicom u inozemstvu, a to je pravo, prema riječima glasnogovornice HZZO-a Renate Turčinov, do sada iskoristilo “oko pet parova”, a ni jedan zaprimljeni zahtjev nije odbijen.

Liječenje u inozemstvu

- Radi se o postupku jednakom kao i za bilo koje drugo upućivanje na liječenje u inozemstvu, koje se odobrava u slučaju da je u našoj zemlji iscrpljen svaki dostupni oblik liječenja - objašnjava Turčinov.

Pacijenti koji liječe neplodnost u Hrvatskoj, pojašnjava, moraju od svojeg specijalista, kod kojeg se liječe, donijeti prijedlog za upućivanje na liječenje u inozemstvo, ispunjen na posebnom obrascu, kao i medicinsku dokumentaciju iz koje je vidljivo da su sve druge mogućnosti liječenja već iscrpljene.

- Nakon toga HZZO traži još tri specijalistička mišljenja iz ugovornih bolnica o medicinskoj indiciranosti i opravdanosti upućivanja na liječenje u inozemstvo i, ukoliko se sve troje složi da za pacijenta nema druge mogućnosti, odobrava se postupak u inozemstvu i pokrivanje troškova - kaže Turčinov.

HZZO, dodaje, snosi troškove postupka, i to izravno na račun klinike u kojoj se postupak obavlja, te putne troškove pacijentima, ali u iznosu najjeftinijeg javnog prijevoza koji pacijent može podnijeti do najbliže destinacije.

Legalna opcija u Češkoj

U slučaju postupaka medicinski potpomognute oplodnje, HZZO refundira troškove autobusne karte za par koji putuje na postupak.

Hrvatice već godinama na postupke izvantjelesne oplodnje doniranom jajnom stanicom odlaze u Prag, gdje je takva opcija legalna i za nedržavljanke Češke. Slovenija, primjerice, dozvoljava donaciju jajne stanice, ali samo Slovenkama.

Prag je stoga najbliža destinacija gdje se takav postupak može obaviti, a golema je prednost i to što u praškoj klinici već dugi niz godina rade hrvatski stručnjaci.

Rješavanje zahtjeva

Iako u HZZO-u tvrde da se zahtjevi za liječenje u inozemstvu rješavaju u rekordnom roku, a nikako duljem od mjesec dana, 37-godišnja Ana od rujna čeka rješenje o odobrenju takvog liječenja.

- Početkom prosinca imam u Pragu dogovoren postupak, tako da sam već lagano zabrinuta - priča Ana.

Ana je sa 33 godine već bila u menopauzi, a uz jake stimulacije u tri postupka, koje je prošla u Hrvatskoj, uspjela je dobiti jednu jajnu stanice loše kvalitete. U rujnu je njezin liječnik HZZO-u poslao prijedlog za liječenje u inozemstvu, gdje je napisao da pacijentici definitivno treba donirana jajna stanica te predložio da je se pošalje u Prag.

- Postupak medicinski potpomognute oplodnje se obavlja u točno određenom terminu, koji ovisi o ciklusu donorice, mojem stanju i slično. Postupak je dogovoren, a ja se nadam da će stići i rješenje, jer odem li prije izdanog rješenja, troškovi mi neće biti pokriveni - govori Ana. A radi se o visokim troškovima - samo postupak košta 3800 eura, uvećan za put i noćenja.

- Kako su mi rekli u HZZO-u, pokrit će mi troškove dvije povratne autobusne karte u iznosu od 1230 kuna - kaže Ana.

Hrvatska teorija i praksa

Ministarstvo zdravstva upitali smo gdje i kako se u Hrvatskoj može donirati jajna stanica, no u odgovoru koji smo primili tek su citirane zakonske odredbe, bez konkretnog odgovora.

Tako Ministarstvo odgovara da se darivane spolne stanice mogu koristiti u medicinski potpomognutoj oplodnji kada je isključena svaka mogućnost korištenja vlastitih spolnih stanica jednog od bračnih drugova ili kada se medicinska oplodnja provodi zbog sprečavanja prijenosa teške nasljedne bolesti.

Ovlaštena zdravstvena us- tanova obavezna je darivateljima objasniti pojedinosti postupka, a darivateljica jajne stanice može povući svoj pristanak za darivanje do unosa darivanih spolnih stanica u tijelo žene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2024 02:33